Een thuisland lijkt op een groot toernooi vaak boven zichzelf uit te kunnen stijgen. Dat is tijdens dit WK niet anders. Voor aanvang van het wereldkampioenschap gaf niemand een stuiver voor de kansen van Rusland. Maar zie daar, ze staan gewoon in de kwartfinale. Kunnen de Russen opnieuw stunten, nu tegen een Kroatië dat nog geen echte topvorm heeft getoond?

Rusland – Kroatië
07/07/2018
20.00 uur, Fisht StadiumSotsji

Winst voor Rusland of Kroatië?

 

De parallel met 2002 is snel getrokken. Zuid-Korea was dat jaar een van de gastheren van het WK. De poulefase overleven zou voor dat team al een geweldige prestatie zijn. Maar Zuid-Korea bereikte onder leiding van Guus Hiddink zelfs de halve finale. Daar wordt tot op de dag van vandaag nog over gesproken. Rusland kan dit WK een zelfde soort prestatie neerzetten. De ploeg van bondscoach Stanislav Cherchesov begon het toernooi als nummer 70 van de FIFA-ranking, de laagste positie van alle WK-deelnemers. Oké, de poule doorkomen met Uruguay, Egypte en Saoedi-Arabië moest nog wel lukken. Maar daar zou het toch wel bij blijven. Hoe anders liep het. De Russen slachtten in de openingswedstrijd Saoedi-Arabië af met 5-0. Ook Egypte werd aan de zegekar geregen: 3-1. Daarmee was plaatsing voor de achtste finale al een feit en deed de nederlaag tegen Uruguay niet meer ter zake. Spanje ging in die achtste finale aan de Russische droom een einde maken, was de verwachting. Maar de wereldkampioen van 2010 bleek niet in staat de verdediging van Rusland kapot te spelen. Zij namen de beslissende penalty’s uiteindelijk beter dan Spanje. Een waar volksfeest barstte los. En zeg niet dat het voor Rusland bij de kwartfinale blijft. Als de Russen deze flow vasthouden, kan elk land zich op hen stukbijten.

Close escape

Van Kroatië moet eigenlijk worden verwacht dat zij simpel met Rusland afrekenen. Dat land beschikt in vrijwel elke linie over wereldsterren als Luka Modric, Mario Mandzukic en Ivan Rakitic. Dat kan van Rusland niet gezegd worden. Maar de potentie die Kroatië heeft, lijkt er op beslissende momenten nooit uit te komen. In de poulefase speelde de nummer drie van het WK van 1998 nog aardig, met onder meer een 3-0 zege op vice-wereldkampioen Argentinië. In de achtste finale tegen Denemarken was het niet best wat de Kroaten lieten zien: 1-1 na 120 minuten. De penalty’s werden uiteindelijk beter genomen dan de Denen. Een ‘close escape’. Het zou Kroatië net even over het dode punt heen kunnen helpen. Het dode punt dat ‘knock-out wedstrijden’ heet. Want ook twee jaar geleden tijdens het EK oogstte het land lof in de groepsfase, maar vond het haar Waterloo in de achtste finale. Als deze ploeg echt gaat draaien, kan het een serieuze gooi doen naar de wereldtitel.

Voorspelling

Ondanks het matige spel tegen Denemarken voorspellen wij toch dat Kroatië de halve finale haalt. De Russische muur zal toch een keer gaan breken en het Kroatisch elftal heeft de spelers om dat te bewerkstelligen. Ook het verleden spreekt in hun voordeel. Beide landen speelden drie keer eerder tegen elkaar. Nog nooit won Rusland.

Onze wedtips

Kroatië wint > 2.19

Kroatië wint beide helften > 4.75

Modric scoort en wint > 7.50

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering.