Van vrijdag 7 juni tot en met zondag 7 juli wordt in Frankrijk het WK voetbal voor vrouwen georganiseerd. Nederland is er pas voor de tweede keer in de geschiedenis bij. De vorige editie werden de Leeuwinnen in de achtste finales uitgeschakeld. Mede door het winnen van het EK in 2017 zijn de verwachtingen voor het aankomende WK hooggespannen. De Oranje-dames wisten zich echter pas op het nippertje te plaatsen en zijn zeker niet de topfavoriet. Lees er meer over in onze voorbeschouwing van het WK voetbal voor vrouwen van 2019.

24 landen strijden om wereldtitel

Net als in 2015 doen er ook in 2019 maar liefst 24 landen mee aan het WK voetbal voor vrouwen. De teams zijn ingedeeld in zes groepen van vier ploegen. Elk land speelt dus logischerwijs drie wedstrijden in de groepsfase. De nummer één en twee per groep gaan automatisch door naar de achtste finales. Ook de beste vier nummers drie mogen zich opmaken voor de knock-outfase van het toernooi. Vanaf 22 juni worden de achtste finales afgewerkt en vallen er langzaam landen af tot de grote finale op zondag 7 juli de eindwinnaar zal opleveren. Welk land regerend kampioen de Verenigde Staten opvolgt, is dan bekend.

Bekijk hier het volledige speelschema van het WK.

Leeuwinnen in gunstige groep

De Oranje-dames zijn geloot in Groep E met de volgende tegenstanders:

  • Canada
  • Nieuw-Zeeland
  • Kameroen

Op papier is van deze vier landen Canada het sterkst. Zij staan op plek vijf van de FIFA-Ranking, terwijl Nederland het met plek acht moet doen. Zowel Nieuw-Zeeland als Kameroen zijn normaliter niet al te sterk. Het is voor Nederland op papier goed te doen om in ieder geval bij de beste twee van de groep te eindigen en de knock-outfase te bereiken.

Het Nederlands dameselftal kende een pittige kwalificatie voor het WK van 2019. In de groepsfase kwamen ze niet voorbij Noorwegen. De tweede plek in de poule betekende dat alleen via een play-off het WK kon worden gehaald. Van zowel Denemarken als Zwitserland werd vervolgens gewonnen. Het geeft echter wel aan dat ondanks de aanwezigheid van veel topspeelsters het winnen van internationale wedstrijden geen sinecure is.

Vivianne Miedema - Toto

Vivianne Miedema kan zich tijdens het WK kronen tot alltime-topscorer van Oranje.

Martens en Miedema moeten de kar trekken

Hoewel het vrouwenvoetbal over het algemeen gezien naar een steeds hoger niveau wordt getild, zijn er wel grote verschillen binnen de selectie van Nederland. Aan de ene kant zijn er topspeelsters zoals Lieke Martens, Vivianne Miedema, Stefanie van der Gragt en Daniëlle van de Donk die bij internationale topclubs spelen en een leuke boterham verdienen. Aan de andere kant zijn er speelsters uit de Nederlandse competitie die het met een stuk minder aandacht en luxe moeten doen. Het zal daarom vooral belangrijk zijn dat er een balans in het team komt. De topspeelsters zullen een stapje extra moeten zetten en op bepalende momenten hun verantwoordelijkheid nemen. Als dit soort puzzelstukjes goed vallen, kan Nederland zeker de outsiderspositie waar gaan maken op het WK in Frankrijk.

Favorieten voor WK

In de Verenigde Staten is het vrouwenvoetbal al langer op een hoger niveau. Niet voor niks wonnen zij drie van de zeven tot nu toe gehouden wereldkampioenschappen. De Amerikaanse dames zijn ook nu regerend kampioen en nummer één op de FIFA-Ranking. Hun superioriteit bleek ook tijdens de kwalificaties voor dit WK. Amerika speelde vijf wedstrijden, won vijf keer, scoorde 26 keer en kreeg nul doelpunten tegen.

Thuisland Frankrijk heeft natuurlijk het voordeel van de extra support op de tribunes. Daarnaast is Frankrijk al jaren één van de bepalende landen in het vrouwenvoetbal. Drie EK’s op rij haalden ze de kwartfinales en ook op het WK en de Spelen wisten ze de laatste jaren ver te komen. Ze wonnen tien van hun laatste elf gespeelde wedstrijden en zijn op tijd in vorm. Andere outsiders voor de titel, naast Nederland zijn onder meer:

  • Engeland
  • Duitsland
  • Canada
  • Australië

Onze voorspelling

Wij denken dat Frankrijk gaat profiteren van het thuisvoordeel en wereldkampioen wordt. Nederland schatten wij in als halve finalist. Het kan daarnaast lonen om per duel te wedden op het WK vrouwenvoetbal.

Bekijk HIER alle wedopties die betrekking hebben op het hele toernooi, zoals de eindwinnaar en de topscorer.

HIER kan je inzetten op alle wedstrijden van het WK.

Denk jij dat Nederland wereldkampioen wordt?

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering. 

Wat vind jij van deze voorbeschouwing?