Wimbledon is de oudste van de vier Grandslamtoernooien die elk jaar de hoogtepunten vormen in het mondiale tennisseizoen. Het toernooi in Londen wordt in 2019 voor de 133e keer gehouden. De eerste wedstrijden staan voor 1 juli gepland, terwijl de grote finale op 14 juli de winnaars zal opleveren. Vorig jaar waren het Djokovic en Kerber die er met de bloemen en miljoenen aan prijzengeld vandoor gingen. De kans is groot dat het dit jaar twee andere winnaars worden. Wij bespreken de toppers bij de mannen en vrouwen in deze voorbeschouwing.

Onze voorspelling bij het mannen enkelspel

  1. Federer
  2. Djokovic
  3. Nadal

WEDTIP
Federer wint Wimbledon 2019 > 3,75

Federer gaat voor negende overwinning

Geen enkele man won Wimbledon vaker Roger Federer. Zijn eerste van acht overwinningen stamt alweer uit 2003 en het is goed mogelijk dat hij hier zestien jaar later een negende keer winst aan toe voegt. De 37-jarige won dit jaar in Dubai, Miami en Halle en staat derde op de wereldranglijst. Op Roland Garros, zijn minst favoriete Grandslamtoernooi, werd Federer in de halve finales uitgeschakeld door latere winnaar Nadal. Op Wimbledon is hij normaliter wél volledig in zijn element. Hij kan Djokovic bovendien ontlopen tot de finale. In die finale kan het beide kanten opgaan, maar Federer is voor ons de favoriet om Wimbledon 2019 te winnen.

Federer__Wimbledon_Toto_Extra

Roger Federer met een uiterste inspanning!

Djokovic andere grote kandidaat voor winst

Djokovic won drie van de laatste vier Grandslamtoernooien en was één keer verliezend halvefinalist. Als regerend kampioen op Wimbledon en de nummer één van de wereld zijn veel ogen op de Serviër gericht. Zijn vijfde overwinning op Wimbledon zal in ieder geval geen eenvoudige worden. Djokovic is niet in de beste vorm van zijn leven en liet vooral op Roland Garros wat onregelmatigheden in zijn spel zien. Hij speelde na deze Franse Open geen groot toernooi meer. Dit kan betekenen dat hij helemaal fris uit de startblokken schiet op Wimbledon 2019, of dat hij moeite gaat hebben met het hoge tempo op het gras.

Nadal outsider samen met Tsitsipas en Zverev

Nadal won Wimbledon twee keer. Vorig jaar vloog hij er in de halve finale uit tegen Djokovic. Hij pakte dit jaar opnieuw een titel op Roland Garros. Alleen op gravel kon Nadal dit jaar belangrijke overwinningen te noteren. Gras blijft nog altijd de minst favoriete ondergrond van de Spanjaard. Doordat Nadal als derde geplaatst is voor het toernooi kan hij Federer of Djokovic al treffen in de halve finale. In de eventuele finale zou hij met de andere van de twee af moeten rekenen. Dit is volgens ons een te lastige opgave voor Nadal.

Naast de Big Three zijn er nog enkele uitdagers. Tsitsipas stond dit jaar al bij vier ATP-toernooien in de finale. De jonge Griek lijkt echter nog niet de ervaring te hebben om het Djokovic of Federer echt lastig te maken op gras. Ditzelfde gaat op voor Zverev, die bij het voorbereidingstoernooi in Halle nog eenvoudig aan de kant werd gezet in de kwartfinales. Mogelijk kunnen servicekanonnen als Anderson en Isner dit jaar, na goede resultaten vorig jaar, opnieuw verrassen op Wimbledon 2019.

Onze voorspelling bij het vrouwen enkelspel

  1. Barty
  2. Osaka
  3. Pliskova

WEDTIP
Barty wint Wimbledon 2019 > 5,75

Barty kersverse nummer één van de wereld

Roland Garros 2019 werd een ‘Barty-Party’. De Australische is sinds 2016 sterker en sterker geworden. Na de kwartfinales op de Australian Open in januari volgde de bekroning met winst op Roland Garros 2019. Daarnaast won ze mid-juni ook nog de Birmingham Classic, om zo nummer één van de wereld te worden. Bij dit grastoernooi liet ze zien op deze ondergrond prima uit te voeten te kunnen. Door een kleine blessure hield de 23-jarige Australische even rust de afgelopen week. Wij denken dat ze daardoor optimaal is opgeladen om Wimbledon 2019 te winnen

Barty_Wimbledon_Toto_Extra

Ashleigh Barty in actie op Wimbledon 2018

Osaka kan Barty in finale ontmoeten

Naomi Osaka was de nummer één van de wereld tot Barty deze positie overnam. De Japanse won dit jaar de Australian Open, maar heeft daarna veel tegenslagen gekend en niet haar topniveau gehaald. De problemen lijken nu grotendeels achter de rug en door de gunstige loting kan ze Barty pas in de finale ontmoeten. Het is tijd voor Osaka om op te staan en haar beste tennis te laten zien, en dan kan ze finalist van Wimbledon 2019 worden.

Veel vrouwen outsiders om ver te komen

De top is bij de vrouwen een stuk breder dan bij de mannen. Zo is er altijd Serena Williams om rekening mee te houden. De Amerikaanse won Wimbledon zeven keer en is er dit jaar gewoon weer bij. Gezien haar ronduit slechte seizoen is ze geen favoriet, maar haar onderschatten zou een fout zijn. Kvitova stond dit jaar vier keer in een finale van een WTA-toernooi, maar worstelt met blessures de laatste maanden. Kerber is dit jaar niet in vorm, maar kan als regerend kampioen altijd verrassen. Pliskova is wat dat betreft een grotere kanshebster. De Tsjechische heeft haar belofte nooit helemaal ingelost, maar is de laatste week op gras prima bezig. Ze staat bovendien niet voor niks derde op de wereldranglijst.

Bertens wisselvallig

De verwachting waren hooggespannen voor Kiki Bertens op Roland Garros. Door een blessure moest ze hier snel opgeven en sindsdien gaat het met ups-en-downs bij de Nederlandse. Ze staat nog altijd vierde op de wereldranglijst, maar op Wimbledon kwam ze nog nooit verder dan de kwartfinales. Bij het grastoernooi in Rosmalen was Bertens verliezend finalist, dus ze lijkt haar vorm wel terug te vinden. Een finaleplek op Wimbledon 2019 ligt echter niet in de lijn der verwachtingen.

Statistieken

Meer weten over Wimbledon? Klik dan HIER.

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering. 

Wat vind je van deze voorbeschouwing?