Alweer de laatste dag van de groepsfase. In poule G is alles al beslist, behalve wie er groepswinnaar wordt: België of Engeland. Zij gaan in een onderling duel uitmaken wie er nummer 1 wordt. In poule H komen drie landen nog in aanmerking voor de achtste finale: Japan, Senegal en Colombia.

16.00 uur: Japan – Polen

Japan is, samen met Senegal, de verrassende koploper in poule H met vier punten. Drie daarvan behaalden de Aziaten tegen Colombia, dat vrijwel de gehele wedstrijd met tien man speelde. Tegen Senegal kwam Japan twee keer knap terug van een achterstand en sleepte het er een 2-2 gelijkspel uit. De huidige nummer 61 van de FIFA-ranking is echter nog niet helemaal zeker van de achtste finale. Bij een nederlaag tegen Polen is het afhankelijk van het resultaat bij de andere wedstrijd. Als Japan gelijk speelt of wint, stoot het voor de derde keer in de geschiedenis door naar de knock-out fase.
Over Polen kunnen we kort zijn: meer dan teleurstellend. Het land was het groepshoofd in deze poule, maar heeft dat totaal niet waargemaakt. De nederlagen tegen Senegal (2-1) en Colombia (3-0) waren kansloos, waarmee Polen al na twee duels niet meer door kon dringen tot de achtste finale. Daar kon ook superspits Robert Lewandowski niks aan veranderen.

Onze wedtip: Japan wint de wedstrijd > 2.53


16.00 uur: Senegal – Colombia

De winnaar van deze wedstrijd gaat door naar de achtste finale, ongeacht de uitslag bij het andere duel. Dat zou voor beide landen geen unicum zijn. Senegal bereikte bij haar eerste en enige WK-deelname in 2002 de kwartfinale. Dat lukte Colombia vier jaar geleden ook. In 1990 was de achtste finale het eindstation voor de Zuid-Amerikanen. Senegal toont tot nu toe aan een ploeg te hebben waar zeker rekening mee gehouden moet worden. Niet zo verrassend, aangezien bijna alle spelers in Europese topcompetities spelen.
Het zal voor Colombia dus niet eenvoudig worden om Senegal te verslaan. Toch moet de ploeg van bondscoach José Pékerman daar wel voor gaan. Colombia verloor namelijk haar eerste wedstrijd van Japan, en staat na de overwinning tegen Polen op drie punten. Eén minder dan koplopers Japan en Senegal. Eventueel plaatst Colombia zich bij een gelijkspel ook voor de achtste finale, maar dan moet Japan wel verliezen. Kortom, er is nog genoeg spanning in deze poule.

Onze wedtip: halftime/fulltime: X/Colombia > 4.15


20.00 uur: Engeland – België

Dit is de kraker uit poule G. Het jammere is wel dat er, behalve de groepswinst, niet meer veel op het spel staat. Het zal voor beide landen wel de eerste serieuze test zijn op dit WK. Tunesië en met name Panama bleken voor Engeland en België duidelijk een maatje te klein. Bij de Engelsen loopt de huidige topscorer van het WK rond: Harry Kane. De spits van Tottenham Hotspur heeft er al vijf in liggen. Dat is evenveel als het aantal doelpunten dat de ploeg scoorde op de WK’s van 2010 en 2014 bij elkaar. Deze wedstrijd staat op voorhand in het teken van de strijd der spitsen, want België heeft met Romelu Lukaku ook een veel scorende aanvaller. Hij maakte er al vier. Onze verwachting is dat het erg dicht bij elkaar zal liggen.

Onze wedtip: een gelijkspel > 3.08


20.00 uur: Panama – Tunesië

Een wedstrijd om des keizers baard. Panama en Tunesië zijn met beide nul punten al lang en breed uitgeschakeld. Toch zullen zij met opgeheven hoofd het WK willen verlaten. Debutant Panama was al blij dat het überhaupt mocht meedoen in Rusland. Het eerste doelpunt wat het land op een wereldkampioenschap maakte tegen Engeland werd gevierd alsof de WK-titel werd binnengehaald. Ondanks de 6-1 nederlaag. De aloude Olympische gedachte ‘meedoen is belangrijker dan winnen’ lijken de Panamezen omarmt te hebben.
Voor Tunesië had dit WK misschien wel anders kunnen verlopen als het een punt had gepakt in de openingswedstrijd tegen Engeland. Lang leek dat ook te gebeuren, totdat Harry Kane in blessuretijd de winnende binnen kopte. België liet Tunesië kansloos: 5-2. De Noord-Afrikanen moeten wel in staat worden geacht om Panama te kloppen.

Onze wedtip: er wordt twee keer gescoord in de wedstrijd > 3.84

Royston en Foppe voorspellen!

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering.