Het kan nog alle kanten op voor FC Utrecht en AZ. Hun Europese avontuur zou al in de tweede voorronde van de Europa League kunnen stranden. Maar beide clubs maken ook nog kans om verder te gaan. Utrecht moet na de teleurstellende 1-1 in eigen huis tegen HSK Zrinjski scoren om de volgende ronde te bereiken. AZ en BK Häcken wisten in Alkmaar geen goals te maken. Een doelpunt in Zweden is dus meer dan welkom voor de ploeg van trainer Arne Slot.

HSK Zrinjski Mostar – FC Utrecht
Tweede voorronde Europa League
1 augustus 2019
19.00 uur, Stadion pod Bijelim Brijegom, Mostar (Bos)

Bekijk hier alle wedopties!

Het was een klein wonder dat er vorige week in een bloedhete Galgenwaard een gelijkspel uit de bus rolde. FC Utrecht had vrijwel de hele wedstrijd een overwicht dat gepaard ging met talloze kansen. Het Bosnische Zrinjski kwam na ruim een half uur echter brutaal op voorsprong dankzij Miljan Govedarica. Pas met een uur op de klok lukte het Utrecht op gelijke hoogte te komen. Dat gebeurde niet via een uitgespeeld aanval, maar door een zondagsschot van Gyrano Kerk die heerlijk in de kruising belandde. De thuisploeg bleef daarna kans op kans stapelen. Verder dan de 1-1 kwam het uiteindelijk niet. Daarmee verschafte Utrecht zich een lastige uitgangspositie voor de return in Mostar.

Gyrano Kerk - Toto

Gyrano Kerk maakte in de thuiswedstrijd tegen Zrinjski het enige Utrechtse doelpunt.

Sterke selectie

Toch heerste er na afloop geen negatieve stemming bij trainer John van den Brom. Hij zag dat zijn ploeg veel beter was en verwacht dat het donderdag in Bosnië-Herzegovina ook tot uitdrukking zal komen in de score. Het zou ook een blamage zijn als Utrecht niet doorgaat. Met een selectie met mannen als Willem Janssen, Adam Maher en Vaclav Cerny worden de Domstedelingen door voetbalkenners zelfs bestempeld als een team dat zomaar eens de verrassing van de Eredivisie kan worden. Eerst maar eens Zrinjski verslaan. Wij verwachten dat dat wel gaat gebeuren. Maar niet met veel doelpunten, want veel scoren bleek vorige week al erg lastig.

WEDTIPS

FC Utrecht wint met 0-1 > 6.85

Halftime/Fulltime: X/FC Utrecht > 4.40

BK Häcken – AZ
Tweede voorronde Europa League
1 augustus 2019
18.30 uur, Bravida Arena, Göteborg (Zwe)

Bekijk hier alle wedopties!

Net als FC Utrecht moet ook AZ nog vol aan de bak om verder te komen in Europa. In het AFAS Stadion creëerde de thuisploeg nauwelijks kansen. Ook Häcken kon weinig gevaar stichten, waardoor het bij een bloedeloze 0-0 bleef. Maar er is natuurlijk nog geen man overboord voor de return in Zweden. Een uitdoelpunt maken zal AZ al een eind op weg helpen. Daarvoor wordt vooral gekeken naar de jonge aanvallers: Calvin Stengs (20) en Myron Boadu (18). Voor de goede aanvoer zijn zij normaal gesproken afhankelijk van Guus Til. De middenvelder is wel met AZ afgereisd naar Zweden, maar hij geniet nadrukkelijke belangstelling van Spartak Moskou. Het is dus nog de vraag of Til in actie komt. Een mogelijke vervanger zou Jordy Clasie kunnen zijn, die voor het eerst bij de selectie zit.

Myron Boadu - Toto

Myron Boadu moet dit seizoen voor de doelpunten gaan zorgen bij AZ.

Blunder

Bij Häcken zal men ongetwijfeld niet rouwig zijn dat het in Alkmaar bij 0-0 bleef. Nu heeft de formatie van trainer Andreas Alm nog alle kans het thuis af te maken. Voor doelpunten is Häcken voor een groot gedeelte afhankelijk van topscorer Alexander Jeremejeff. Maar een blunder van de club zorgde ervoor dat de aanvaller vorige week niet meedeed én donderdag ook niet meedoet. Hij is namelijk niet ingeschreven bij de UEFA. Een fout die weleens grote gevolgen kan hebben voor Häcken. En een zorg minder voor AZ. Zolang de Alkmaarders het achterin dichthouden achten wij ze in staat om naar de volgende ronde te gaan. Want zelf scoren, dat gaat nu toch wel lukken?

WEDTIPS

AZ wint > 2.30

Boadu scoort en wint > 5.00

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering. 

Wat vind je van deze voorbeschouwing?