Vijf wedstrijden. Dat is hoeveel tijd er nog rest voor PSV om hun landstitel met een jaar te verlengen. Terwijl ze het voor de wedstrijd tegen Vitesse nog allemaal zelf in handen hadden, moet PSV nu hopen op een misstap van Ajax om opnieuw de koppositie over te nemen. In theorie kan het ook door in de resterende wedstrijden het doelsaldo met tien doelpunten meer te verhogen dan Ajax, maar dat scenario lijkt ons erg onwaarschijnlijk. Voor de Noord-Brabanders is er dus geen andere optie dan winnen in de komende duels, om te beginnen zondagmiddag tegen De Graafschap.

PSV – De Graafschap
Eredivisie
14 april 2019
12.15 uur, Philips Stadion, Eindhoven

Bekijk hier alle wedopties!

De kleintjes

‘Kampioen word je tegen de kleintjes’. Het is een oude uitdrukking die elke voetballiefhebber bekend in de oren klinkt. Maar klopt het ook? Op het eerste gezicht lijkt dit seizoen in de Eredivisie een uitzondering op die regel te worden. PSV verloor deze jaargang immers slechts twee keer in de Eredivisie, namelijk de uitwedstrijden tegen Feyenoord en Ajax, twee ploegen die niet als ‘kleintjes’ omschreven kunnen worden. Ajax daarentegen ging, naast tegen de andere twee grote clubs, ook onderuit tegen Heracles en AZ. Is dit dan het bewijs dat die antieke gezegde de prullenbak in kan? Toch niet. Een kleine rekensom leert ons dat de mannen van Mark van Bommel door gelijk te spelen tegen FC Emmen, FC Utrecht en sc Heerenveen, net als de Amsterdammers dit seizoen zes punten lieten liggen tegen relatief kleinere clubs. Nu de titelstrijd beslist zal worden in de komende vijf wedstrijden, waarin beide titelkandidaten nog enkel tegen dat soort clubs spelen, wordt het ook dit jaar bevestigd: kampioen word je wel degelijk tegen de kleintjes. Met voor PSV als volgende hindernis een thuiswedstrijd tegen De Graafschap.

Head to Head PSV De Graafschap

Loodzware opdracht

Het is geen geheim dat het voor De Graafschap nooit makkelijk is in Eindhoven. Van de vijftien vorige confrontaties in het Philips Stadion slaagden De Superboeren er maar twee keer in om stand te houden in Noord-Brabant en een gelijkspel uit het vuur te slepen. Ze incasseerden in die vijftien duels maar liefst 59 doelpunten, en konden zelf maar tien keer tot scoren komen. Ook deze keer lijkt hun bezoek aan PSV een loodzware opdracht te worden. Naast de negatieve statistieken zijn er nog andere factoren die in het nadeel van de Achterhoekers spelen. Zo kunnen ze zondag geen beroep doen op Azor Matusiwa. De 20-jarige middenvelder, die sinds januari gehuurd wordt van Ajax, kreeg vorige week tegen AZ zijn vijfde gele kaart in de Eredivisie waardoor hij deze wedstrijd dus moet overslaan. Zijn afwezigheid kan een grote aderlating zijn voor De Graafschap, want Matusiwa wordt door velen beschouwd als een van de drijvende krachten achter de verbeterde resultaten. Die gele kaart is ook niet helemaal negatief, want zo kan de de huurling de laatste vier duels aantreden met een schone lei, wat belangrijk is in de strijd tegen de degradatie. Vijf rondes voor het eind staat de ploeg uit Doetinchem op de zestiende plaats met twee punten achterstand op FC Emmen, de club die De Graafschap op 23 april nog ontvangt op De Vijverberg. Alles is dus nog mogelijk.

Onze voorspelling

Terwijl er voor PSV geen andere optie is dan winnen, is voor De Graafschap in deze fase elk punt van levensbelang. We verwachten echter niet dat De Superboeren stand zullen houden tegen de Eindhovenaren. Voor hen lijkt het zaak om een afslachting te vermijden, want het doelsaldo van formatie van coach Henk de Jong zou nog een belangrijke rol kunnen spelen in de strijd om lijfsbehoud. Wij denken dat dit duel voor PSV een ‘makkie’ wordt, dan wel eentje met veel doelpunten voor de thuisploeg.

Onze wedtips

Resultaat na 10 minuten: PSV op voorsprong > 2.37

Luuk de Jong scoort het eerste doelpunt >  3.20

Correcte uitslag: 3-0 > 7.10

Statistieken

Meer feitjes weten over PSV – De Graafschap? Check ze HIER!

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering.