Het duel tussen Zweden en Zwitserland is op voorhand misschien niet de meest aantrekkelijke wedstrijd in de achtste finales. Maar beide landen zijn natuurlijk niet zomaar doorgestoten tot de knock-out fase. Kenmerkend voor zowel Zweden als Zwitserland is dat ze allebei teams hebben zonder grote wereldsterren. Ze moeten het van een hecht collectief hebben en daarmee kun je op dit WK ver komen.

Zweden – Zwitserland
03/07/2018
16.00 uur, Saint Petersburg StadiumSint-Petersburg

Winst voor Zweden of Zwitserland?

 

Dat Zweden in een poule met regerend wereldkampioen Duitsland, Mexico en Zuid-Korea de volgende ronde zou halen, hadden weinigen voorspeld. De ploeg van bondscoach Janne Andersson overtrof alle verwachtingen door zelfs als eerste te eindigen in de groep. Belangrijk voor Zweden was het resultaat tegen de op papier minste tegenstander: Zuid-Korea. Ondanks een fors overwicht werden de Aziaten slechts met 1-0 verslagen door een rake penalty van Andreas Granqvist. Tegen Duitsland zag het er lange tijd naar uit dat Zweden een punt binnen zou slepen. Diep in blessuretijd ging het alsnog mis toen Toni Kroos de 2-1 tegen de touwen schoot. Op de knotsgekke slotdag van poule F kon het alle kanten op. Uiteindelijk was Zweden het gelukkigste team. Zelf won het met 3-0 van Mexico en Zuid-Korea stuntte tegen Duitsland (2-0). Daardoor eiste de Scandinaviërs de eerste plek op. Dat op zich is al een knappe prestatie. Want niet veel mensen zullen hebben gedacht dat Zweden bij afwezigheid van Zlatan Ibrahimovic een rol van betekenis kon spelen op het WK. Maar met een goede organisatie en teamgeest kan het ontbreken van een sterspeler aardig gecompenseerd worden.

Shaqiri in vorm

De plaatsing van Zwitserland voor de achtste finale is minder verrassend te noemen. Bij de afgelopen vier WK’s waaraan het meedeed overleefde het drie keer de poulefase. De verwachting was dat Zwitserland met Servië zou moeten vechten voor de tweede plek achter Brazilië. En die verwachting kwam ook uit. In het onderlinge duel trok de ploeg van bondscoach Vladimir Petković aan het langste eind: 1-2. In de laatste wedstrijd tegen Costa Rica volstond daarom een gelijkspel voor Zwitserland. De kracht van Schweizer Nat is met name de ervaring. Maar liefst vijftien van de 23 spelers kwamen al één keer of vaker uit op een WK. Iedereen kent elkaar dus door en door. Daarnaast verkeert Xherdan Shaqiri in goede vorm. Tegen Brazilië gaf hij de assist bij de 1-1 van Steven Zuber. Dat werd tevens de eindstand. Tegen Servië was de rol van Shaqiri nog belangrijker, door vlak voor tijd de winnende treffer voor zijn rekening te nemen. Met een ongeslagen status eindige Zwitserland als tweede in de poule.

Evenwicht

Wij verwachten dat Zweden en Zwitserland elkaar niet veel zullen ontlopen. Niet in de laatste plaats vanwege het verleden tussen beide landen. Ze troffen elkaar 27 keer eerder. Tien maal ging de zege naar Zweden, even zo vaak won Zwitserland. Zeven keer stond er een gelijkspel op het scorebord. Een verlenging of eventueel strafschoppen is dus niet ondenkbaar.

Onze wedtips:

Een gelijkspel > 2.88

Shaqiri scoort en wint > 6.55

Er wordt minder dan 0,5 keer gescoord in tweede helft > 2.80

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering.