Poule A, traditiegetrouw de groep met het organiserend land. Naast Rusland maken ook Uruguay, Egypte en Saoedi-Arabië deel uit van deze groep. Op voorhand misschien niet de meest aansprekende landen. Maar wel met twee absolute sterspelers: Uruguayaan Luis Suárez en Egyptenaar Mohamed Salah, mits hij op tijd fit is. Gaan zij het verschil maken in poule A?

Welk land wint poule A?

 

Rusland

Een organiserend land lijkt vaak boven zichzelf uit te kunnen stijgen, zoals Zuid-Korea in 2002. Op basis van de FIFA-ranking heeft ook Rusland dit WK een klein wonder nodig. De ploeg van bondscoach Stanislav Cherchesov staat slechts 66e op die ranglijst, en is daarmee de op één na laagst geklasseerde WK-deelnemer. De geschiedenis biedt Rusland ook weinig hoop. Sinds het land in 1992 niet meer onder de naam van de Sovjet-Unie uitkwam, was het drie keer actief op een wereldkampioenschap en geen enkele keer overleefden de Russen de poulefase. De Russische selectie herbergt nauwelijks spelers die actief zijn in de traditioneel grote competities. Ze zullen het dus vooral moeten hebben van het collectief en het thuisvoordeel om door te stoten naar de knock-out fase.

Onze wedtip: Rusland eindigt tweede in de poule achter Uruguay: 3,00

Uruguay

Tweevoudig wereldkampioen Uruguay wordt de laatste jaren bij elk groot toernooi wel gezien als een gevaarlijke outsider. Toch dateren de echt goede prestaties alweer van het begin van dit decennium, met een vierde plek op het WK van 2010 en winst van de Copa América en 2011. Vier jaar geleden kwam Uruguay op het WK niet verder dan de achtste finale. Wat mogen we dan van de Zuid-Amerikanen verwachten? Natuurlijk zal veel afhangen van sterspeler Luis Suárez, die afgelopen seizoen 25 competitiedoelpunten maakte voor FC Barcelona. Samen met mede-aanvaller Edinson Cavani (28 goals voor Paris Saint-Germain) moet Suárez zijn land bij de hand nemen. Suárez en Cavani zijn twee van de zeven spelers die er al bij waren op het WK in 2010. In een poule waarin de spelers van Egypte en Saoedi-Arabië nog geen WK’s hebben gespeeld, kan die ervaring van Uruguay weleens de doorslag geven.

Onze wedtip: Uruguay pakt 6 punten: 3,75

Egypte

Zeven keer was Egypte de beste ploeg van Afrika, een record. Maar voor een WK kwalificeren, bleek meestal een te lastige horde. Slechts twee keer kwam Egypte uit op het mondiale eindtoernooi: in 1934 en 1990. Beide malen was de eerste ronde het eindstation. Om nu wél eens verder te komen, zijn alle ogen gericht op de absolute sterspeler: Mohamed Salah. Maar of hij erbij is in Rusland, is een nog een vraagteken. De vedette van Liverpool viel namelijk met een schouderblessure uit in de Champions League-finale. Deelname van Salah aan het WK wordt een race tegen de klok. Een Egypte met of zonder Salah; in een selectie met weinig andere grote namen zal dat een wereld van verschil maken.

Onze wedtip: uitschakeling Egypte achtste finale: 3,00

Saoedi-Arabië

Een grote onbekende in poule A. Niet zo vreemd, aangezien de hele selectie, op drie spelers na, uitkomt in de eigen nationale competitie. Alleen Yahya Al-Shehri (Leganés), Fahad Al-Muwallad (Levante) en Salem Al-Dawsari (Villarreal) spelen in het buitenland. Zij schopten het echter niet verder dan een handvol wedstrijden. Daarnaast is Saoedi-Arabië ook nog eens het laagst geklasseerde team van alle deelnemers op de FIFA-ranking: 67e. Saoedi-Arabië is geen nieuwe naam op het WK-podium. Het land uit het Midden-Oosten deed vier keer eerder mee. Voor het laatst in 2006. Bij die vier deelnames strandde het telkens in de groepsfase, op het debuut in 1994 na, toen de achtste finale bereikt werd. Heel het land hoopt dat dat kunststukje weer wordt herhaald.

Onze wedtip: Saoedi-Arabië pakt 1 punt: 2,90

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering. 

Speel Bewust - Toto