De linkerkant van het schema is vertegenwoordigd door vier sterke landen: België, Brazilië, Uruguay en Frankrijk. Waarbij die laatste twee de kwartfinales op vrijdagmiddag openen. Lees hieronder de voorbeschouwing.

Uruguay – Frankrijk
06/07/2018
16.00 uur, Nizhny Novgorod StadiumNizjni Novgorod

Winst voor Uruguay of Frankrijk?

 

Uruguay was er op de laatste twee WK’s ook bij in de knock-out fase. In 2010 haalde het zelfs de halve finale. Toen was Nederland met 3-2 te sterk en werden de Uruguayanen uiteindelijk vierde. Op het WK van 2014 in Brazilië kwamen de Zuid-Amerikanen niet verder dan de achtste finales door een nederlaag tegen Colombia. Dit wereldkampioenschap kan de prestatie uit 2010 dus worden geëvenaard. En dat zou knap zijn voor een land dat niet overloopt van topspelers. Ja, het heeft deze generatie de beschikking over twee absolute topaanvallers in de vorm van Luis Suárez en Edinson Cavani. En achterin is Diego Godín een niet te onderschatten pion die de defensie vorm geeft. Maar daar omheen lopen er niet veel andere toppers. In de achtste finale tegen Portugal was er een hoofdrol weggelegd voor Cavani. De spits van Paris Saint-Germain zorgde er met twee prachtige goals voor dat de nummer veertien van de FIFA-ranking met 2-1 van Europees kampioen Portugal won. Het eerste doelpunt kwam voort uit een strakke assist van zijn aanvalscompaan Suárez, waarna Cavani de bal snoeihard en half met zijn schouder tegen de touwen kopte. Hij moest zich daarna wel laten vervangen vanwege een blessure. Hij kan door die kwetsuur niet starten tegen Frankrijk. Cavani begint op de bank.

Mbappé in vorm

Tegenstander Frankrijk won in een spektakelstuk met 4-3 van Argentinië. En in dat duel kwamen de Fransen met de schrik vrij. Door een penalty van Antoine Griezmann kwam Frankrijk nog wel met 1-0 voor, maar via goals van Ángel Dí Maria en Gabriel Mercado nam Argentinië een 2-1 voorsprong. En zodra een Latijns-Amerikaanse ploeg de overwinning kan ruiken, is het moeilijk voetballen voor de tegenstander. Dan is het vrouw en kinderen eerst en komt er een ongekende winnaarsmentaliteit vrij. Maar dit Frankrijk heeft enorm veel individuele klasse. In dit duel was met name Kylian Mbappé met zijn snelheid ongrijpbaar voor de Argentijnen. Mbappé was bij drie van de vier goals betrokken en draaide hoogstpersoonlijk de achterstand om in een voorsprong. De Fransen staan nu dus in de kwartfinale en kunnen voor het eerst sinds het WK in eigen land in 1998 de halve finale halen.

Onderling resultaat

Uruguay en Frankrijk speelden zes keer eerder tegen elkaar. Vier van die zes ontmoetingen eindigden in een 0-0 gelijkspel. Daarnaast won Uruguay twee keer. De Fransen gaan dus op voor een primeur.

Onze wedtips:

Gelijkspel > 3.12

Mbappé en Suárez scoren > 9.50

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering.