Een affiche voor een finale. Twee ploegen met een uiterst sterke selectie. De geslepen Brazilianen tegen de ietwat onervaren Belgen, als het gaat om ver komen op een eindtoernooi. Lees hier de voorbeschouwing.

Brazilië – België
06/07/2018
20.00 uur, Kazan ArenaKazan

Winst voor Brazilië of België?

 

Op basis van de quoteringen en de inzet van de spelers bij Toto is Brazilië topfavoriet voor de eindzege in Rusland. Dat zou voor de Brazilianen de zesde wereldtitel en dus de zesde ster op het gele shirt betekenen. Zover is het alleen nog lang niet, zeker niet omdat de Seleção aan de sterke kant van het schema zit. Mocht Brazilië namelijk winnen, treft het Frankrijk of Uruguay. Maar nu eerst dus België. Bondscoach Tite zit met zijn ploeg goed in het toernooi. Dat wees de achtste finale tegen Mexico ook weer uit. Door een eenvoudige 2-0 overwinning plaatsten zij zich voor het zesde achtereenvolgende WK voor de kwartfinales. De Goddelijke Kanaries waren tegen Mexico gewoonweg beter; individueel en als ploeg. Van Mexico werd meer verwacht door hun overwinning op Duitsland, maar het is de kracht van Brazilië geweest om de Mexicanen, ondanks de sterke openingsfase, niet in hun spel te laten komen. Een zakelijke overwinning was het gevolg.

Oog van de naald

De Belgen kropen door het oog van de naald in de achtste finale. Ondanks een ijzersterke eerste helft van de Rode Duivels kwam het sympathieke Japan vroeg in de tweede helft met 2-0 voor. Met nog een half uur te spelen moest België die achterstand zien goed te maken. Door het sterke invallen van Marouane Fellaini en Nacer Chadli lukte dat. De formatie van bondscoach Roberto Martínez had daarin het geluk dat Japan hun speelstijl niet veranderde door die riante voorsprong; zij bleven aanvallen en het initiatief nemen. Dat zorgde uiteindelijk voor de 3-2, diep in blessuretijd, door een prachtige counter van de Belgen. Die mogelijkheid krijgen zij tegen een topland als Brazilië niet. Details gaan daarin de doorslag geven. Het verschil met Brazilië is dat België nog maar één keer in de geschiedenis verder kwam dan de kwartfinale (vierde plek in 1986) en dus veel minder ervaren is in het spelen van dit soort wedstrijden. Dat kan hen uiteindelijk gaan opbreken. Aan de andere kant zit er zoveel talent en kwaliteit in Belgische selectie dat die geslepenheid van Brazilië dan niet meer uitmaakt.

Brazilië en België speelden één keer eerder tegen elkaar op een WK. Dat was in 2002 in Zuid-Korea en Japan. Toen werd het in de achtste finale 2-0 voor Brazilië door goals van Ronaldo en Rivaldo.

Onze wedtips


Er worden meer dan 2.5 goals gescoord > 1.94

Lukaku scoort kopgoal > 12.00

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering.