De derde achtste finale van dit WK gaat tussen de wereldkampioen van 2010 Spanje en gastland Rusland. Op voorhand zijn de Spanjaarden natuurlijk favoriet. Maar afgezien van de wedstrijd tegen Portugal maakte de ploeg van bondscoach Fernando Hierro nog niet veel indruk. Dat deed Rusland wel in de eerste twee wedstrijden. Uruguay bleek in het derde duel echter een flink maatje te groot. Kunnen de Russen toch voor een verrassing zorgen?

Spanje – Rusland
01/07/2018
16.00 uur, Luzhniki StadiumMoskou

Winst voor Rusland of Spanje?

 

De aanloop van Spanje naar dit WK was op z’n zachts gezegd niet vlekkeloos. Enkele dagen voor de openingswedstrijd tegen Portugal werd bondscoach Julen Lopetegui op straat gezet. De Spaanse bond kon het niet verkroppen dat hij vlak voor het WK aangaf een contract te hebben getekend bij Real Madrid voor ná het toernooi. De selectie leek niet aangedaan door zijn ontslag, want Spanje gaf samen met Portugal een wervelende show weg. De wedstrijd die in 3-3 eindigde, was tot nu toe het beste duel van dit WK.

Spitspositie

Vooraf waren er bij de volgers van het Spaanse elftal veel twijfels over de spitspositie. Ondanks een matig seizoen bij Atletico Madrid kreeg Diego Costa de voorkeur van Hierro, boven iemand als Iago Aspas (Celta de Vigo). Dat vertrouwen betaalde hij direct terug. Costa trof twee maal doel tegen Portugal. In het duel met Iran werd de geboren Braziliaan de matchwinner (0-1). Een goal die via de kluts tot stand kwam. Het was tekenend voor de wedstrijd, waarin Spanje naarstig op zoek ging naar een gaatje in de Iraanse muur, maar die slechts spaarzaam vond. Iran kreeg zelfs nog mogelijkheden om te scoren. Toch trokken de Spanjaarden de zege over de streep. Daarmee kwam het op vier punten. Nog niet genoeg om al zeker te zijn van de achtste finale. Tegen Marokko ging Spanje vol voor de winst om eerste te worden in de poule. Dat lukte met enig kunst- en vliegwerk. Door een late gelijkmaker van Aspas pakte La Furia Roja een punt (2-2). Dat bleek genoeg voor de groepswinst.

Voortvarend begin

Door eerste te worden in de poule ontliep Spanje tweevoudig wereldkampioen Uruguay. Maar Rusland mag zeker niet onderschat worden. In de openingswedstrijd van dit WK zette het thuisland Saoedi-Arabië te kijk: 5-0. Een verrassende uitslag, want vooraf gaf niemand in Rusland een stuiver voor de kansen van dit team tijdens het WK. De ploeg van bondscoach Stanislav Cherchesov kende een beroerde aanloop naar het toernooi. De laatste zeven oefenwedstrijden voor het WK leverde geen enkele overwinning op. Voor eigen publiek kan een team vaak net wat meer. Denis Cheryshev, een van de weinige selectiespelers die niet in de eigen competitie uitkomt (Villarreal), liet direct van zich horen met twee goals. Ook bij de 3-1 overwinning op Egypte vond hij het net. Artem Dzyuba, spits van Arsenal Toela, scoorde tot nu toe twee keer. Maar toen Rusland tegen Uruguay voor het eerst echt te maken kreeg met een sterke opponent gaf het niet thuis: 3-0 nederlaag.

Afgaande op de laatste matige wedstrijd van Rusland is Spanje de favoriet om de achtste finale te bereiken. Ook de geschiedenis spreekt niet in het voordeel van het gastland. Spanje en Rusland troffen elkaar zes keer. Vier keer wonnen Spanjaarden, twee maal werd het gelijk.

Onze wedtip: halftime/fulltime; X/Spanje > 3.68

Speciale wedtip: Diego Costa scoort eerste doelpunt > 4.00

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering.