Nog meer dan bij het vorige EK in eigen land, is Frankrijk dit keer dé te kloppen ploeg. De regerend wereldkampioen heeft veel (toernooi)ervaring in combinatie met een ijzersterkte selectie. Of zijn er kapers op de kust? Check onze voorspellingen en wedtips voor het EK!

Vanaf de verloren EK-finale in 2016 tot vandaag de dag domineert Frankrijk het mondiale voetbal. Het verlies in de Europese eindstrijd tegen Portugal was pijnlijk; in eigen huis had iedereen zijn geld op Les Bleus gezet. Mede gedreven door revanchegevoelens, de opkomst van grote talenten als Kylian Mbappé en de echte doorbrak van iemand als N’Golo Kanté slaagde Frankrijk er in 2018 wel in de wereldtitel te veroveren. Na die gewonnen WK-finale verloren de Fransen nog weleens een interland (bijvoorbeeld van Nederland in de Nations League), maar over het algemeen maakte de ploeg van bondscoach Didier Deschamps de status als wereldkampioen altijd waar. Kan de oefenmeester het kunststukje herhalen wat hij ook als speler (wereldtitel 1998, Europese titel 2000) voor elkaar kreeg?

WEDTIP
Frankrijk wordt Europees kampioen > 5,30

Laatste kans België?

Het is zeker niet zo dat Frankrijk fluitend haar derde EK-titel binnenhaalt. Achter De Haantjes zijn er zo’n zes landen die we ook tot favorieten mogen rekenen. Met een quotering van 6,15 volgt Engeland op plek twee. De formatie van bondscoach Gareth Southgate werd op het WK van 2018 vierde. Van alle EK-deelnemers heeft de selectie van Engeland de grootste totale marktwaarde. Vooral de voorhoede is om bij je vingers bij af te likken met Harry Kane, Raheem Sterling, Phil Foden en dan vergeten we er nog een paar. Na Engeland komen we België tegen (quotering 7,00). Onze zuiderburen zijn al jaren een van de beste landenteams en op dit moment zelfs de nummer één van de FIFA-ranking. Voor deze generatie Belgen is het wel een van de laatste kansen op een tastbare prijs. De Rode Duivels werden bij het afgelopen WK derde. Wordt het nu wel een finale?

WEDTIP
België wordt verliezend finalist > 7,00

Schaduwfavorieten

Achter Engeland en België is er een groep van vier landen waarbij de onderlinge verschillen miniem zijn. Duitsland (quotering 8,60) beleeft niet de beste fase uit de geschiedenis, maar Die Mannschaft bewijst vrijwel altijd een echte toernooiploeg te zijn. Met een quotering van 8,75 mag Italië ook niet onderschat worden. De Europees kampioen van 1968 heeft in aanloop naar het EK de ideale mix gevonden tussen ervaring en talent. De gloriejaren van Spanje (8,80) liggen al even achter ons. Met het huidige spelersgroep lijkt een EK-titel niet realistisch, maar helemaal kansloos zijn de Spanjaarden ook weer niet. Datzelfde kun je zeggen over de regerend Europees kampioen Portugal (9,10). Met wereldster Cristiano Ronaldo en spelers in vorm (onder andere Rúben Dias en Bruno Fernandes) schatten wij de Portugezen wel hoger in de Spanje.

WEDTIP
Portugal haalt de halve finale > 3,00

Oranje: halve finale maximaal haalbare

Het klopt dat je nog niks over Nederland gelezen hebt. De Europees kampioen van 1988 zien wij voor dit toernooi niet als favoriet, maar als de belangrijkste outsider (quotering 18,00). Om tot de favorieten te behoren had Oranje de laatste periode meer moeten overtuigen. Dat deed het eigenlijk zelden. De resultaten en het spel zijn er niet naar om wel even de titel te pakken. Als de ploeg van Frank de Boer met de as Matthijs de Ligt – Frenkie de Jong -Georginio Wijnaldum – Memphis Depay alsnog de vorm weet te vinden, zou de halve finale misschien wel mogelijk moeten zijn.

WEDTIP
Nederland wordt in halve finale uitgeschakeld > 5,00

Voorspellingen per groep

Lees ook onze voorspellingen voor groep A, groep B, groep C, groep D, groep E en groep F.

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering.
Foto: Pro Shots