Voorspelling etappe 20 Tour de France: wint Van Aert opnieuw de lange tijdrit?

Wout van Aert | TOTO

De strijd om het geel is beslist, Parijs is zo ver niet meer, maar dit weekend valt er natuurlijk nog genoeg te beleven in de Tour de France. Wie wint op zaterdag bijvoorbeeld de lange tijdrit naar Rocamadour?

Etappe 20 Tour de France
23 juli
40,7 km, Lacapelle-Marival – Rocamadour

BEKIJK ALLE WEDOPTIES

Bij Team Jumbo-Visma zullen de gedachten deze dagen nog wel eens teruggaan naar die 19e september van 2020. Met alleen een tijdrit van 36 kilometer te gaan lijkt de eerste Tourzege voor de Nederlandse ploeg een formaliteit. Primoz Roglic heeft bijna een minuut voorsprong op Tadej Pogacar en met zijn tijdrijders- én klimkwaliteiten – de tijdrit voert naar La Planche de Belles Filles – kan alleen pech de Sloveen nog van de overwinning houden, zo is de overtuiging van vrijwel alle wielerkenners. Maar dat is buiten zijn elf jaar jongere landgenoot gerekend. Een ontketende Pogacar maakt zijn achterstand meer dan goed en zorgt voor een van de meest dramatische ontknopingen in de historie van de Tour de France.

Met die open wond kan Team Jumbo-Visma twee jaar later definitief afrekenen. En dit keer geldt nog meer dan in 2020 dat alleen pech de eerste Tourzege voor een Nederlandse formatie sinds 1980 kan voorkomen. Zelfs een ontketende Pogacar kan Jonas Vingegaard niet van de overwinning houden. De Deen heeft een voorsprong van 3.26’ op zijn Sloveense concurrent. Zonder pech – of corona – brengt Vingegaard het geel naar Parijs. Het zorgt er automatisch voor dat de nummer drie van de lange tijdrit van vorig jaar geen favoriet is voor de etappezege zaterdag. Vingegaard zal geen enkel risico nemen en alleen bezig zijn met heelhuids over de finish komen.

Wie wel favoriet is, is natuurlijk zijn ploeggenoot Wout van Aert. De Belg is net als vorig jaar bezig aan een imponerende Tour. In 2021 won Van Aert drie etappes, dit jaar staat de teller op twee én is de groene trui bij uitrijden een feit. Maar vooral zijn optredens in dienst van de ploeg maakten indruk. Het was Van Aert die donderdag op de Hautacam namens Vingegaard de genadeklap toediende aan Pogacar. De alleskunner uit Herenthals kan dit weekend een stevig uitroepteken achter een fantastische Tour de France zetten. Vorig jaar won Van Aert zowel de tijdrit als de sprint op Champs-Elysees, en het is niet ondenkbaar dat hij die prestatie dit jaar evenaart. De tijdrit met een klimmetje op het einde is op zijn lijf geschreven, en de Belg oogt bovenal een stuk frisser dan zijn concurrenten.

BEKIJK ALLE WEDOPTIES

Waar kun je de Tour de France zien op tv?

De NOS zendt de Tour de France van begin tot eind uit, net als Sporza en Eurosport dat doen. Hoe laat de uitzendingen beginnen verschilt van dag tot dag.

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering. 

ZET IN & WIN! HOE WERKT HET?