Zondagavond zien we een van de outsiders op de wereldtitel in actie: Kroatië. In een poule met Argentinië, IJsland en Nigeria plaatsten zij zich al na twee wedstrijden voor de achtste finale. Tegenstander Denemarken moest daar harder voor werken. Het team, dat vele spelers met een Nederlandse connectie herbergt, dwong in het laatste pouleduel met Frankrijk (0-0) pas plaatsing af. Wat mogen we van deze wedstrijd verwachten? Check hieronder de voorbeschouwing!

Kroatië – Denemarken
01/07/2018
20.00 uur, Nizhny Novgorod StadiumNizjni Novgorod

Winst voor Kroatië of Denemarken?

 

Kroatië heeft al jaren een team waarvan op grote toernooien veel wordt verwacht. Het land beschikt met spelers als Luka Modric (Real Madrid), Ivan Rakitic (Barcelona), Ivan Perisic (Internazionale) en Mario Mandzukic (Juventus) over spelers die wekelijks schitteren in Europese topcompetities. Die potentie komt er eigenlijk zelden uit. Vier jaar geleden was de poulefase het eindstation voor Kroatië. Op het EK van 2016 verloor het in de achtste finale van Portugal. Dit WK is een van de laatste kansen voor deze generatie om nu weleens ver te komen.

Argentinië te kijk gezet

De start van dit wereldkampioenschap was prima voor Kroatië, met een 2-0 overwinning op Nigeria. Het vertoonde spel kon de liefhebbers nog niet bekoren. De doelpunten kwamen dan ook wat gelukkig tot stand; een eigen goal van Nigeria en een rake penalty van Modric. In de tweede groepswedstrijd zette Kroatië vice-wereldkampioen Argentinië te kijk met 3-0. Ook nu had de nummer drie van het WK van 1998 over geluk niet te klagen. Het werd 1-0 door een fout van de Argentijnse doelman Willy Caballero. Met een fijne trap maakte Modric zijn tweede van het toernooi. De 3-0 kwam van de voet van Rakitic. Daarmee was kwalificatie voor de knock-out fase een feit. De poule werd met een 2-1 zege op IJsland afgesloten. Gebrek aan vertrouwen kan in ieder geval niet het probleem zijn bij Kroatië.

Ook Denemarken begon dit WK met een overwinning. En net als Kroatië gebeurde dat niet overtuigend. Peru had het betere van het spel, maar was slordig in de afronding. De Denen hadden aan één kans genoeg voor de driepunter. Yussef Poulsen kroonde zich tot matchwinner. In de tweede wedstrijd tegen Australië kwam Denemarken niet verder dan een 1-1 gelijkspel. Daar zat wel een heerlijke goal bij van sterspeler Christian Eriksen (assist Nicolai Jørgensen). In het laatste duel met het al geplaatste Frankrijk volstond een gelijkspel voor Denemarken. Deze oersaaie wedstrijd eindigde in 0-0. Zo schaarde de Europees kampioen van 1992 zich voor de vierde keer onder de laatste zestien op een WK.

Onderlinge resultaten

Wij gaan voor Kroatië als favoriet voor deze wedstrijd. De Kroaten hebben over het algemeen betere spelers, met meer ervaring op grote toernooien. De laatste keer dat Denemarken er voor dit WK bij was, was op het EK van 2012. Daarnaast heeft Kroatië de krachten enigszins kunnen sparen in de laatste groepswedstrijd door niet alle toppers op te stellen. In onderlinge duels gaat het tot nu toe wel gelijk op. Beide landen troffen elkaar vijf keer. Twee zeges voor Kroatië, twee voor Denemarken en één remise.

Onze wedtip: Modric scoort in de wedstrijd > 3.55

Speciale wedtip: Kroatië scoort in beide helften > 2.95

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering.