Het had zomaar eens de finale van het WK kunnen zijn: Frankrijk – Argentinië. Maar beide grootmachten treffen elkaar al in de achtste finale. Op voorhand een wedstrijd om je vingers bij af te likken. Maar is dit Argentinië, dat ternauwernood de poulefase overleefde, wel in staat om het een van de topfavorieten lastig te maken? We blikken vooruit op het duel tussen twee voormalig wereldkampioenen.

Frankrijk – Argentinië
30/06/2018
16.00 uur, Kazan Arena, Kazan

Winst voor Frankrijk of Argentinië?


Enorme marktwaarde

Velen dichtten Frankrijk voorafgaand aan het WK erg goede kansen toe om voor de tweede keer in de geschiedenis wereldkampioen te worden. Van de Toto-spelers voorspelde 22 procent een Franse WK-titel. Niet zo vreemd, want bondscoach Didier Deschamps heeft een selectie tot zijn beschikking met een gezamenlijke marktwaarde van bijna 1,1 miljard euro. Het hoogste van alle WK-deelnemers. Een van de sterspelers is Antoine Griezmann, die twee jaar geleden topscorer werd van het EK. Al in de eerste poulewedstrijd tegen Australië toonde de spits van Atletico Madrid zijn waarde door de openingstreffer voor zijn rekening te maken (penalty). Frankrijk won dat duel uiterst moeizaam met 2-1. Ook in de tweede wedstrijd tegen Peru gaven Les Bleus niet bepaald een wervelende show weg. Het werd slechts een 1-0 overwinning, maar daarmee was de belangrijkste missie wel geslaagd: plaatsing voor de achtste finale. De laatste poulewedstrijd tegen Denemarken deed nauwelijks meer ter zake. Deschamps gaf enkele basiskrachten dan ook rust. Het werd een bloedeloze 0-0. Frankrijk eindigde wel als eerste in de poule.

Moeizame plaatsing

Daardoor wacht nu de nummer twee uit poule D: Argentinië. Op voorhand hadden de deskundigen gedacht dat de wereldkampioen van 1978 en 1986 makkelijk de eerste plek zou veroveren. Maar dat zat er geen moment in voor de ploeg van aanvoerder Lionel Messi. De start tegen IJsland was stroef te noemen met een 1-1 gelijkspel. In dat duel miste Messi nog een penalty. Dat moment zou niet op zichzelf staan, want de superster van Barcelona gaf in de tweede wedstrijd tegen Kroatië totaal niet thuis. Argentinië werd afgedroogd door de Kroaten: 3-0. Desondanks behield La Albiceleste nog steeds kans om de volgende ronde te bereiken. Dan moest het zelf winnen van Nigeria en mocht IJsland geen drie punten pakken tegen het al geplaatste Kroatië. Het werd een zenuwslopende avond, waarin Marcos Rojo vier minuten voor tijd de verlossende 2-1 maakte. Omdat Kroatië haar sportieve plicht deed tegen IJsland kon heel Argentinië opgelucht ademhalen.

Willen de Argentijnen kans maken tegen de Fransen, dan zal het niveau een flink stuk opgekrikt moeten worden. De vraag is of dit team daartoe in staat is. Buiten Messi kan bondscoach Jorge Sampaoli nauwelijks een beroep doen op spelers van absolute wereldklasse. Op papier een van de beteren, Gonzalo Higuían, zou bijvoorbeeld voor goals moeten zorgen, zoals hij dat bij Juventus doet. Maar de laatste keer dat hij namens zijn land scoorde, was in 2016. De ploeg zal keihard moeten werken en als een hecht team moeten opereren om het de Fransen lastig te maken. En dan is het hopen op de individuele kwaliteit van Messi. Maar ook Frankrijk heeft in de eerste ronde geen indruk gemaakt. De wereldkampioen van 1998 speelt erg zakelijk. Bijna te zakelijk voor de spelers die het heeft. Maar ook daarmee kun je ver komen op een WK.

Onze wedtip: er vallen twee goals in de tweede helft > 3.73

Speciale wedtip: Griezmann scoort meer dan Argentinië > 3.50

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering.