Zondag is het tijd voor de eerste topper van dit seizoen: PSV – Ajax. En het predicaat ‘topper’ verdient deze wedstrijd ook. Want de clubs staan eerste en tweede op de ranglijst met evenveel punten (13). Sinds de eeuwwisseling was het ook bijna altijd PSV of Ajax dat met de landstitel aan de haal ging. Slechts drie keer gebeurde dat niet. Hoewel Ajax de huidige landskampioen is, is winnen in Eindhoven bepaald geen sinecure voor de Amsterdammers. Dat gebeurde voor het laatst in 2016. Kan Ajax die negatieve reeks doorbreken?

PSV – Ajax
Eredivisie
22 september 2019
16.45 uur, Philips Stadion, Eindhoven

Check hier alle wedopties!

Afgetroefd

Op één dag na troffen PSV en Ajax elkaar precies een jaar geleden ook in het Philips Stadion. Het team van trainer Erik ten Hag was dat seizoen voortvarend begonnen. Na drie voorrondes werd het hoofdtoernooi van de Champions League bereikt, en in de Eredivisie wist Ajax slechts één keer niet te winnen. Het reisde dan ook als favoriet af naar Eindhoven. Niemand kon bedenken de ploeg, die al zoveel indruk had gemaakt, tegen een kansloze nederlaag zou aanlopen. PSV troefde Ajax op alle fronten af. Het was een tik die de latere kampioen en bekerwinnaar uiteindelijk ruimschoots te boven kwam. Toch zal die nederlaag nog steeds niet lekker zitten.

H2H - PSV-Ajax

Traditiegetrouw heeft Ajax het moeilijk uit bij PSV. Van de 63 eerdere edities van deze wedstrijd trok de thuisploeg maar liefst 32 keer aan het langste eind, waaronder de afgelopen drie seizoenen. Ajax nam slechts zestien keer de drie punten mee naar Amsterdam. De laatste keer was in maart 2016. Het werd 0-2 dankzij twee spelers die voor het gevoel al járen weg zijn uit Amsterdam: Arek Milik en Anwar El Ghazi. Nadien wist Ajax PSV alleen in Amsterdam te kloppen, waaronder in het duel om de Johan Cruijff Schaal in juli (2-0).

Terugkeer Van de Beek?

Ajax snakt dus weer naar een overwinning in Eindhoven. Wat in het voordeel van de bezoekers spreekt, is dat ze twee dagen langer rust hebben gehad. Ajax versloeg afgelopen dinsdag Lille met 3-0 in de Champions League. PSV begon de campagne in de Europa League voortvarend door Sporting Portugal met 3-2 opzij te zetten. Daarnaast is het zeer waarschijnlijk dat Ten Hag weer een beroep kan doen op Donny van de Beek, na zijn hamstringblessure. Een basisplek komt vermoedelijk wel te vroeg. Maar zijn aanwezigheid kan net even die paar procent schelen. Ook de ziekenboeg bij PSV raakt langzamerhand leeg. Zo staan Gastón Pereiro en Ibrahim Afellay aan de vooravond van een rentree. De belangrijkste man bij PSV is op dit moment Donyell Malen. Vorig weekend was de spits tegen Vitesse maar liefst vijf maal succesvol, tegen Sporting vond Malen ook één keer het net. De Ajax-defensie zal de handen vol hebben aan de man in vorm.

PSV - Toto

Genoeg reden tot lachende gezichten bij PSV na de 3-2 overwinning op Sporting Portugal.

Onze voorspelling

PSV is niet alleen door Ajax moeilijk te verslaan in Eindhoven. Het lukte zelfs geen enkele Eredivisieclub sinds september 2016. Destijds won Feyenoord met 0-1. Wij denken dat Ajax er zondag wederom niet in slaagt PSV op een nederlaag te trakteren. Maar zo afgaan als vorig seizoen, dat zien wij niet gebeuren. Het zal een ‘close match’ worden. Onze voorspelling is daarom een gelijkspel.

Onze wedtips

Een gelijkspel > 3.85

Gelijkspel en Over 1,5 goal > 3.95

Gelijkspel en beide teams scoren > 4.05

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering. 

Wat vind jij van deze voorbeschouwing?