Voorspelling 1e etappe Giro d’Italia: Van der Poel topfavoriet voor eerste roze

Giro d'Italia | TOTO

Het Hongaarse Boedapest is vrijdag het decor voor La Grande Partenza, oftewel de start van de Giro d’Italië. En in de eerste etappe, die nagenoeg vlak is tót de laatste vijf kilometer, is er direct kans op Nederlands succes. Pakt Mathieu van der Poel op het klimmetje naar Visegrad de eerste roze trui van deze Giro?1e etappe Giro d’Italia 2022
Boedapest – Visegrad, 195 km
6 mei 2022
Finish: tussen 17.00 en 17.25 uur

Wie wint de 1e etappe van de Giro d’Italia 2022?Het venijn zit dus, zoals wel vaker bij etappes in de Giro d’Italia, bij deze eerste etappe in de staart. Een echte Italiaanse rit, maar dan in Hongarije. Na zo’n 190 kilometer zonder enige noemenswaardige hoogtemeters volgt er een klim van ruim vijf kilometer naar de finish, met een gemiddeld stijgingspercentage van 4,1% en een uitschieter vlak voor de top naar 8%. Geen muur, niet overdreven lang, maar wel behoorlijk steiler en langer dan een stuk vals plat.

En dus rijst de vraag: kunnen de sprinters deze klim verteren? Van der Poel liet het na zijn verkenning in het midden. Maar daarmee zal onze landgenoot ook hebben geprobeerd de verwachtingen wat te temperen. Van der Poel is de uitgesproken topfavoriet en alle ogen zullen op hem gericht zijn. Heeft de renner van Alpecin-Fenix gelijk als hij stelt dat het lastig gaat worden de sprinters te lossen? Van Arnaud Démare en Caleb Ewan is bekend dat ze wel een heuvel over kunnen. Blijven zij bij VDP, dan is de Nederlander kansloos op de streep.

Is de klim toch te zwaar voor de sprinters, dan moeten we voor de concurrentie van Van der Poel kijken naar de klassementsmannen en andere puncheurs. Team UAE Emirates heeft met Diego Ulissi en Alessandro Covi twee van dat soort types aan boord. En wat te denken van Alejandro Valverde. De sleet zit er nog allerminst op bij de inmiddels 42-jarige Spanjaard, maar de echte snelheid die hij vroeger op dit soort aankomsten kon ontwikkelen lijkt er niet meer in te zitten. Als laatste in deze categorie noemen we nog Biniam Girmay, de zo verrassende winnaar van Gent-Wevelgem. De Eritreeër toonde al eerder aan dit soort klimmetjes wel aan te kunnen.

Voorspelling TOTO

Van de klassmentsmannen verwachten we Joao Almeida, Pello Bilbao, Richard Carapaz en Wilco Kelderman vooraan. Deze renners zien we op steile aankomsten vaak bij de eerste tien in de uitslagen, maar de vraag is of de klim naar Visegrad zwaar genoeg voor hen is. Te licht voor de klassementsmannen, te zwaar voor de sprinters. En dus komen we toch weer terug bij Van der Poel. Wat ons betreft de enige uitgesproken favoriet, maar in het wielrennen wint de topfavoriet lang niet altijd. Onze pick: Girmay als allereerste Afrikaanse rozetruidrager.

WEDTIP
Girmay wint de 1e etappe > 6.05

Waar kun je de Giro d’Italia zien op tv?

De Giro d’Italia is te zien bij Eurosport. De uitzending van de 1e etappe begint vrijdag om 12.10 uur.Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering.
Foto: Pro Shots
HOE WERKT TOTO SPORT? ZET IN & WIN!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