Op zaterdag 20 juli gaat in het Engelse Blackpool de 26e editie van de World Matchplay van start. Na het WK Darts is dit toernooi volgens veel liefhebbers de belangrijkste van het jaar. Uiteraard gaat onze landgenoot Michael van Gerwen hier als één van de topfavorieten van start. Van Gerwen won dit dartstoernooi ‘nog maar’ twee keer en zal er daarom op gebrand zijn om met eindoverwinning en het leeuwendeel van de prijzenpot van 700.000 pond naar huis te gaan. Hoe het met zijn vorm zit is de vraag, dus daarom liggen er zeker kansen voor de outsiders. We blikken hier vooruit op het dartstoernooi de World Matchplay.

Zet in op jouw favoriet voor World Matchplay!

 

Van Gerwen staat er vrijwel altijd op de momenten dat het moet. De Nederlander is niet voor niks de regerend wereldkampioen en na Phil Taylor de darter met de meeste gewonnen toptoernooien ooit. Hoewel hij niet in topvorm steekt ligt het format hem goed en heeft hij in de eerste ronde een goede tegenstander om in het toernooi te groeien. Peter Wright is volgens ons de belangrijkste uitdager voor Michael van Gerwen. Snakebite won samen met Gary Anderson de World Cup of Darts en pakte 13 juli  de winst in de German Masters. Darten is een sterk psychologisch spelletje en de winning mood bij de Schot kan hem ver brengen. Rob Cross en World Matchplay-winnaar van 2018 Gary Anderson verliezen de halve finales en worden 3e/4e door de absentie van een troostfinale.

Michael van Gerwen wint toernooi > 2.25

Opzet van World Matchplay

De World Matchplay van dartsbond PDC begint op 20 juli en de finale staat op 28 juli op het programma. Er doen in totaal 32 van de beste darters ter wereld aan mee. Dit zijn de zestien hoogst geplaatste spelers op de PDC Order of Merit en de zestien beste darters op de ProTour Order of Merit. De World Matchplay begint direct met de knock-outfase, dus na één ronde ligt al de helft van de spelers uit het toernooi. De wedstrijden worden beslist in legs en niet in sets zoals veel andere toernooien. Dit zorgt ervoor dat over het algemeen de betere spelers boven komen drijven gedurende de wedstrijd. Het aantal best of legs varieert per ronde:

  • 1e ronde: best of 19
  • 2e ronde: best of 21
  • Kwartfinales: best of 31
  • Halve finale: best of 33
  • Finale: best of 35

Van Gerwen favoriet ondanks ontbreken topvorm

Michael van Gerwen niet als favoriet aanstippen voor een belangrijk dartstoernooi is gewoonweg niet mogelijk. Mighty Mike won al alles wat er te winnen valt en is veruit de beste darter van zijn generatie. In de World Matchplay lukt het Van Gerwen echter niet vaak om optimaal te presteren. Hij won het toernooi ‘maar’ twee keer en werd vorig jaar in de eerste ronde uitgeschakeld. Tijdens enkele recente toernooien gooide Van Gerwen onder zijn niveau, maar de regerend wereldkampioen won dit jaar onder andere de Masters en de Premier League en heeft dus zeker niet een slecht jaar. De als eerste geplaatste Nederlander kan Anderson in de halve finale treffen, maar ontloopt verder bijvoorbeeld Cross en Wright. Hij gaat volgens ons, zeker door het gebruikte format, op weg naar zijn derde titel.

Andere Nederlanders zonder grote kansen

Naast Van Gerwen doen ook Vincent van der Voort, Jermaine Wattimena, Jeffrey de Zwaan en Danny Noppert mee. Alle vier deze mannen plaatsten zich via de ProTour en hebben daardoor een pittige loting in de eerste ronde. Jeffrey de Zwaan deed het vorig jaar prima, maar van hem mag geen wonder worden verwacht. Het zou leuk zijn als een van hen verder dan de eerste ronde komt, maar voor de titel komen deze vier Nederlanders aanzienlijk tekort.

Peter Wright

Peter Wright in vorm en dus belangrijkste outsider

Darten is niet alleen een sport waarbij je fysiek in orde moet zijn, maar vooral ook een spelletje waarvoor je mentaal sterk moet zijn. Peter Wright  (quotering 11.75) heeft veel problemen gehad de laatste jaren op vooral het fysieke gebied, maar bleef daardoor ook mentaal wat hangen in een negatieve spiraal. Hij verloor opvallend vaak de finale van een groot toernooi. De Schot lijkt dit te hebben doorbroken door twee belangrijke winsten de afgelopen maanden. Zijn loting is ook niet ongunstig en daarom verwachten we van hem een plekje in de finale. Van Gerwen verslaan is weer andere koek en we schatten Wright toch net iets minder in dan de Nederlander.

Cross en Anderson andere kanshebbers

Rob Cross (quotering 8.00) staat tweede in de Order of Merit en Anderson (quotering 9.50)en Gurney (quotering 23.00) zijn de nummers twee en drie. Anderson won vorig jaar de World Matchplay maar dit seizoen won hij zelf nog geen groot toernooi.  Alleen in de World Cup of Darts was samen met Wright de sterkste. Toch is de ervaren Schot nooit uit te vlakken en een geslepen vos. Hij pakt daarom volgens ons wel een plekje in de halve finale. Dit moet ook voor Rob Cross te doen zijn. De Engelsman kwam als een komeet op en werd in 2018 wereldkampioen. Daarna ging het wat lastiger, maar in 2019 gooit hij weer steady op een hoog niveau. Hij haalde de finale van de Premier League of Darts en de UK Open en zal, denken wij, bij de World Matchplay pas in de halve finale verliezen. Gurney is een andere outsider die ver kan komen, maar hij lijkt minder in vorm dan de echte kanshebbers.

Naast op wie het toernooi wint, kan er uiteraard ook op de wedstrijden afzonderlijk worden ingezet. Dat kun je HIER doen!

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering.