Ajax reist komend weekend af naar Limburg voor het uitduel met VVV Venlo. In de afgelopen vijf wedstrijden van de Amsterdammers kwam het totale aantal doelpunten per wedstrijd vier keer boven de drie uit. Toch wijzen de statistieken op weinig goals in de wedstrijd in De Koel. Waarom? Dat lees je in deze voorbeschouwing!

VVV Venlo – Ajax
Eredivisie
17 augustus 2019
18.30 uur, Covebo Stadion – De Koel, Venlo

Bekijk hier alle wedopties!

VVV nam afgelopen seizoen na 5 jaar afscheid van trainer Maurice Steijn, die naar de Verenigde Arabische Emiraten vertrok. Als opvolger stelde de Limburgse club Robert Maaskant aan. Onder de nieuwe trainer won VVV zijn eerste wedstrijd van het seizoen met 1-3 bij promovendus RKC Waalwijk en verloor het vorige week met 4-1 bij een andere promovendus, Sparta. Vorig seizoen won Ajax met het nodige fortuin in Venlo. In de eerste helft werd een doelpunt van VVV na inmenging van de VAR afgekeurd en vlak voor tijd gaf scheidsrechter Blom op advies van diezelfde VAR een strafschop aan de Amsterdammers. Dusan Tadic benutte het buitenkansje, waardoor Ajax met een zwaarbevochte 0-1 zege huiswaarts keerde.

Robbert Maaskant - Toto

Robbert Maaskant volgde deze zomer Maurice Steijn op als trainer van VVV

Drukke agenda

Voor Ajax volgen de wedstrijden zich in een rap tempo op. Afgelopen dinsdag plaatsten de Ajacieden zich door een 3-2 overwinning op PAOK Saloniki voor de play-offs van de Champions League. Komende dinsdag staat daarin de uitwedstrijd tegen het Cypriotische APOEL Nicosia alweer op het programma. Tussendoor wacht de ploeg van Erik ten Hag op zaterdag het bezoek aan VVV. Een drukke agenda dus, maar de trainer ziet het spelen van veel wedstrijden in korte tijd juist als een voordeel. Ten Hag kan op die manier de automatismen verder in zijn ploeg slijpen en dat Ajax op dat gebied nog moet groeien, bewijst het aantal tegendoelpunten dat de ploeg krijgt. In drie van de laatste vijf wedstrijden werd keeper André Onana twee keer gepasseerd.

André Onana - Toto

André Onana is geklopt tegen Vitesse. De Ajax-goalie moest dit prille seizoen al zes keer vissen.

Onze voorspelling

Veel doelpunten dus in de laatste duels van Ajax (gemiddeld vier in alle officiële wedstrijden dit seizoen), maar zaterdag zou dat zomaar eens anders kunnen zijn. We doken in de statistieken en daar viel ons een aantal dingen op.

  • VVV won voor het laatst in 1987 van Ajax;
  • Sindsdien won Ajax acht keer, alleen in 2007 en 2011 werd het gelijk (beide keren 2-2);
  • De vier treffers uit die gelijke spelen zijn de enige doelpunten van VVV sinds 1990;
  • Ajax wint zelden met grote uitslag, hoogste overwinning 0-4 (1991 en 2009);
  • De vorige drie edities werd het 0-1, 0-2 en 0-3.

Afgaande op deze cijfers lijkt een doelpuntrijke wedstrijd niet bepaald voor de hand te liggen. VVV zal gebrand zijn zich te laten zien tegen Ajax, dat op zijn beurt niet tot het gaatje zal willen gaan met de reis naar Cyprus voor de boeg. Op basis van het kwaliteitsverschil én de resultaten uit het verleden voorspellen wij een kleine overwinning voor de landskampioen.

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering. 

Wat vind je van deze voorbeschouwing?