Twee weken na de Tour de France, een week na het WK en tussen de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik gaat de Giro d’Italia van start. Het zijn bizarre tijden, maar voor de wielerliefhebber valt er dit najaar genoeg te genieten. De Giro start met een drieluik op Sicilië en TOTO Extra kijkt vooruit naar de eerste drie etappes.

Etappe 1: tijdrit op hoge snelheid

De eerste etappe is een tijdrit over 15,1 kilometer, die voor de helft in dalende lijn verloopt. Hoogtemeters zijn er amper te vinden. Voor de favorieten voor de eerste roze trui moeten we dus bij de echte specialisten zijn. En die vinden we bij INEOS Grenadiers. Met Felippo Ganna, Geraint Thomas en Rohan Dennis heeft de Britse ploeg de kersverse wereldkampioen en de nummers 4 en 5 van het afgelopen WK in huis. Maar veel zal afhangen van de startvolgorde en de wind op het parcours. De verwachting is dat het stevig waait bij de start, maar dat deze gedurende de wedstrijd behoorlijk zal afnemen en van richting verandert. Ganna is de topfavoriet, maar Dennis zou hier zomaar kunnen winnen.

WEDTIP
Rohan Dennis wint de eerste etappe > 5.65

Felippo Ganna is de uitgesproken favoriet voor de eerste etappe maar moet dan wel afrekenen met zijn ploeggenoten én hopen op een goede startpositie

Etappe 2: ritje voor de puncheurs

De pure sprinters moeten deze Giro even geduld hebben. Etappe 2 heeft het profiel van een echte sprintersetappe, maar de finish ligt boven op een colletje van de vierde categorie. Ideaal voor de puncheurs dus. Het parcours lijkt op het lijf geschreven van Michael Matthews. De Australiër moest op het WK, op een veel zwaarder parcours, pas laat in de finale passen. Een col van de vierde categorie na slechts 149 kilometer koers moet voor Matthews geen probleem vormen. En eenmaal boven zijn er weinig renners die de Sunweb-coureur in de sprint kunnen kloppen!

WEDTIP
Michael Matthews wint de tweede etappe > 3.25

Etappe 3: aankomst op mythische vulkaan

Al in de derde etappe doemt deze Giro het hooggebergte op. Het drieluik op Sicilië eindigt met een beklimming van de Etna. Een strijd tussen de klassementsrenners ligt voor de hand. Simon Yates, Geraint Thomas, Vicenzo Nibali, Rafal Majka en onze landgenoten Steven Kruijswijk en Wilco Kelderman zijn dan de namen waar we naar kijken. Maar ook naar Aleksandr Vlasov en de Rus is onze pick voor vandaag. In de Tirreno-Adriatico kon Vlasov steevast met de besten mee en bij de Mont Ventoux Challenge en de Giro dell’Emilia liet de renner van Astana zien een koers als vandaag te kunnen winnen.

Update: Vlasov stapte zondag met maagklachten uit de Giro d’Italia. Van de favorieten voor de eindzege zijn Yates en Thomas vandaag de grootste favorieten. Beide Britten beschikken over een ijzersterke punch en kunnen daarmee de concurrentie verslaan op de Etna. Wij zetten in op winst voor Thomas.

WEDTIP:
Thomas wint de derde etappe > 10.00

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering. 

Wat vind jij van deze wedtips?