AZ kan komend weekend in ieder geval voor één nachtje alleen koploper worden in de Eredivisie. Daarvoor moeten de mannen van trainer Arne Slot zaterdagavond wel zien af te rekenen met Sparta, de nummer elf van de ranglijst. Wij hebben tien feitjes over deze wedstrijd voor je op een rij gezet zodat jij je ideale bet kunt plaatsen!

Sparta – AZ
Eredivisie
21 december 2019
19.45 uur, Het Kasteel, Rotterdam

Bekijk hier alle wedopties!

1 AZ is ongeslagen in zijn laatste 24 Eredivisieduels met Sparta (winst: 19, gelijk: 5, verlies: 0), sinds een 1-2 nederlaag in de Alkmaarderhout op 9 oktober 1996. Dennis de Nooijer en Maikel Renfurm scoorden die dag voor Sparta. Dick Kooijman scoorde voor AZ.

2 Voor AZ is dit de langste ongeslagen reeks tegen een specifieke Eredivisie-tegenstander.

3 De laatste Eredivisie-overwinning van Sparta op AZ in Rotterdam dateert van 3 maart 1985: 5-2. Ronald Lengkeek (2), Robin Schmidt, Ron van den Berg en Edwin Olde Riekerink scoorden voor de thuisploeg.

4 Eerder dit Eredivisie-seizoen (14 september) won AZ ‘thuis’ al met 5-1 van Sparta (duel gespeeld in Den Haag). Na het openingsdoelpunt van Abdou Harroui (2′) scoorden Oussama Idrissi (4′, 45′), Myron Boadu (16′, 33′) en Teun Koopmeiners (81′, penalty) voor AZ.

5 Sparta won slechts één van zijn laatste acht Eredivisie-wedstrijden (winst: 1, gelijk: 2, verlies: 5), een 2-0 thuiszege op Vitesse op 24 november.

6 Sparta is drie thuisduels op rij ongeslagen in de Eredivisie. De laatste keer dat Sparta minstens vier thuisduels op rij niet verloor was in augustus-november 2016 (zes keer).

7 Sparta scoorde niet in zijn laatste drie Eredivisie-wedstrijden.

8 AZ kan acht opeenvolgende Eredivisie-duels winnen, voor het eerst sinds een reeks van elf in november 2008 – februari 2009.

9 AZ hield zijn doel schoon in de laatste zeven Eredivisie-duels, sinds een 2-4 nederlaag tegen Heerenveen op 19 oktober. Teun Koopmeiners maakte in de 63e minuut een eigen doelpunt, het laatste tegendoelpunt van AZ in de Eredivisie (657 minuten geleden).

10 Myron Boadu (elf goals) is momenteel gedeeld topscorer van de Eredivisie. Vorig seizoen maakte alleen Guus Til (twaalf) meer Eredivisie-doelpunten namens AZ.

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering. 

Wat vind je van deze voorbeschouwing?