Geen WK en dus rest ons deze zomer alleen wat oefenwedstrijden van Oranje. Het positieve is dat Koeman zo de tijd krijgt om weer een sterk Nederlands Elftal te smeden. Te beginnen tegen Slowakije. Lees hier de voorbeschouwing.

Slowakije – Nederland
31/05/2018
20.45, Štadión Antona Malatinského, Trnava

Winst voor Slowakije of Nederland?

In september moet Oranje er staan. 9 september om precies te zijn, want dat is de eerste wedstrijd in de Nations League in en tegen Frankrijk. Tot die tijd heeft bondscoach Ronald Koeman de tijd om te zoeken naar de ideale samenstelling van Oranje. Koeman heeft reeds aangegeven dat hij voor een 5-3-2/3-5-2 formatie gaat. Daarmee borduurt hij eigenlijk voort op het succes van Louis van Gaal in 2014. Toen koos de succescoach vanwege de mindere kwaliteit van de groep ook voor die formatie, die min of meer was afgestemd op de individuele klasse van Arjen Robben. Nu lijkt het Nederlands Elftal in een zelfde schuitje te zitten, waarbij misschien wel Memphis Depay de rol van Robben kan overnemen. Depay is niet meer de vleugelspits zoals bij PSV, maar staat bij Olympique Lyon in een vrij rol voorin. Die vrijheid doet hem goed, getuige zijn 19 goals en 13 assists dit seizoen in de Ligue 1. Ondanks dat Koeman heeft aangegeven meerdere spelers aan het werk te willen zien, doet hij er verstandig aan om die andere positie ook alvast in te kleden. Dat zal dan waarschijnlijk Quincy Promes zijn. De speler van het jaar in Rusland krijgt zo samen met Depay de tijd om een goed spitsenkoppel te vormen en er te staan tegen de Fransen.

Tegenstander op donderdagavond is de nummer 29 van de FIFA ranglijst; Slowakije. Dat is hoger dan WK-gangers Servië en Iran en net onder Oostenrijk en Costa Rica. De Slowaakse selectie herbergt ook een aantal oud-bekenden uit de Eredivisie. O.a. oud-Twente aanvaller Miroslav Stoch, oud-Willlem II spits Adam Nemec en oud-FC Groningen middenvelder Albert Rusnák. Stoch zit voor het duel met Nederland nu niet bij de selectie, Nemec en Rusnák wel. Andere bekenden voor het duel met Oranje zijn middenvelders Marek Hamšík (Napoli) en Juraj Kucka (AC Milan). De laatste keer dat beide landen elkaar troffen was in 2012. Toen wonnen ‘we’ met 2-1 door een eigen goal en een doelpunt van Rafael van der Vaart. De andere keer dat Slowakije en Nederland elkaar tegen kwamen was in de achtste finale op het WK van 2010. Toen won Oranje met 2-1, door goals van Arjen Robben en Wesley Sneijder.

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering. 

Speel Bewust - Toto