Het dorpje Minehead is komend weekend het decor voor een van de grootste dartstoernooien ter wereld, de UK Open. Een nieuwe kans op een toernooizege voor Michael van Gerwen. Hij won dit jaar nog geen enkele titel. TOTO Extra zet de kanshebbers voor de UK Open op een rijtje!

Liefst 160 darters verschijnen aan de start van de UK Open. Daarmee is het de grootste major van de PDC. Het toernooi wordt ook wel de FA Cup van de dartssport genoemd. Dat komt omdat na iedere ronde een open loting plaatsvindt. Een speler kan dan tegen iedere andere speler loten, zonder beschermde statussen. Wel stromen de spelers in op basis van hun ranking. Zo krijgt de top-32 van de Order of Merit een bye tot de vierde ronde. De UK Open bestaat sinds 2003. Vijf keer ging de overwinning naar een Nederlander. Roland Scholten was in 2004 de eerste. Raymond van Barneveld won in 2006 en 2007 en Van Gerwen was in 2015 en 2016 de sterkste in Minehead. Vorig jaar ging de zege naar Nathan Aspinall.

Nathan Aspinall - TOTO

Nathan Aspinall won de UK Open in 2019 en pakte daarmee zijn eerste majortitel

Van Gerwen niet in beste doen

Sinds zijn overwinning op Peter Wright in de finale van 2016 won Van Gerwen geen wedstrijd meer op de UK Open. In 2017 kon de Brabander zijn titel niet verdedigen vanwege een rugblessure en in 2018 en 2019 ging zijn eerste partij verloren. Geen hoopgevende statistieken voor Mighty Mike, die toch al niet in beste doen is. 2020 is voorlopig niet het jaar van de Brabander. Van Gerwen wist nog geen enkel toernooi te winnen. Ook in de Premier League is de nummer één van de wereld niet zo ongenaakbaar als in andere jaren. Van Gerwen verloor al twee keer en staat na vijf wedstrijden op de derde plaats. Afgelopen donderdag was Michael Smith met 7-4 te sterk. Diezelfde Smith had Van Gerwen vorige week ook al in de achtste finales van de Belgian Darts Championships uitgeschakeld. Kan de drievoudig wereldkampioen het tij op de UK Open keren? Met een quotering van 3.15 is Van Gerwen uiteraard wel favoriet voor de titel.

Andere kanshebbers en outsiders

Wereldkampioen Peter Wright (7.00) herstelde zich donderdagavond in de Premier League van het pak slaag dat hij een week eerder had gekregen van Gerwyn Price. De Schot ging er toen met 7-1 af en kwam slechts tot een gemiddelde van 83. Tegen Aspinall was Snakebite weer bij de les. Wright won met 7-3 en gooide met ruim 110 het hoogste gemiddelde in de Premier League van dit seizoen. Houdt de winnaar van 2017 deze vorm vast, dan is hij een grote kanshebber deze editie van UK Open te winnen. Ook Price (7.00) is uiteraard een van de favorieten. De Welshman won vorige week het PDC-toernooi in België. In de Premier League leed The Iceman donderdag wel een nederlaag tegen Glen Durrant (24.00). Durrant is voorlopig de grote verrassing in de Premier League. Na vijf wedstrijden is Duzza samen met Smith (16.00) koploper. Beide Britten gelden als outsiders in Minehead. Dat is ook titelverdediger Aspinall (16.00). Ondanks zijn nederlaag tegen Wright is ook The Asp bezig aan een uitstekend debuutseizoen in de Premier League. Andere outsiders voor de UK Open zijn Gary Anderson (16.75), Rob Cross (27.00) en Dave Chisnall (35.00).

Naast op wie het toernooi wint, kan er uiteraard ook op de wedstrijden afzonderlijk worden ingezet. Dat kun je HIER doen!

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering. 

Wat vind je van deze voorbeschouwing?