Het Europese avontuur voor AZ en Vitesse begon niet helemaal op de gewenste manier. Zeker AZ moet aan de bak. Beide ploegen moeten het afmaken in een thuisduel, om zo de derde voorronde van de Europa League te bereiken. Lees hier de voorbeschouwing.

AZ – Kairat Almaty
2 augustus 2018
20.45 uur, AFAS Stadion, Alkmaar

Kan AZ achterstand ombuigen?

 

Coach John van den Brom en zijn mannen kwamen van een koude kermis thuis, afgelopen week in Kazachstan. Door een terechte 2-0 nederlaag is de groepsfase van de Europa League ver weg voor de nummer drie van het afgelopen Eredivisieseizoen. Het gemis van Alireza Jahanbakhsh en Wout Weghorst liet zich duidelijk merken. Voorin begon AZ met Ousamma Idrissi, de 17-jarige Myron Boadu en de vorig seizoen aan Sparta uitgeleende Fred Friday. Door de redelijk onervaren voorhoede, die nog nauwelijks op elkaar ingespeeld is, had AZ heel weinig aanvallende stootkracht. Door de vroege goal van Kairat na slordig verdedigen van Ron Vlaar, konden de Kazachstanen hun vertrouwde spel spelen; inzakken en loeren op de counter. De Alkmaarders werden in de slotfase nog een penalty ontnomen vanwege een handsbal. Maar AZ mocht ook niet klagen, omdat Islambek Kuat in de 85e minuut de 3-0 nog op zijn schoen had. Uiteindelijk bleef het bij 2-0.

Vlak na deze nederlaag pakte technisch directeur Max Huiberts direct door op de transfermarkt door Bjørn Johnsen van ADO Den Haag aan te trekken. De Noorse spits was afgelopen seizoen één van de smaakmakers met negentien goals. Hij moet Weghorst doen vergeten en krijgt daar gelijk een kans toe in de return aanstaande donderdag in het AFAS Stadion.

Bryan Linssen Vitesse - Toto

Bryan Linssen maakte namens Vitesse de belangrijke 2-2 in de uitwedstrijd tegen Viitorul

Vitesse – FC Viitorul
2 augustus 2018
20.00 uur, Gelredome, Arnhem

Overwinning voor Vitesse of FC Viitorul?

 

Ondank de zwakke start van Vitesse, dat na ruim 45 minuten met 2-0 achterstond tegen Viitorul, mag het nog hopen. Het spel van de Arnhemmers was ondanks de vroeg 2-0 achterstand wel beter en dreigender dan wat de ploeg van coach Gheorghe Hagi liet zien. Alleen werden de kansen in de beginfase door onder meer Thomas Bruns en Alexander Büttner niet benut. Uiteindelijk scoorde in Tim Matavz in de tweede helft de aansluitingstreffer via een knappe kopgoal en was het nota bene de kleine Bryan Linssen die wederom met een kopbal voor de gelijkmaker tekende. Richting het einde van de wedstrijd kreeg Andrei Viorel Artean na een harde charge op invaller Hilary Gong nog de rode kaart, waardoor Vitesse met een man meer kwam te staan. Dat zorgde nog voor een grote kans voor Matavz, die zijn inzet op de lat zag belanden. Zo eindigde de wedstrijd in een 2-2 gelijkspel, wat een prima resultaat is in Europa. Leonid Slutsky begon zijn debuut als coach van Vitesse zo met een gelijkspel. De Rus is de opvolger van Edward Sturing, die aan het einde van vorig seizoen aan het roer stond na het ontslag van Henk Fraser. Slutsky krijgt dit seizoen onder meer de taak om Vitesse voor het tweede jaar op rij naar het hoofdtoernooi van de Europa League te loodsen. Vorig jaar strandden de Arnhemmers in de groepsfase.

Onze wedtips

AZ – Kairat Almaty: AZ wint de eerste helft > 1.97

Vitesse – FC Viitorul: Halftime/Fulltime: Vitesse/Vitesse > 2.03

Als je €10,- inzet op bovenstaande voorspelling maak je kans op > €39,99

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering.