Ondanks de afwezigheid van Nederland heeft de echte voetballiefhebber er maandenlang reikhalzend naar uit gekeken: het begin van het WK. Donderdag om 17.00 uur Nederlandse tijd is het dan eindelijk zover. Gastland Rusland trapt in Moskou het 21e wereldkampioenschap voetbal af met een wedstrijd tegen Saoedi-Arabië. Op voorhand niet het meest aantrekkelijke duel uit de poulefase, maar het kan voor jou wel de moeite van het kijken waard worden. Check hieronder waarom.

Rusland – Saoedi-Arabië
14/06/2018
17.00 uur, Olympisch Stadion Loezjniki, Moskou

Winst voor Rusland of Saoedi-Arabië?

Nog niet zo heel lang komt de gastheer van een WK in actie in de openingswedstrijd. Dat gebeurt pas sinds 2006. Dat jaar won organiserend land Duitsland de eerste wedstrijd met 4-2 van Costa Rica. Vier jaar later, in Zuid-Afrika, speelde het thuisland gelijk tegen Mexico (1-1). In 2014 bleek Brazilië in Sao Paulo met 3-1 te sterk voor Kroatië.

Thuisvoordeel

Rusland wil natuurlijk niet het eerste gastland worden dat verliest in de openingswedstrijd van een WK. Dat is uiteraard makkelijker gezegd dan gedaan. De Russen hebben dit WK het laagst geklasseerde team op de FIFA-ranking. De ploeg van bondscoach Stanislav Cherchesov staat op een 70e plek. Dat is nog onder landen zoals Burkina Faso, Jamaica en Guinea. Het hart van de voetbalfanaat gaat ook niet sneller kloppen als we een blik werpen op de selectie van Rusland. Een echte sterspeler ontbreekt. Bovendien speelt bijna iedereen in de eigen land, dus zien we geen Russen wekelijks terug in bijvoorbeeld de Premier League of Bundesliga. Vorm heeft Rusland ook niet. Sinds oktober won het geen interland. Daarbij moet wel worden aangetekend dat het gastland uitkwam tegen sterke tegenstanders als Spanje, Brazilië en Frankrijk. Rusland zal het vooral moeten hebben van het thuisvoordeel.

Voormalig Aziatisch kampioen

Het ‘geluk’ voor Rusland is dat zij in de openingswedstrijd een team treffen dat volgens de FIFA-ranking niet veel beter is. Saoedi-Arabië staat slechts drie plekken hoger op een 67e positie. Het land werd wel drie keer kampioen van Azië, maar de laatste titel dateert alweer van 1996. De vorige keer dat de Saoedi’s meededen aan het WK is ook alweer even geleden; in 2006 bleef het land steken in de poulefase. In een groep met naast Rusland ook nog Uruguay en Egypte lijkt dat op voorhand wederom het eindstation te worden voor Saoedi-Arabië. Vrijwel alle spelers komen namelijk uit in de nationale competitie, op drie man na. Yahya Al-Shehri, Fahad Al-Muwallad en Salem Al-Dawsari waren de afgelopen maanden actief in de Primera División, maar zij kwamen nauwelijks in actie.

Zoals gezegd, zijn Rusland en Saoedi-Arabië dus niet de meest aansprekende landen van dit WK. Maar aangezien beide teams elkaar niet veel ontlopen op de FIFA-ranking kan het wel een leuke wedstrijd worden. En als jij inzet op een kleine overwinning voor Rusland kan dit duel nog aantrekkelijker worden!

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering. 

Speel Bewust - Toto