Na het moeizame gelijkspel tegen Zwitserland gaat topfavoriet Brazilië op de negende dag van het WK op jacht naar de eerste overwinning. Daarvoor moet het zien af te rekenen met Costa Rica. In diezelfde groep komt ook koploper Servië in actie. In poule D kruisen Nigeria en IJsland de degens.

14.00 uur: Brazilië – Costa Rica

Iedereen verwachtte een swingend Brazilië in hun eerste groepswedstrijd tegen Zwitserland. Maar de vijfvoudig wereldkampioen liet eigenlijk geen moment zien waarom het door velen als favoriet voor de eindzege wordt getipt. Een spaarzaam hoogtepunt leverde wel direct een fraaie treffer op van Philippe Coutinho. Na die goal werd Zwitserland beter, en kwam het terecht op gelijke hoogte, hoewel het doelpunt van Steven Zuber misschien wel afgekeurd had moeten worden. Daarmee was de 1-1 eindstand bepaald. Voor het eerst sinds 1978 lukte het Brazilië niet om de openingswedstrijd op het WK te winnen.
Tegen Costa Rica volstaat eigenlijk alleen een driepunter voor Brazilië. Dat mag normaal gesproken geen probleem vormen. De Costa Ricanen verloren hun eerste wedstrijd van Servië. Ook in aanloop naar het WK lukte het de ploeg van aanvoerder Bryan Ruíz slechts spaarzaam om overwinningen te boeken. Van de vijf wedstrijden in de voorbereiding won Costa Rica alleen van Schotland en Noord-Ierland, die beiden niet meedoen aan het WK. Ook de geschiedenis spreekt niet in het voordeel van Costa Rica. Het speelde negen keer eerder tegen Brazilië. Nog nooit werd er gewonnen of gelijkgespeeld.

Onze wedtip: Halftime/Fulltime X/Brazilië > 3.21


17.00 uur: Nigeria – IJsland

In poule D staan Nigeria en IJsland tegenover elkaar. Voor beide landen is een overwinning noodzakelijk om kans te houden op de volgende ronde. Nigeria ging in hun openingswedstrijd namelijk met 2-0 ten onder tegen Kroatië. IJsland wist tegen vice-wereldkampioen Argentinië een knap gelijkspel uit het vuur te slepen. En dat als WK-debutant.
Het spel van de Nigerianen tegen Kroatië geeft weinig hoop op een goed resultaat tegen IJsland. De Afrikanen creëerden nauwelijks kansen, hoewel het bij de Super Eagles zeker niet aan inzet ontbrak. Maar tegen een team met spelers als Luka Modric en Mario Mandzukic is alleen goede inzet niet genoeg. Daarmee zal Nigeria tegen IJsland ook niet ver komen. De kwartfinalist van het EK liet andermaal zien dat het een ploeg heeft die zeer moeilijk te verslaan is, zelfs voor Lionel Messi en co. Met een strakke organisatie en een scherpe counter kan IJsland het ieder land lastig maken. Wat ons betreft zijn zij dan ook de favoriet tegen Nigeria.

Onze wedtip: IJsland wint van Nigeria > 2.59


20.00 uur: Servië – Zwitserland

Na speelronde één is Servië de koploper in poule E. Ondanks een overwicht tegen Costa Rica won de ploeg van bondscoach Mladen Krstajic slechts met 1-0 door een prachtige vrije trap van Aleksandar Kolarov. Het was pas de tweede WK-overwinning in de geschiedenis van het land. Daarmee legde Servië een prima basis om voor het eerst de knock-out fase van een groot toernooi te bereiken. Gezien de spelers die Krstajic tot zijn beschikking heeft, zou dat geen verrassing zijn. Naast aanvoerder Kolarov (AS Roma) spelen ook Nemanja Matic (Manchester United) en Sergej Milinkovic-Savic (Lazio Roma) bij grote clubs.
In deze poule lijkt Zwitserland de grootste concurrent van Servië voor een plekje in de tweede ronde. De Zwitsers hebben een stugge ploeg. Dat bleek tegen Brazilië eens te meer (1-1). De nummer zes van de FIFA-ranking heeft een ervaren selectie, waar vijftien van de 23 spelers al eens eerder meededen aan het WK. Die ervaring zou tegen Servië weleens de doorslag kunnen geven. Maar het wordt ongetwijfeld een ‘close match’.

Onze wedtip: wedstrijd eindigt in gelijkspel: 2.92

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering. 

Speel Bewust - Toto