De derde en laatste grote ronde van het jaar is traditioneel de Vuelta a España. In het Zuid-Europese land is het parcours normaal gesproken nog meer op klimmers gericht dan in de rondes van Italië en Frankrijk. Hoewel het dit jaar relatief nog meevalt met de steile geitenpaden en absurde afstanden die moeten worden geklommen, is het zeker geen ronde waar de sprinters met plezier naartoe werken. De Vuelta begint dit jaar op zaterdag 25 augustus in Malaga, terwijl de laatste finishstreep op 16 september, zoals altijd, in Madrid zal zijn. Wie hier in de rode trui binnen mag rijden is nog maar zeer de vraag.

Wie wint de Ronde van Spanje?

Parcours voor punchers en klimmers
Vaak beginnen de grote rondes met een relatief rustige week. De aanwezige sprinters krijgen de kans om etappezeges na te jagen en de klassementsmannen moeten zorgen dat ze zonder kleerscheuren de eerste bergen halen. Bij de Vuelta kiezen ze dit jaar voor een andere aanpak. Er zijn weliswaar in totaal zes vlakke etappes, maar deze zijn goed verspreid over de drie weken. De eerste dag zal meteen tijdsverschillen opleveren wanneer de renners in en rond Malaga een tijdrit van acht kilometer moeten afwerken. Uniek zijn de heuvelachtige tweede en derde etappe en het feit dat al op de vierde dag de eerste van in totaal zeven aankomsten bergop is gepland. Het is van groot belang dat iedereen direct op de afspraak is, want tijd om de goede benen te vinden is er amper in de Vuelta. Naast Viviani en Sagan zijn er daarom logischerwijs weinig topsprinters aanwezig deze ronde.

Geen dominant Team Sky
De dominantie van Team Sky is de laatste paar jaar indrukwekkend te noemen. Eerder in 2018 viel het bij de Giro nog mee met de kracht van het team, maar alsnog pakte Chris Froome de leiderstrui. Hetzelfde gebeurde in de Tour de France, toen Thomas zijn kopman af wist te troeven. Mede dankzij de overmacht van zijn team kwam hij geen moment in de problemen. Deze Vuelta lijkt Team Sky op papier een stuk minder sterk. De Spanjaard De La Cruz is de kopman, maar hij lijkt geen reële kans te maken op rood. Door de afwezigheid van een topfavoriet bij het Britse team is de weg open voor andere teams om de koers in handen te nemen.

Rondje van Spanje - Vuelta - Mollema

Nederlanders met ambities
Na de tweede plek in de Giro en de Tour zal Dumoulin logischerwijs niet meerijden in de Vuelta. Wel staan Kruijswijk, Mollema en Kelderman aan de start. Kruijswijk deelt het kopmanschap bij Lotto-Jumbo met de Nieuw-Zeelander George Bennett. In de Tour liet de Nederlander al zien goed genoeg te zijn voor een plek in de top vijf. Voor Mollema en Kelderman ligt het iets anders. Mollema geeft zelf duidelijk aan geen klassementsambities te hebben en aan te zien hoe goed het gaat. Kelderman is lang uit de running geweest na een harde val en zijn vormpeil is een groot vraagteken. Hij zou zijn vierde plek van vorig jaar kunnen evenaren als alles meezit. Nederlanders die kans maken op een etappezege zijn onder anderen de sprinter Danny van Poppel en aanvallers Mike Teunissen, Bert-Jan Lindeman, Jetse Bol en Sebastian Langeveld.

Wie gaat er met het rood vandoor?
Voor de rode leiderstrui zijn er bijzonder veel gegadigden deze Vuelta, juist omdat een echte topfavoriet ontbreekt. Veel van de kanshebbers, zoals Uran, Nibali, Porte, Zakarin, Quintana en Valverde, hebben om uiteenlopende redenen een mislukte Tour de France gehad en willen hier hun seizoen alsnog goedmaken. Een ander gedeelte van de toppers, zoals Simon Yates, Bennett, Pinot en Lopez, heeft de Giro betwist en wil in Spanje opnieuw een goede klassering neerzetten. Daarnaast zijn er nog outsiders zoals de jonge Duitser Buchmann, Woods, de broers Izagirre, Dennis, Formolo en Majka.

Wedopties
Doordat er zoveel kanshebbers zijn op de eindwinst kan het voorspellen lastig zijn. Dit geeft echter ook kansen, aangezien de quoteringen voor vrijwel alle toppers bijzonder gunstig zijn. Naast het vooraf voorspellen van de eindwinnaar kun je tijdens de Vuelta zelf nog diverse andere wielerweddenschappen vinden bij Toto. Om de Ronde van Spanje nog spannender te maken kun je hier alle wedopties bekijken.

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering.