Krijgen we voor het eerst in 34 jaar weer een mannelijke wereldkampioen bij de wegrit? Dit jaar lijkt de kans groter dan ooit. Met Mathieu van der Poel hebben ‘we’ misschien wel de beste wielrenner in huis wat betreft eendaagse koersen. Het 285 kilometer lange parcours in Yorkshire is op het lijf geschreven van de 24-jarige alleskunner. De concurrentie is alleen niet mals met onder meer drievoudig wereldkampioen Peter Sagan, Tour-smaakmaker Julian Alaphilippe en de man in vorm Philippe Gilbert.

Geschiedenis

De wegrit voor de mannen bij het WK Wielrennen wordt al sinds 1927 gehouden. De allereerste wereldkampioen werd de Italiaan Alfredo Binda. Hij is samen met Rik van Steenbergen, Eddy Merckx, Oscar Freire en Peter Sagen ook recordhouder met aantal overwinningen. Zij wonnen het WK allemaal drie keer. België is het succesvolste land. Onze zuiderburen leverden 26 keer een wereldkampioen af. Zeven keer kwam er een Nederlander als eerste over de streep; allemaal verschillende renners. De laatste was Joop Zoetemelk in 1985. Dat het dus wel weer eens tijd wordt voor een Nederlandse wereldkampioen is een understatement. Zeker met de huidige topgeneratie die ons land heeft. Na de zege van Zoetemelk wisten slechts twee landgenoten het podium te halen. Steven Rooks eindigde in 1991 als tweede, Léon van Bon werd in 1997 derde. Tom Dumoulin deed het vorig jaar ook niet verkeerd met een vierde plek.

Leon van Bon - Toto

Léon van Bon was in 1997 de laatste Nederlander die het WK-podium haalde.

Parcours

Zoals wel vaker bij een WK kenmerkt het parcours zich door de forse lengte (bijna 285 kilometer) en de vele heuvels. Al vrij snel na de start om 9.40 uur in Leeds doemen er klimmetjes op die niet al te steil zijn, maar wel een lengte hebben van rond de 5 à 6 kilometer. Eenmaal aangekomen in de finishplaats Harrogate moet het peloton nog zeven lokale rondes van 14 kilometer afleggen. In die ronde is het eigenlijk geen moment vlak. De stijgingspercentages variëren van 3 tot 6 procent. Ook de laatste 600 meter voor de finish loopt nog verraderlijk omhoog. De verwachting is dat de eerste renner rond 16.20 uur de lijn passeert.

Van der Poel topfavoriet

Met renners als Dumoulin, Niki Terpstra, Bauke Mollema, Wout Poels en Dylan Groenewegen is het eigenlijk ongelooflijk dat het al 22 jaar geleden is dat er een Nederlander op het WK-podium stond. Maar dit jaar zijn de voortekenen met Van der Poel rooskleuriger dan ooit. De man die de titels al aaneen reeg in het veldrijden en op de mountainbike liet zich dit jaar voor het eerst echt op de weg gelden. En hoe. De in België geboren alleskunner won de semi-klassiekers Dwars door Vlaanderen en de Brabantse Pijl en werd na een magistrale finale ook eerste in de Amstel Gold Race. Zonder pech was Van der Poel misschien ook wel de beste geweest in de Ronde van Vlaanderen. In het zomerseizoen koos hij voor de mountainbike, om zich de afgelopen maand weer te richten op de weg met het oog op het WK. En ook dat gebeurde niet zonder succes. Van der Poel pakte drie etappes én het eindklassement in de Ronde van Groot-Brittannië. Met de vorm zit het dus wel goed. Hij weet zich in Yorkshire bovendien omringt door een sterk team met onder meer Terpstra, Mollema en Mike Teunissen.

Peter Sagen - Toto

Peter Sagan gaat in Yorkshire op voor zijn vierde wereldtitel. Daarmee zou hij alleen recordhouder kunnen worden.

Andere kanshebbers

Zoals we zagen bij de tijdrit bij de dames, waar topfavoriet Annemiek van Vleuten naast het goud greep, is het geen uitgemaakte zaak van Van der Poel ‘even’ wint. Er zijn genoeg kapers op de kust. Wat te denken van Sagan. De drievoudig wereldkampioen kende voor zijn doen een matig seizoen met slechts vier zeges. Maar de Slowaak lijkt zijn vorm wel weer gevonden te hebben, getuige de tweede plek in de GP Quebec. Daarentegen beleeft Alaphilippe zijn beste jaar. De Fransman won onder andere Milaan-San Remo en twee Tour-etappes, en droeg in diezelfde Ronde van Frankrijk lange tijd de gele trui. Hij zou het parcours in Yorkshire goed aan moeten kunnen. Datzelfde geldt voor Gilbert. De 37-jarige wereldkampioen van 2012 lijkt bezig aan zijn derde jeugd, want hij won voor het eerst in zijn carrière Parijs-Roubaix en toonde eerder deze maand zijn topvorm door twee etappes in de Vuelta op zijn naam te schrijven. De Belgen hebben een ijzersterke selectie, want ook Greg van Avermaet (winnaar GP Montreal, tweede Clásica San Sebastián) en de nog maar 19-jarige Remco Evenepoel (winnaar Clásica San Sebastián) behoren tot de favorieten. Mannen die die we ook zeker niet mogen uitvlakken zijn Michael Matthews (winnaar GP Quebec), Alejandro Valverde (regerend wereldkampioen) en Matteo Trentin (nummer twee Ronde van Groot-Brittannië).

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering. 

Wat vind je van deze voorbeschouwing?