Het weekend dat de Bundesliga de herstart beleeft, wordt op maandag afgesloten met een duel waarin we aardig wat Nederlandse inbreng kunnen verwachten: Werder Bremen – Bayer Leverkusen. Bij de thuisploeg is Davy Klaassen bezig aan een goed seizoen, maar hij zit een schorsing uit. Aan het roer van Leverkusen staat sinds anderhalf jaar Peter Bosz. En het zou goed kunnen dat hij in het Weserstadion Daley Sinkgraven binnen de lijnen stuurt. Genoeg reden voor een vooruitblik op deze wedstrijd.

Werder Bremen – Bayer Leverkusen
Bundesliga
18 mei 2020
20.30 uur, Weserstadion, Bremen

Bekijk alle wedopties!

Voor Werder Bremen had de herstart van de Bundesliga nog wel even op zich kunnen laten wachten. In tegenstelling tot veel andere clubs, waaronder Bayer Leverkusen, mogen Die Grün-Weißen namelijk nog niet in groepsverband trainen, maar alleen in groepjes van maximaal vier spelers. Hoe zit dat precies? Bremen ligt in een deelstaat waar de coronamaatregelen een stuk strenger zijn dan in andere deelstaten van Duitsland. Leverkusen valt onder Noordrijn-Westfalen. Daar laat de regering het ‘gewone’ leven alweer langzaam opstarten. Gezien dit grote nadeel drong de clubleiding van Werder er bij de Duitse voetbalbond DFB op aan later verder te gaan met de Bundesliga. Zonder succes.

Werder Bremen - TOTO

Werder Bremen heeft de afgelopen tijd alleen kunnen trainen in kleine groepen.

Degradatie dreigt

En een succesje is nou net wat Werder Bremen wel kan gebruiken. De viervoudig landskampioen maakte tot het begin van de coronacrisis een slecht seizoen door. De Noord-Duitsers staan op een zeventiende plek, en dat zou bij de eindafrekening degradatie tot gevolg hebben. Het gat naar nummer zestien Fortuna Düsseldorf – wat promotie/degradatiewedstrijden betekent – is vier punten. Weliswaar met een wedstrijd minder gespeeld, maar het geeft de ernst van de situatie wel weer. Rechtstreekse handhaving lijkt een brug te ver, gezien het gat van acht punten naar nummer vijftien Mainz.

Goed seizoen

Bij Bayer Leverkusen zijn er veel minder zorgen. Officieel strijdt de formatie van trainer Bosz nog mee op drie fronten. Met acht punten achterstand op koploper Bayern München heeft Leverkusen nog steeds een minieme kans op de landstitel. Daarnaast lonkt de bekerfinale, want in de halve finale van de DFB Pokal is Saarbrücken, dat uitkomt op het vierde niveau, de tegenstander. Leverkusen staat ook nog eens op de drempel van de kwartfinale van de Europa League, maar of dat toernooi nog wordt uitgespeeld is zeer de vraag.

Superster in wording

Het succes is voor een groot gedeelte te danken aan Kai Havertz. De Duits international is nog maar 20 jaar, en toch al jaren de blikvanger van Leverkusen. Sinds de aanvallende middenvelder in 2016 de jongste debutant van de club ooit in de Bundesliga werd, met 17 jaar en 126 dagen, is de ster van Havertz hard rijzende. Verschillende Europese topclubs lonken al even naar zijn diensten, maar voorlopig heeft Havertz nog een contract tot medio 2022 bij Leverkusen. Daley Sinkgraven kan alleen maar dromen van zo’n status. Bij Ajax was de vleugelverdediger op een zijspoor beland. Toen Bosz daar nog de scepter zwaaide, maakte hij regelmatig gebruik van Sinkgraven. De transfer van afgelopen zomer kwam dan ook niet helemaal uit de lucht vallen. Een echte vast waarde is hij nog niet geworden in Leverkusen, maar misschien komt daar in het restant van de Bundesliga wel verandering in.

Voorspelling TOTO

Het is de vraag of Leverkusen de vorm (het verloor na de winterstop slecht één competitiewedstrijd) heeft vast weten te houden. Ook al is dat niet het geval, ten opzichte van Werder heeft Bosz met zijn mannen wel het voordeel dat er al een tijdje in groepsverband getraind wordt. Dat gaat volgens ons de doorslag geven; een eenvoudige zege voor Bayer Leverkusen.

Daley Sinkgraven - TOTO

Lonkt er voor Daley Sinkgraven een basisplek bij Bayer Leverkusen?

Waar wordt de Bundesliga uitgezonden?

FOX Sports heeft in Nederland de exclusieve rechten voor de Bundesliga. Daarvoor is normaal gesproken een FOX Sports International- of FOX Sports Compleet-abonnement voor nodig. Omdat er de komende maanden in Nederland niet wordt gevoetbald, wordt het restant van de Bundesliga grotendeels op FOX Sports 1 (onderdeel van het Eredivisie-abonnement) uitgezonden. Bij sommige aanbieders zit die zender zelfs in het basispakket, waardoor je gratis naar de Bundesliga kunt kijken, dus ook naar Werder Bremen – Bayer Leverkusen.

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering. 

Wat vind jij van deze voorbeschouwing?