Op 20 september begint in Japan de negende editie van het WK rugby. De finale staat op 2 november op het programma. Liefhebbers van rugby union kunnen in de tussenliggende periode de beste twintig landenteams van de wereld in actie zien. Deze editie kent op voorhand maar liefst zes kandidaten voor de eindoverwinning en is daarmee spannender dan ooit. We bespreken in deze voorbeschouwing de teams die de meeste kans hebben om de rugby wereldtitel in 2019 te grijpen.

Onze voorspelling:

  1. Nieuw-Zeeland
  2. Zuid-Afrika
  3. Engeland
Zet in op jouw WK-favoriet!

Landen dicht elkaar op wereldranglijst

Nieuw-Zeeland stond van 2009 tot en met medio 2019 eerste op de wereldranglijst. Dit geeft de dominantie van de All Blacks in het mondiale rugby goed weer. In 2019 nam Wales verrassend de koppositie over na het winnen van het prestigieuze Six Nations toernooi. Inmiddels is Ierland de derde koploper dit jaar op de wereldranglijst. Dit komt omdat zij in de oefenwedstrijden voorafgaand aan het WK Wales twee keer wisten te verslaan. De nummers één tot en met vijf op de ranglijst staan echter bijzonder dicht bij elkaar en dit is een duidelijk teken van de nivellering in de top van het rugby. Uiteraard is dat een goed voorteken voor een bijzonder spannend WK!

Nieuw-Zeeland drievoudig wereldkampioen

Als topfavoriet kun je nooit om Nieuw-Zeeland (quotering 2.30) heen. De All Blacks zijn het meest succesvolle rugby-team ooit. Ze wonnen het WK in 1987, 2011 en 2015. Normaal is Nieuw-Zeeland met een straatlengte voorsprong topfavoriet om het WK te winnen, maar de laatste tijd zijn er scheurtjes waar te nemen bij de ploeg van bondscoach Steve Hansen. In augustus verloren ze de eerste wedstrijd van de Bledisloe Cup van aartsrivaal Australië. Hoewel de week daarop een 36-0 overwinning op Australië volgde is het wel een teken dat er wat te halen valt. Eind 2018 verloren de All Blacks bovendien van Ierland en tegen Zuid-Afrika speelde Nieuw-Zeeland in juli dit jaar gelijk. Dit neemt niet weg dat ze op papier het sterkste team hebben en eigenlijk nooit teleurstellen op een WK rugby. Nieuw-Zeeland is daarom nog steeds onze favoriet om het toernooi in Japan te winnen, maar een gokje op een outsider kan zeker lonen dit WK.

Nieuw Zeeland - Argentinië

In juli won Nieuw-Zeeland met 20-16 van Argentinië tijdens The Rugby Championship.

Zuid-Afrika en Engeland in uitstekende vorm

Wanneer we kijken naar landen met een goede recente vorm steken Engeland (quotering 4.90) en Zuid-Afrika boven de rest uit. Engeland verloor in 2019 maar twee van hun tien wedstrijden. Ze wisten onder meer Wales en Ierland te verslaan in recente duels. De 37-0 overwinning tegen Italië vormde de perfecte voorbereiding voor het aanstaande WK. Het team is solide en de coach lijkt de zaakjes goed voor elkaar te hebben, maar qua pure klasse en talent in de spelersselectie schatten wij Engeland in op de derde plaats.

Zuid-Afrika (quotering 4.85) kent ook een erg sterke periode. Ze versloegen dit jaar Australië, Argentinië en Japan en speelden gelijk tegen Nieuw-Zeeland. Opvallend is bovendien dat Zuid-Afrika de laatste jaren nooit met grote cijfers verliest. De basis is dus erg solide en af en toe stijgen ze boven zichzelf uit. De Springboks werden in 1995 en 2007 wereldkampioen en hopen hier in Japan een derde titel aan toe te voegen. Wanneer we kijken naar de recente vorm en het feit dat Zuid-Afrika van alle teams, behalve het thuisland, al het langste in Japan is om aan het weer en de veldomstandigheden te kunnen wennen zetten we de Springboks op plek twee.

Springboks - Toto

In 1995 greep Zuid-Afrika voor het eerst de wereldtitel. Nelson Mandela juicht fanatiek mee.

Ierland, Wales en Australië outsiders

Ierland (quotering 10.00) staat natuurlijk niet voor niks eerste op de wereldranglijst, maar in augustus kregen ze maar liefst 57-15 klop van Engeland. Op een WK haalde Ierland bovendien nog nooit de top vier. We zien hen daarom als belangrijke outsider, maar niet als topfavoriet. Wales (quotering 10.00) werd één keer derde en één keer vierde op het WK rugby. De titelhouder in de Six Nations heeft een prima team, maar kende een matige voorbereiding. Tegen Engeland verloren en wonnen ze een duel en van Ierland werd twee keer verloren. Australië (quotering 14.00) is tweevoudig wereldkampioen en werd ook nog twee keer tweede op het WK rugby. Het huidige team lijkt iets te wisselvallig om een derde titel te pakken. Dit jaar verloor Australië niet voor niks stevig van Zuid-Afrika en Nieuw-Zeeland.

Wedopties

Uiteraard kun je tijdens het WK ook inzetten op afzonderlijke wedstrijden. Maar bijvoorbeeld ook op wie de meeste tries scoort. Bekijk HIER alle wedopties!

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering. 

Wat vind je van deze voorbeschouwing?