Het PDC World Cup of Darts toernooi is de enige dartswedstrijd waarbij de nationaliteit van de darters centraal staat. De beste 32 landen van de wereld mogen er aan mee doen en spelen in duo’s tegen een ander land. Van 1 tot en met 4 juni zal de Eissporthalle in Frankfurt am Main in het teken staan van dit darttoernooi. Met een totale prijzenpot van 300.000 pond is het niet het meest lucratieve toernooi op de dartskalender, maar omdat het om de eer van het land gaat is de strijd elk jaar verbeten en tot het einde toe spannend.

Onze voorspelling:
1. Schotland
2. Nederland
3. Engeland

Onze voorspelling: Schotland wint het toernooi

Wat is de World Cup of Darts

Het darten staat bekend als een individuele sport. Er zijn geen teams waar de sporters bij horen en qua sponsoring en prijzengeld is het doorgaans ieder voor zich. Bij de PDC World Cup of Darts is dit anders. Hier nemen de beste dartlanden ter wereld het tegen elkaar op. Namens elk land worden de twee beste darters geselecteerd. Bijzonder aan het toernooi is dat minder bekende darters een kans krijgen om op een groot podium te spelen. Zo staan landen als Brazilië, China, Zuid-Afrika en Zwitserland dit jaar op het affiche. De relatief centrale locatie in Duitsland zorgt ervoor dat fans van vele nationaliteiten het live mee kunnen maken.

Opzet van het toernooi

Van de 32 deelnemende landen hebben acht een beschermde status. Dit wil zeggen dat ze zowel in de eerste als in de tweede ronde niet tegen elkaar uit kunnen komen. Hiermee kan voorkomen worden dat de favorieten elkaar al vroeg uitschakelen. Dit maakt het voor outsiders echter extra lastig om ver te komen. Het kwaliteitsverschil tussen deze acht landen en de rest van het deelnemersveld is traditioneel vrij groot. Zelden kwam een niet-beschermd land verder dan de kwartfinales. Inzetten op de op papier slechtere 24 teams doen we daarom niet. De acht landen met beschermde status zijn dit jaar:

  • Schotland
  • Engeland
  • Nederland
  • Wales
  • Australië
  • Noord-Ierland
  • Oostenrijk
  • België

In de eerste ronde, op 1 en 2 juni, speelt elk land een dubbelspel. Dit wil zeggen dat de twee darters van elk land om-en-om een leg gooien. Deze wedstrijden worden volgens het best-of-9 principe beslist. In de tweede ronde, kwartfinales en halve finales op 3 en 4 juni spelen beide darters in hun eentje een best-of-7 wedstrijd. Als dit in 1-1 eindigt beslist een best-of-7 dubbelspel wie doorgaat. De finale staat op 4 juni op het programma. Hierin heeft een team drie punten nodig om te winnen. Eén winstpartij is een punt. Elke darter speelt een enkelspel en de derde partij is een dubbelspel. Indien er dan nog geen winnaar is volgen nog één of mogelijk twee enkelspellen.

Voorgaande jaren

De World Cup of Darts bestaat pas sinds 2010. Daarvoor werd er alleen tussen Schotland en Engeland een mini-toernooi gehouden. De Engelsen zijn met vier overwinningen en één keer tweede recordhouder. De laatste twee edities gingen ook naar dit land. Nederland staat overall tweede met twee keer winst en één verloren finale. Daarna volgen diverse teams met één tweede plaats op hun palmares.

Darts 180

Nederland en Schotland favorieten voor de titel

Nederland is uiteraard een goede kanshebber om de titel te pakken. Met name Van Gerwen is al jaren ijzersterk. Hij won in 2017 drie belangrijke toernooien: World Darts Championship, The Masters en Premier League of Darts. Met name deze laatste zegt iets over zijn vorm. Bij de Premier League speelt de top tien van de wereld vier maanden lang elke week één of twee wedstrijden tegen elkaar. Winst hier geeft een constante vorm aan. Van Barneveld combineert ups met downs. Soms in tranen na een kansloze nederlaag, op andere momenten groots in zijn overwinningen. Zijn laatste grote toernooiwinst was echter in 2014 en zijn hoogst gegooide gemiddelden komen uit 2012. Dankzij zijn mindere spel zetten wij niet in op een overwinning voor Nederland.

In de Order of Merit, de ranglijst van darters op basis van hun gewonnen prijzengeld, staan deelnemers Gary Anderson en Peter Wright uit Schotland op twee en drie. Beiden op respectabele achterstand van Van Gerwen maar ver voor Van Barneveld die tiende staat. In de finale van de Premier League of Darts van dit jaar kreeg UK Open-winnaar Wright tegen Van Gerwen zes pijlen om de winst te pakken, maar deze werden allen gemist. In het begin van de wedstrijd kwam hij op een 7-3 voorsprong. Aangezien de wedstrijden in de World Cup of Darts best-of-7 zijn zou hij Van Gerwen kunnen kloppen. Gary Anderson deed dit bovendien deze week nog tijdens het Masterstoernooi in Dubai. De finale ging met 11-7 naar de Schot. De Schotten zijn ook favoriet omdat ze elkaar weinig ontlopen. Er is geen aanwijsbare slechtere van de twee. Ze behoren allebei tot de top drie van de wereld. Ze kunnen het Van Gerwen zeer lastig maken en zijn beiden favoriet als ze tegen ‘Barney’ gooien. Dit gaat zeker in wedstrijden met meerdere rondes het verschil maken.

Engeland is traditioneel het beste dartland ter wereld. Phil Taylor is echter met zijn laatste wedstrijden bezig en doet dit jaar niet mee aan de World Cup of Darts. Adrian Lewis en Dave Chisnall verdedigen de eer en zijn als vierde en vijfde op de Order of Merit gevaarlijke outsiders. Dit seizoen loopt het bij Lewis echter niet goed. Hij haalde nog geen enkele finale op een groot toernooi, terwijl hij dit vorig jaar ook maar één keer deed. Chisnall haalt zijn prijzengeld voornamelijk door redelijk constant in de top vijf of top tien van een toernooi te eindigen. Ze zullen tekort komen tegen het dartgeweld van Schotland en Nederland.

Onze tips

Inzetten op Schotland als winnaar van de World Cup of Darts tegen een quotering van 2,50 is gunstig. Daarnaast kan alleen per ronde worden ingezet. We combineren de winst van Spanje, België en Ierland in de eerste ronde. Alle drie de landen hebben al bewezen vlak onder of op het hoogste niveau te kunnen spelen.

SPEEL NU MEE HOE WERKT HET?