Wie Ajax vorige week in Amsterdam tegen Sturm Graz zag spelen, zou zeggen dat de return van woensdag in Oostenrijk een formaliteit moet zijn. Bij vlagen oogde het spel van de ploeg van trainer Erik ten Hag wervelend, en Sturm Graz mocht van geluk spreken dat Ajax ‘slechts’ met 2-0 won. De uitgangspositie voor de Amsterdammers is wel ideaal om de derde voorronde van de Champions League te bereiken.

Sturm Graz – Ajax
1 augustus 2018
20.30 uur, Merkur Arena, Graz

Stoot Ajax door naar derde voorronde?

 

Het was voor iedereen een groot vraagteken hoe Ajax er vorige week voor zou staan. Weliswaar gold de thuiswedstrijd tegen Sturm Graz gelijk als een van de belangrijkste duels van het seizoen, maar de aanloop daarnaar zag er verre van perfect uit. Spelers die pas laat aansloten na het WK, diverse blessures en aankopen Daley Blind en Dusan Tadic die nog weinig ritme hadden. De zorgen die er bij de volgers heersten, werden vrij snel de kop ingedrukt. Ajax domineerde de hele wedstrijd en liet aan de hand van uitblinker Hakim Ziyech af en toe prachtig spel zien. Diezelfde Ziyech maakte in de eerste helft de 1-0. Lasse Schöne zette na de pauze de eindstad op het scorebord. De zege had nog groter uit kunnen vallen. Met name Klaas-Jan Huntelaar had een aantal keer een treffer op zijn schoen en hoofd, maar het ontbrak de spits aan echte scherpte. Heel soms kwam Sturm Graz eruit, zonder echt grote kansen te creëren. Al met al dus een prima avond voor Ajax, hoewel Ten Hag na afloop wel aangaf dat zijn team meer had moeten scoren. Nu is er voor de return nog wel enige spanning.

Verleden

Ajax zal zich zeker nog niet rijk rekenen. Met name gezien de geschiedenis van de Amsterdammers in voorrondes van Europese toernooien. Ondanks een goede uitgangspositie in de eerste wedstrijd ging het alsnog weleens mis. Denk aan 2015, toen Ajax eerst uit met 2-2 gelijkspeelde tegen Rapid Wien, maar in eigen huis met 2-3 ten onder ging.

Lange weg

Strum Graz zal woensdag waarschijnlijk minder verdedigend gaan spelen dan afgelopen week om de kans op een stunt levend te houden. Een vroege goal; dat hebben de Oostenrijkers nodig. Gebeurt dat niet, dan moet Ajax is staat zijn de ruimtes optimaal te benutten en op die manier plaatsing voor de derde voorronde van de Champions League afdwingen. Mochten de mannen van Ten Hag daarin slagen, wacht Standard Luik, de nummer twee van België van afgelopen seizoen. En als Ajax Standard verslaat, is het er nog niet. Want dan moet het nog play-offs spelen om de groepsfase van de Champions League daadwerkelijk te bereiken. Een lange weg, maar als Ajax het goede niveau doortrekt én bepalende spelers binnenboord houdt, zou die lange weg succesvol bewandeld kunnen worden.

Onze wedtips

Halftime/Fulltime: Ajax/Ajax > 3.20

Ajax wint eerste helft > 2.47

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering.