De geur van gras, een universeel begrip. De komende weken gaan de spelers en speelsters op gras spelen. Medio juli wordt het grasseizoen afgesloten op het heilige gras van Wimbledon. Lees hieronder een voorbeschouwing voor de 1e ronde van Ricoh Open in Rosmalen.

Onze voorspelling: Krystina Pliskova wint

Krystina Pliskova is het tweelingzusje van de topspeelster Karolina Pliskova. Net iets kleiner dan haar zus, maar met haar 1 meter 84 een grote dame in het vrouwen tennis. Met haar verwoestende service heeft zij een sterk wapen in het grasseizoen. De Estse Kontaveit is een dame die een Nederlandse coach heeft in Glenn Schaap en bekend staat om haar agressieve speelstijl.

Het is altijd een omschakeling van de ene naar de andere ondergrond, maar deze transitie is het ergste. Van gravel, hoge opstuit, glijden naar elke bal naar gras, lage opstuit van de bal en heel ander voetenwerk. Kontaveit heeft een erg sterk gravelseizoen achter de rug, waarin ze bij een aantal toernooien vanuit de kwalificaties ver kwam in het hoofdtoernooi. Pliskova is geen typische gravelspeelster, maar wist toch de finale te halen in haar eigen Praag. De halve finale won ze zelfs van Roland Garros-winnares Ostapenko.

Kontaveit heeft langzaam maar zeker het ITF-circuit vaarwel gezegd en speelt nu structureel de WTA-toernooien. Weliswaar moet ze vaak eerst nog de kwalificaties, maar ze heeft zich nu genesteld rond de 100e plek van de ranglijst. Aan de ontwikkeling op de ranglijst zie je juist dat Pliskova een stap verder is in haar carrière. Zij had zich vorig jaar rond plek 100 genesteld, maar heeft nu de stap richting de top 50 gezet.

Ik verwacht dat Pliskova makkelijker de omschakeling kan maken naar het gras, omdat dit een ondergrond is die heel goed bij haar stijl past. Beide speelsters hebben goed kunnen oefenen op gras, omdat ze vrij snel uitgeschakeld waren op Roland Garros. Ik schat niet alleen Pliskova hoger in, maar de quotering is ook erg aantrekkelijk. Het goede gravelseizoen van Kontaveit wordt nu ook zichtbaar in de quoteringen, maar het is nu gras dat de klok slaat.

Krystina Pliskova wint – Je krijgt 2,32 keer je inleg terug.

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering. 

SPEEL NU MEE HOE WERKT HET?