Milton Keynes is komend weekend het decor voor een van de grootste dartstoernooien ter wereld, de UK Open. Vorig jaar won Michael van Gerwen het toernooi en ook dit jaar is Mighty Mike uiteraard weer een van de favorieten, maar of hij ook de topfavoriet is? Je leest het in onze voorbeschouwing!

Zet in op jouw favoriet voor de UK Open!

 

Quoteringen topfavorieten:

  1. Michael van Gerwen > 5.20
  2. Gerwyn Price > 6.20
  3. Peter Wright > 10.00

Liefst 160 darters verschijnen aan de start van de UK Open. Daarmee is het de grootste major van de PDC. Door een open loting na iedere ronde en het daarbij behorende onvoorspelbare karakter wordt het toernooi ook wel de ‘FA Cup van het darts’ genoemd. Wel stromen de spelers in op basis van hun ranking. Zo krijgt de top-32 van de Order of Merit een bye tot de vierde ronde.

Wereldtoppers nog niet in vorm

Hoewel Van Gerwen in 2020 nog twee majors won, is de Brabander niet meer zo dominant als voorheen. Ook in 2021 is Van Gerwen nog niet op niveau. Zijn beste prestatie was een halvefinaleplaats bij de laatste Players Championship. Maar ook de andere wereldtoppers tonen nog weinig tekenen van grootse vorm. Regerend wereldkampioen Gerwyn Price en de wereldkampioen van 2020 Peter Wright werden ook steevast vroeg uitgeschakeld bij de vier Players Championship toernooien van vorige week. Bij The Masters, de eerste major van het jaar eind januari, haalden Price en Wright nog wel de halve finales. Van Gerwen sneuvelde al in de eerste ronde.

Uitdagers grote drie

Van wie verliezen de grote drie dan allemaal? Onder andere van Johnny Clayton. De Welshman is in een uitstekende vorm en haalde in vier van de vijf toernooien in 2021 de finale. Waarvan hij er overigens wel slechts één won, maar met The Masters was dat wel de belangrijkste. Vorig jaar reikte Clayton ook al tot de halve finale bij de UK Open. Ook met de vorm van Joe Cullen zit het wel goed. De Brit haalde twee keer de finale bij de reeks Players Championships in februari. Clayton en Cullen zijn wat ons betreft dan ook de twee grootste uitdagers van Van Gerwen, Price en Wright.

Bredere top dan ooit

Maar er zijn natuurlijk veel meer kapers op de kust. De top in het darten is de laatste jaren breder en breder geworden. In de afgelopen vier jaar kreeg de sport er liefst negen nieuwe major winnaars bij. Ter vergelijk: in de vier jaar daarvoor waren dat er nul. Clayton, Wright, Price, José de Sousa, Dimitri Van den Bergh, Glen Durrant, Rob Cross, Nathan Aspinall, Daryl Gurney en Mensur Suljovic; allemaal hebben ze de voorbije jaren bewezen dat ze een groot toernooi kunnen winnen. En dan hebben we ook onder andere Dave Chisnall, Dirk van Duijvenbode en Michael Smith nog, die het wel tot hun eerste finale schopten maar nog niet wonnen.

Oudgedienden

Als laatste kijken we nog even naar een clubje oudgedienden. Gary Anderson is getuige zijn plaats in de WK-finale na een periode vol blessureleed weer terug en ook James Wade behoort na een aantal mindere jaren weer tot de wereldtop. Maar de meest in het oog springende comebacks zijn toch wel van Mervyn King en onze landgenoot Raymond van Barneveld. De Brit zakte na 2014 ver weg, maar schopte het tot de finale in de laatste twee majors, het WK niet meegerekend. En het verhaal van Barney is bekend. De Hagenaar stopte na het WK van 2020 met darten maar is inmiddels weer terug. Van Barneveld sleepte in de Q-School een tourkaart in de wacht en won prompt de 3e Players Championship. Uiteraard behoort de drievoudig wereldkampioen niet tot de top-32 en moet daardoor al in de tweede ronde aan de bak.

Onze voorspelling

Maar als we de topfavoriet aan moeten wijzen, komen we toch weer terug bij de drie beste darters van het moment. En als winnaar gaan we dan voor de wereldkampioen. Price is de nummer één van de wereld en dat is hij niet voor niets. De Welshman haalde al twee keer eerder de finale van de UK Open maar won het toernooi nog niet. Wij denken dat daar dit jaar verandering in komt!

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering. 

Wat vind je van deze voorbeschouwing?