Na een uitstapje naar halverwege oktober is in 2021 de eerste zondag van april weer gewoon gereserveerd voor De Hoogmis van het wielrennen, de Ronde van Vlaanderen. Kan Mathieu van der Poel net als vorig jaar winnen in Oudenaerde? TOTO Extra blikt vooruit!

Quoteringen

  1. Wout van Aert > 4.00
  2. Mathieu van der Poel > 4.05
  3. Julian Alaphilippe > 9.15
  4. Kasper Asgreen > 12.75
  5. Florian Senechal > 17.00
Zet in op jouw favoriet voor de Ronde van Vlaanderen!

Onze landgenoot start niet als de uitgesproken topfavoriet in Antwerpen. Die rol dichten we toch echt toe aan zijn grote rivaal Wout van Aert. De kopman van Team Jumbo-Visma won vorige week de semiklassieker Gent-Wevelgem en lijkt klaar om Philippe Gilbert (2017) op te volgen als laatste Belg die de Ronde wist te winnen. Dan moet Van Aert dit keer wél afrekenen met Van der Poel. De Nederlands kampioen legde de favoriet van Vlaanderen er vorig jaar in een sprint-a-deux met een banddikte verschil op. Van der Poel maakte eerder dit jaar indruk met heroïsche overwinningen in Tirreno-Adriatico en de Strade Bianche. Maar afgelopen woensdag moest de Limburger in de finale van Dwars Door Vlaanderen lossen. Een slecht teken voor de Ronde, of toch gewoon een slechte dag?

Alaphilippe gebrand op revanche

Dat in de editie van 2020 een duo voor de zege sprint, en niet een trio, komt door brute pech. Op de Taaienberg is het wereldkampioen Julian Alaphilippe die een versnelling plaatst, waar alleen Van der Poel en Van Aert een antwoord op hebben. Het drietal duikt de finale in op weg naar Oudenaerde als met nog 35 kilometer te gaan een motard Alaphilippe van zijn fiets rijdt. De Fransman gaat hard tegen de grond en moet met een ambulance naar het ziekenhuis worden afgevoerd. Werden er vorig jaar bij zijn debuut in de Ronde van Vlaanderen nog vraagtekens gezet bij een favorietenrol van Alaphilippe, dit jaar zal niemand meer twijfels hebben. Kort achter Van Aert en Van der Poel is de wereldkampioen de derde grote favoriet voor de zege en hij zal gebrand zijn op revanche.

Dringen bij de andere kanshebbers

Achter De Grote Drie is het dringen voor een plekje bij de andere kanshebbers. Alleen al bij Deceuninck-Quick-Step, de ploeg van Alaphilippe, komen we nog drie renners tegen die de potentie hebben voor de overwinning te kunnen strijden: Kasper Asgreen, Florian Senechal en Yves Lampaert. Van hen is Asgreen de gevaarlijkste klant. De Deen won vorige week de E3 Classic en werd in 2019 al eens tweede in de Ronde. Ook in vorm is Dylan van Baarle. Onze landgenoot schreef woensdag na een indrukwekkende solo van ruim 50 kilometer Dwars Door Vlaanderen op zijn naam en reed ook al top-10 in de E3 Classic en Gent-Wevelgem. Jasper Stuyven verraste de topfavorieten in Milaan-San Remo en geldt daardoor ook zondag als schaduwfavoriet, net als de winnaars van de Rondes van 2015 en 2016: Alexander Kristoff en Peter Sagan. Beide sterke sprinters lijken na een wat mindere periode precies op tijd in vorm.

Outsiders & dark horses

Bij een voorbeschouwing op de belangrijkste Vlaamse wielerkoers van het jaar mogen we de naam van Greg van Avermaet (2e in 2014 en 2017, 3e in 2015) natuurlijk niet achterwege laten. Het wordt voor de 35-jarige renner van AG2R een van zijn laatste kansen op de overwinning. Zijn ploeg- en landgenoot Olivier Naesen schrijven we op voor een top-10 klassering, en ook van renners als Anthony Turgis, Mads Pedersen, Michael Matthews, Thomas Pidcock en Søren Kragh Andersen mag verwacht worden dat ze tot diep in de finale met de beste meekunnen. En zijn er dan nog minder voor de hand liggende namen die voor een verrassing zouden kunnen zorgen? De winst lijkt te hoog gegrepen, maar bij TOTO Extra zijn we benieuwd naar de verrichtingen van rappe mannen Giacomo Nizzolo, Christophe Laporte en Ethan Hayer.

Onze voorspelling

De topfavorieten maken hun rol doorgaans waar in de Ronde van Vlaanderen. De laatste tien jaar was er alleen in 2019 sprake van een échte verrassing, toen de relatief onbekende Italiaan Alberto Bettiol de koers won. Wij denken dat het dit jaar niet anders gaat zijn en zoeken de winnaar in het rijtje topfavorieten. En dichten dan Van Aert de meeste kansen toe!

Waar kun je de Ronde van Vlaanderen zien op tv?

De Ronde van Vlaanderen wordt op het Belgische Sporza in zijn geheel uitgezonden. De uitzending begint om 09.30 uur. De NOS doet vanaf 13.10 uur verslag op NPO1.

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering.
Foto: Pro Shots