In de zomermaanden worden er normaliter wat minder darttoernooien gehouden dan de rest van het jaar. Hoewel de toppers zich onder meer met de internationale Masterstoernooien bezig hebben gehouden, markeerde de Champions League of Darts van vorig weekend pas de start van een mooie periode voor de liefhebbers van deze sport. Het eerstvolgende belangrijke toernooi is de World Grand Prix of Darts van 30 september tot en met 6 oktober. In deze voorbeschouwing bespreken we de favorieten, met uiteraard speciale aandacht voor de Nederlanders.

Opzet toernooi

Het World Grand Prix of Darts toernooi zal komend weekend voor de 21e keer worden gehouden. Sinds 2001 is het Citywest Hotel in Dublin in Ierland de vaste plaats van het evenement. Met een prijzengeld van in totaal 400.000 pond is het een zeer lucratief toernooi. Recordwinnaar is de inmiddels gestopte Phil Taylor met elf overwinningen, terwijl Michael van Gerwen met drie zeges op de tweede plek staat.

Bijzonder aan de World Grand Prix is het format. Het is namelijk het enige televisietoernooi van de dartbond PDC waarbij de deelnemers elke leg niet alleen moeten finishen, maar ook moeten beginnen met het gooien van een dubbel. Hierdoor liggen de gemiddelden van de darters vaak wat lager bij dit toernooi. Er doen in totaal 32 deelnemers mee. Dit is de top zestien van de PDC Order of Merit en daarnaast de zestien beste spelers op de ProTour Order of Merit. Het toernooi kent geen groepsfase, maar volgt vanaf de eerste ronde een knock-out systeem.

Nederlandse deelnemers

Namens Nederland zijn er bij de World Grand Prix maar liefst zes deelnemers. Dit zijn, naast uiteraard Van Gerwen en Raymond van Barneveld, Jermaine Wattimena, Danny Noppert, Jeffrey de Zwaan en Ron Meulenkamp. Voor deze laatste vier mannen gaat echter op dat ze het door hun ongeplaatste status direct al vrij lastig kunnen krijgen. Zo treft Noppert bijvoorbeeld in de eerste ronde Gerwyn Price en is de kans groot dat De Zwaan in de tweede ronde tegen Gary Anderson moet gooien.

Voor Van Barneveld en met name Van Gerwen liggen er uiteraard meer kansen. De ‘Green Machine’ heeft zijn topvorm nog niet kunnen halen de laatste weken. Zo werd hij in de Champions League of Darts vorige week in de halve finale door Peter Wright uitgeschakeld. Ook tijdens de Darts Masters-toernooien was er slechts wisselend succes voor Van Gerwen. Met vier finaleplekken en drie overwinningen bij eerdere edities van de World Grand Prix is hij alsnog op papier met stip de grootste favoriet. Eerdere jaren begon vaak rond deze periode de topvorm bij de Brabander eraan te komen en met onder meer het EK, de World Series en de Grand Slam of Darts voor de deur zou dat precies op tijd zijn.

Raymond van Barneveld - Toto

Raymond van Barneveld haalde twee keer de finale van de World Grand Prix, maar verloor die allebei van Phil Taylor.

Andere favorieten

De top bij het darten lijkt dit jaar iets breder te zijn dan voorgaande jaren en de onderlinge verschillen zijn kleiner. Onder andere Rob Cross, Peter Wright en Michael Smith wisten Van Gerwen recent nog te verslaan. Met zijn overwinning in de Champions League of Darts liet ook Anderson zien in goede vorm te zijn. Het feit dat de gehele top-zestien van de Order of Merit ook daadwerkelijk aanwezig is bij dit toernooi, geeft bovendien wel aan dat het deelnemersveld bijzonder sterk is.

Met name Anderson, Wright en Cross zijn, achter Van Gerwen, outsiders voor de titel. Door hun hoge positie op de ranglijst hebben al deze mannen een relatief gunstige loting, waardoor ze de tijd krijgen om goed in het toernooi te komen. Hoewel Mighty Mike de absolute topfavoriet is, kan wedden op deze outsiders tegen zeer goede quoteringen en hierdoor kan het een gokje waard zijn.

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering.