In dit rare wielerseizoen kan alles, en dus kijken we er niet meer van op dat twee dagen na de Ronde van Vlaanderen en nog tijdens de Giro d’Italia La Vuelta van start gaat. Op een dinsdag. Op TOTO Extra blikken we kort vooruit naar de derde grote ronde in amper drie maanden en geven we je een wedtip voor de eerste etappe!

Het parcours: traditioneel veel heuvels en bergen

La Vuelta ciclista a España, zoals de Ronde van Spanje officieel heet, gaat van start in het Baskenland, in Irún om precies te zijn. La Vuelta is dit jaar meer de Ronde van Noord-Spanje. Het peloton komt alleen in de voorlaatste etappe onder Madrid, alle andere etappes zijn (ver) boven de hoofdstad. Qua parcours is het wel echt een Ronde van Spanje. Vier etappes zijn gecategoriseerd als vlak, in alle andere etappes komen we veel heuvels en bergen tegen. Dat begint al direct: al in de eerste drie etappes mogen de klassementsrenners vol aan de bak.

De kanshebbers: Dumoulin topfavoriet?

Het parcours lijkt op het lijf geschreven van Tom Dumoulin. Onze landgenoot moet dan wel als eerste afrekenen met ploeggenoot Primoz Roglic. Net als in de Tour de France wordt bij Team Jumbo Visma tijdens de koers bepaald wie de uitgesproken kopman zal zijn. Andere kanshebbers op de eindzege zijn Richard Carapaz (INEOS Grenadiers), Thibaut Pinot (Groupama-FDJ), Enric Mas (Movistar) en Aleksandr Vlasov (Astana).

Team Jumbo Visma - TOTO

Tom Dumoulin reed in de Tour de France als knecht voor Primoz Roglic. Hoe is dat in La Vuelta?

Op basis van de opbouw van het seizoen verwachten we dat Dumoulin de betere van de twee Jumbo-renners gaat zijn. Roglic is al sinds de hervatting van het seizoen in augustus in vorm, terwijl Dumoulin na zijn rentree wat geleidelijker in vorm raakte. Wij zien de Limburger als grote favoriet voor de eindzege.

WEDTIP

Tom Dumoulin wint La Vuelta > 5.50

Etappe 1: acht jaar later opnieuw Valverde

De aankomst van de openingsetappe kennen we uit de Ronde van het Baskenland. Al tien jaar doet Santuario de Arrate daar dienst als finishplaats en ieder jaar strijden de klassementsmannen om de zege. Dat was ook in 2012 het geval toen de Vuelta het heiligdom voor het laatst aan deed. Toen won Alejandro Valverde, voor Joaquim Rodriquez, Chris Froome en Alberto Contador. Acht jaar later is de Spanjaard nog altijd van de partij. Valverde mag dan niet meer de jongste zijn, El Imbatido werd in april 40, op een aankomst als deze in La Vuelta mag de wereldkampioen van 2018 nooit worden onderschat. De echte topfavoriet is Valverde wellicht niet, dan kijken we toch eerder naar mannen als Roglic en Carapaz, maar als je een gokje wil wagen is Valverde een prima keuze!

WEDTIP
Alejandro Valverde wint de eerste etappe > 5.00

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering. 

Wat vind jij van deze wedtips?