Na Rusland is Zweden ongetwijfeld de meeste verrassende kwartfinalist. De Scandinaviërs veroverden heel knap de eerste plek in een poule met uittredend wereldkampioen Duitsland, Mexico en Zuid-Korea. Nadat in de achtste finale Zwitserland werd verslagen, wacht nu Engeland, dat zich voor het eerst sinds 1990 weer hoopt te scharen onder de laatste vier op een WK.

Zweden – Engeland
07/07/2018
16.00 uur, Samara ArenaSamara

Winst voor Zweden of Engeland?

 

Het was een spannende ontknoping in poule F. Op de laatste speeldag konden in theorie nog alle vier de landen zich voor de achtste finale plaatsen. Iedereen dacht aan Duitsland en Mexico. Maar de wereldkampioen leed een smadelijke nederlaag tegen Zuid-Korea. Zweden moest met minimaal twee goals verschil winnen van Mexico om door te gaan. En daar slaagde het in: 3-0. Zo eisten de Zweden plek één in de groep op voor nummer twee Mexico. De ploeg van bondscoach Janne Andersson het had ‘geluk’ dat het in de achtste finale een relatief mindere tegenstander trof met Zwitserland. In een wedstrijd die maar weinigen konden bekoren, trok Zweden met 1-0 aan het langste eind. De klasse druipt niet van dit Zweedse team af, maar als hecht collectief kan het heel ver komen. Achterin de rijen gesloten houden en succesvol toeslaan in de counter; daar moet Zweden het van hebben. Aantrekkelijk is het geenszins, effectief des te meer. De vraag is of die tactiek ook werkt tegen een op papier sterkere tegenstander als Engeland.

Trauma overwonnen

In Engeland lijkt iedereen nu al op een roze wolk te leven. De poulefase werd vrij eenvoudig overleefd en in de achtste finale tegen Colombia rekende het af met penaltytrauma. Daar komt ook nog eens bij dat Engeland met Zweden niet het beste land treft van alle kwartfinalisten. En als de formatie van bondscoach Gareth Southgate naar de halve finale gaat, is Rusland of Kroatië de tegenstander; ook niet van het formaat Brazilië. De Engelse media zinspeelt al op een eventuele wereldtitel. Zo ver is het natuurlijk nog lang niet. Het onervaren Engeland, met een gemiddelde leeftijd van 26 jaar, oogde tegen Colombia kwetsbaar. Met name in de verlenging leek het even de weg kwijt. De Three Lions schopte uiteindelijk tot de penaltyreeks, die het won. Een unicum, want sinds het WK van 1990 werd Engeland zes keer uitgeschakeld na strafschoppen. De Engelsen zullen het tegen Zweden moeten hebben van creativiteit om door de stugge defensie te breken. Daarbij wordt vooral gekeken naar mannen als Delli Ali en Jesse Lingard. Zij moeten de huidige topscorer van het WK Harry Kane (zes goals) bedienen. Als de aanvoer naar de spits van Tottenham Hotspur goed is, dan moet Engeland zich voor het eerst sinds 1990 kunnen plaatsen voor de halve finale op een WK.

Balans

Zweden en Engeland zijn geen onbekenden voor elkaar. Van deze wedstrijd waren er al 24 eerdere edities. De balans is redelijk in evenwicht met zeven zeges voor Zweden, negen gelijke spelen en acht overwinningen voor Engeland. Ook op WK’s speelden beide landen al eens eerder tegen elkaar, twee keer in de poulefase. In 2002 werd het 1-1, in 2006 2-2.

Onze wedtips

Engeland wint > 1.94

Kane scoort twee goals of meer > 5.50

Engeland wint met 0-1 > 4.48

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering.