Het najaar staat traditioneel garant voor veel dartsspektakel, te beginnen met de World Grand Prix of Darts. Van 6 tot en met 12 oktober verzamelen de beste darters van de wereld zich in het Citywest Hotel in Dublin en gaat Michael van Gerwen op jacht naar titelprolongatie. Toto Extra blikt vooruit naar het toernooi!

Favorieten volgens Toto
1. Michael van Gerwen – 2.60
2. Rob Cross – 9.00
3. Gary Anderson – 9.75
4. Peter Wright – 10.25

Wie wint de World Grand Prix of Darts?

Opzet toernooi

De World Grand Prix of Darts heeft een bijzondere opzet. Het is het enige televisietoernooi van de PDC waarbij de spelers niet alleen de leg moeten finishen met een dubbel, maar ook moeten beginnen. Daarnaast wordt er net als op het WK gespeeld in sets. Een unieke combinatie, die regelmatig voor verrassingen zorgt. Het toernooi staat sinds 1998 op de kalender van de PDC. De inmiddels gestopte Phil Taylor is met elf overwinningen recordhouder. Van Gerwen volgt met vier titels op gepaste afstand. Met een totale prijzenpot van 450.000 pond is de World Grand Prix een zeer lucratief toernooi.

Phil Taylor is met 11 titels recordhouder van de World Grand Prix of Darts

Deelnemersveld

In Dublin verschijnen 32 spelers aan de start. Het deelnemersveld bestaat uit de top-16 van de PDC Order of Merit en 16 spelers die zich kwalificeerden via de Pro Tour ranking. Vijf Nederlanders wisten zich te kwalificeren voor het toernooi. Van Gerwen is de enige met een beschermde status. De regerend wereldkampioen treft in de eerste ronde debutant Jamie Hughes. Vincent van der Voort, Jermaine Wattimena, Jeffrey de Zwaan en Danny Noppert zijn de andere landgenoten die in actie komen. Door hun ongeplaatste status wacht hen een zware eerste ronde. Zo speelt Noppert tegen Daryl Gurney, winnaar van het toernooi in 2017, en Wattimena tegen tweevoudig wereldkampioen Adrian Lewis. Raymond van Barneveld is niet van de partij in Dublin.

Topfavoriet Van Gerwen

Zoals bij ieder toernooi waar Van Gerwen aan meedoet, is ‘Mighty Mike’ ook nu weer de grote favoriet. De titelverdediger moet dan wel afrekenen met een opvallende reeks. Sinds Taylor in 2008 en 2009 won niemand het toernooi twee keer achter elkaar. Ook Van Gerwen dus niet, die in 2012, 2014, 2016 en 2018 won. De 30-jarige nummer één van de wereld is niet in de beste vorm van zijn carrière. In de eerste helft van dit jaar reeg Van Gerwen de zeges aaneen, maar na de eindzege in de Premier League in mei won de Nederlander alleen nog de Nieuw-Zeeland Darts Masters. In juli werd Van Gerwen al in de tweede ronde uitgeschakeld. Vorige week was bij de Gibraltar Darts Trophy de kwartfinale het eindstation. Dat de recente vorm niet altijd wat zegt, bewees de Brabander vorig jaar. Ook toen kende Van Gerwen een mindere periode in aanloop naar de World Grand Prix en won hij het toernooi.

De echte topvorm is er de laatste tijd niet bij regerend wereldkampioen Michael van Gerwen

Andere favorieten

In het deelnemersveld is niet echt één grote concurrent voor Van Gerwen aan te wijzen. De verschillen achter de topfavoriet zijn klein. Rob Cross, Peter Wright, Gary Anderson, Michael Smith, Gerwyn Price, Gurney; allemaal zijn het outsiders voor de eindzege. Van hen is Cross de meest constante, maar de nummer twee van de plaatsingslijst heeft het niet getroffen bij de loting. De Brit treft in de eerste ronde Mensur Suljovic, de huidige nummer negen van de wereld. Achter Van Gerwen ligt het toernooi volledig open, en dat is ook terug te zien aan de quoteringen. Een gokje op een van de outsiders is zeker de moeite waard!

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering. 

Wat vind jij van deze voorbeschouwing?