Na een teleurstellend resultaat tegen Nice in de voorronde van de Champions League kon Ajax ook niet winnen in de voorronde van de Europa League. In de eerste wedstrijd verloor het thuis met 0-1 van Rosenborg. De Amsterdammers hebben vanavond nog één laatste kans om zich te plaatsen voor de groepsfase van de Europa League. Lees hier de voorbeschouwing.

Een week geleden begon Ajax eigenlijk prima aan de wedstrijd. Het zette Rosenborg vroeg onder druk en het creëerde met name via Amin Younes een aantal heel behoorlijke kansen. Toch liet de achterhoede van Ajax in de omschakeling een paar keer zien dat het gemis van Davinson Sánchez groot is. De Noren waren in de eerste helft al een paar keer heel dichtbij de openingstreffer. Na rust werd het aan de kant van Ajax heel pover. Door een misser van aanvoerder Joël Veltman scoorde Rosenborg dat zo belangrijke uitdoelpunt en won het uiteindelijk ook de wedstrijd met 0-1.

Nu moet het team van Marcel Keizer er in het Noorse Trondheim voor zorgen dat het niet vroegtijdig Europees wordt uitgeschakeld. Dat wordt een heel karwei. Zeker met de gedachte dat Ajax in de vijf wedstrijden die het seizoen tot nu toe telt maar één keer heeft kunnen winnen. Het loopt nog niet in Amsterdam.

Desalniettemin ontmoet Ajax een tegenstander die een slechte generale kende. Tegen FK Haugesund, de nummer vijf uit de Noorse competitie werd in het eigen Lerkendalstadion met 0-1 verloren. Daarbij moet wel gezegd worden dat de Noren met een B-elftal speelde, er stonden slechts drie spelers uit de wedstrijd tegen Ajax in de basis.

Bij Ajax keert ten opzichte van de competitie wedstrijd tegen FC Groningen Amin Younes terug in de selectie. De spanning zal er goed op staan bij de Amsterdammers. Er moet gewonnen worden om niet voor het eerst sinds het seizoen 1990/91 een hoofdtoernooi van een Europees toernooi mis te lopen.

Onze voorspelling: Ajax gaat door naar de groepsfase van de Europa League. Het zal niet gemakkelijk gaan, maar de finalist van vorig seizoen is op papier beter dan Rosenborg. Dat zal nu de druk er vol op staat met een moeizame overwinning tot uiting komen.

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering.