Na de moeizame overwinning op het stugge Noord-Ierland gaat bij het Nederlands Elftal het vizier op de wedstrijd in en tegen Wit-Rusland. Komende zondag kan Oranje een nieuwe grote stap zetten richting kwalificatie voor het eerste eindtoernooi sinds 2014. Van de Wit-Russen mag een stuk minder tegenstand worden verwacht dan van de Noord-Ieren, maar Nederland heeft het zelden makkelijk in Minsk.

Wit-Rusland – Nederland
EK-kwalificatie
13 oktober 2019
18.00 uur, Dinamostadion, Minsk

Check hier alle wedopties!

Even dreigde afgelopen donderdag een debacle in de Kuip. Oranje had 75 minuten lang de bal maar speelde in een te laag tempo om door de Noord-Ierse muur te kunnen breken. En toen ging achterin alles mis. Daley Blind, Matthijs de Ligt, Jasper Cillessen; allemaal grepen ze niet of nauwelijks in en Josh Magennis profiteerde dankbaar: 0-1. Maar Oranje raakte ogenschijnlijk geen moment van slag. Al snel richtte het zich zoals wel vaker de afgelopen interlands na de tegengoal op. Direct na de aftrap nam Donyell Malen de Noord-Ierse keeper onder vuur en via Memphis Depay werd het vijf minuten later 1-1. In blessuretijd stelde Nederland de winst via invaller Luuk de Jong en opnieuw Depay veilig.

Oranje viert feest na treffer Luuk de Jong | Toto

Oranje viert feest na de bevrijdende treffer van Luuk de Jong

Reuzenstap richting EK

Met de 3-1 overwinning zette de ploeg van bondscoach Ronald Koeman een reuzenstap richting het EK van komende zomer. Noord-Ierland staat in punten weliswaar nog gelijk met Oranje, maar heeft een wedstrijd meer gespeeld én moet nog op bezoek bij Duitsland. Zondag kan Nederland de Noord-Ieren voor het eerst op een achterstand zetten. Tegenstander Wit-Rusland kwam donderdag ook in actie. Op eigen veld kwam het niet verder dan een gelijkspel tegen Estland. In het duel der zwakke broeders in Groep C kregen beide ploegen één grote kans, maar gescoord werd er niet. Estland veroverde daarmee zijn eerste punt, wat veel zegt over de kwaliteiten van Wit-Rusland. In maart versloeg Nederland de Wit-Russen in de eerste wedstrijd van de kwalificatiereeks met 4-0 in Rotterdam en weinig lijkt een nieuwe overwinning in de weg te staan.

Nooit makkelijk bij Wit-Rusland

Het grootste gevaar voor het Nederlands Elftal in Minsk is Oranje zelf. Een blik op de historie tussen beide landen leert dat Nederland het nooit makkelijk heeft op bezoek bij de Wit-Russen. Van de vier eerdere ontmoetingen in Minsk won Wit-Rusland er zelfs twee. Beroemd is de eerste wedstrijd die Nederland in de voormalige Sovjetstaat speelt. In de jacht op een ticket voor het EK van 1996 vergaloppeert Oranje – met zeven spelers van het Ajax dat twee weken eerder de Champions League won in de basis – zichzelf in juni 1995 en verliest het met 1-0. Door de nederlaag moet Nederland uiteindelijk play-off wedstrijden spelen om zich te plaatsen voor het EK in Engeland. De 2-1 nederlaag in november 2007 is minder kwalijk. Het Oranje van Marco van Basten is dan al geplaatst voor het EK in 2008. In 2017 wint Nederland wel, hetzij moeizaam. Na de 8-0 overwinning van Zweden op Luxemburg heeft Oranje doelpunten nodig om de kansen op deelname aan het WK levend te houden, maar zes minuten voor tijd staat het 1-1. Treffers van Arjen Robben en Depay bezorgen Nederland nog wel de zege, maar het WK wordt uiteindelijk niet gehaald.

Spelers Oranje 2007 - Toto

Het Oranje dat in november 2007 zonder gevolgen met 2-1 verliest bij Wit-Rusland

Onze voorspelling

Hoewel november 2017 nog maar twee jaar geleden is, zijn de tijden behoorlijk veranderd bij het Nederlands Elftal. De overwinning tegen Noord-Ierland kwam moeizaam tot stand, maar de veerkracht die Oranje toonde na de 0-1 was veelzeggend. Onder Koeman is de sfeer rondom de nationale ploeg 180 graden gedraaid en is het negativisme verdwenen. Dit Oranje moet in staat worden geacht probleemloos van Wit-Rusland te winnen. De laatste drie interlands scoorde het Nederlands Elftal minstens drie keer en wij verwachten dat dit zondag weer het geval zal zijn!

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering. 

Wat vind jij van deze voorbeschouwing?