Donderdag gaat in het Schotse Aberdeen het 16e seizoen van de Premier League Darts van start. Door het pensioen van Raymond van Barneveld doet er voor het eerst sinds 2012 maar één Nederlander mee aan de competitie. Met Michael van Gerwen hebben we uiteraard wel de topfavoriet voor de eindzege in huis. De titelverdediger kan donderdag direct aan de bak met wereldkampioen Peter Wright als tegenstander.

Premier League Darts – Week 1 1 X 2
Michael Smith – Glen Durrant 2.32 4.35 2.57
Gary Anderson – Daryl Gurney 2.09 4.50 2.90
Michael van Gerwen – Peter Wright 1.95 4.45 3.20
Nathan Aspinall – John Henderson 1.82 4.30 3.35
Gerwyn Price – Rob Cross 2.05 4.50 2.95

Het zal even wennen zijn, de Premier League Darts zonder Van Barneveld. De Hagenaar speelde ten tijde van het eerste Premier League toernooi nog bij de BDO, maar miste na zijn overstap naar de PDC in 2006 geen enkele editie van de competitie. Met veertien deelnames is Barney recordhouder. In 2014 wist Van Barneveld het toernooi te winnen, door in de finale Van Gerwen te verslaan. Voor Mighty Mike wordt het zijn achtste deelname aan de Premier League. Van Gerwen debuteerde in 2013 en sloot bij al zijn zeven deelnames de groepsfase als nummer één af. Ook speelde de Brabander altijd de finale. In 2013 en de afgelopen vier jaar won Van Gerwen het toernooi, alleen in 2014 en 2015 (tegen Gary Anderson) verloor hij de eindstrijd.

2020 nog niet het jaar van Van Gerwen

Met de herhaling van de WK-finale tussen Van Gerwen en Wright staat er direct een topaffiche op het programma in de Premier League. Het jaar 2020 is Van Gerwen nog niet erg gunstig gezind. Eerst was er op Nieuwjaarsdag die verloren WK-finale en afgelopen weekend werd de drievoudig wereldkampioen al in de eerste ronde van The Masters uitgeschakeld door Jonny Clayton. Het betekende de eerste nederlaag voor Van Gerwen op het invitatietoernooi sinds 2014. De eindzege ging in Milton Keynes naar Wright, die in de finale nipt te sterk was voor Michael Smith. De Schot zal met vertrouwen toeleven naar de confrontatie met de nummer één van de wereld, al was het alleen maar vanwege het thuisvoordeel in de P&J Live. Op papier is Van Gerwen – zoals altijd – favoriet, maar met een quotering van 3.20 is een bet op de Schotse wereldkampioen erg interessant!

Michael van Gerwen - TOTO

Voor Michael van Gerwen verloopt 2020 nog niet naar wens

Price favoriet tegen zwalkende Cross

Een andere blikvanger op de eerste speeldag is de confrontatie tussen de nummers drie en vier van de wereldranglijst, Gerwyn Price en Rob Cross. Beide spelers kenden een teleurstellend weekend bij The Masters. Cross verloor in de eerste ronde kansloos van Adrian Lewis. Met 83.81 gooide de Britse wereldkampioen van 2018 het laagste gemiddelde van de eerste ronde. Op het WK werd Cross ook al in de eerste ronde uitgeschakeld. Price overleefde de eerste ronde wel, hetzij ternauwernood door met 11-10 van Simon Whitlock te winnen. In de tweede ronde ging de Welshman met 10-2 hard onderuit tegen Anderson. Price liet tegen de Schot wel liefst zeven kansen op een dubbel onbenut en gooide bijna 100 gemiddeld. Die cijfers maken van de halvefinalist van het afgelopen WK de favoriet in de wedstrijd tegen Cross. Bij een overwinning van Price verdubbel je jouw inzet!

Gerwyn Price - TOTO

Gerwyn Price heeft tegen Rob Cross de beste papieren voor de overwinning

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering. 

Wat vind je van deze voorbeschouwing?