
De voorjaarsklassiekers zijn voorbij, tijd voor de eerste grote ronde van het jaar! Zaterdag 6 mei begint de Giro d’Italia met een individuele tijdrit in de Abruzzen, drie weken later is de slotrit in en om Rome. Daartussen: hoge bergtoppen, steile muurtjes, nog twee individuele tijdritten en sprintersritten. Kortom, een grote ronde met alles erop en eraan!
Giro d’Italia
6 – 28 mei 2023
Start: Fossacesia Marina
Finish: Rome
Meteen naar favorieten volgens TOTO >
Door veel wielerfans wordt de Ronde van Italië gezien als de leukste van de drie grote rondes. De Tour is de grootste, en de belangrijkste, maar door het vaak aantrekkelijke parcours en het onvoorspelbare karakter wijzen wielerfans de Giro vaak aan als leukste van de drie. Het onvoorspelbare karakter is goed terug te zien in het lijstje recente winnaars. De afgelopen negen edities leverden negen verschillende winnaars op.
Het parcours
Ook dit jaar is het parcours weer veelzijdig. Na de openingstijdrit (18,4 kilometer) volgt een vlakke rit, in etappe drie loopt de weg bij vlagen al venijnig omhoog en in de vierde rit mogen de renners hun klimmersbenen écht gaan aanspreken. Van een relatief rustig begin is deze Giro dus geen sprake, en het is niet dat daar in de tweede en derde week rekening mee wordt gehouden. Een individuele tijdrit van 30 kilometer, zware bergritten over Alpencols en Dolomietentoppen en als slotstuk een klimtijdrit van 18,6 kilometer. En dan hebben we het nog niet over de listige heuveletappes tussendoor gehad.
Giro d’Italia 2022
Terug naar vorig jaar mei. De 105e editie van de Giro startte in Boedapest en in de Hongaarse hoofdstad was Mathieu van der Poel de absolute hoofdrolspeler. Onze landgenoot won de eerste etappe en droeg in de drie etappes op Hongaars grondgebied het roze. Na de dertiende etappe – het roze zat inmiddels al tien dagen om de schouders van de Spanjaard Juan Lopez – nam topfavoriet Richard Carapaz de leiding in het algemeen klassement over. De Ecuadoriaan had een kleine voorsprong op Jai Hindley en slaagde er niet in de Australiër op grotere afstand te zetten. Integendeel. Hindley kwam steeds dichterbij en in de laatste bergrit kraakte Hindley Carapaz om uiteindelijk met ruime voorsprong de Giro te winnen.
Evenepoel en Roglic topfavorieten
Van de hoofdrolspelers van toen hoeven we dit jaar niet veel te wachten. MVDP, Lopez, Carapaz, Hindley; geen van allen staat zaterdag in Fossacesia Marina aan de start. Wie dan wel? Met Remco Evenepoel en Primoz Roglic in ieder geval twee topfavorieten voor de eindzege. De wereldkampioen en winnaar van de laatste Vuelta tegen de winnaar van de Vuelta in 2021, 2020 en 2019, een duel om naar uit te kijken. In de Ronde van Catalonië kreeg de wielerliefhebber al een mooi voorproefje. Beide renners wonnen ieder twee etappes en in het eindklassement bleef Roglic Evenepoel nét voor.
Kan Geoghegan Hart mee met de Grote Twee?
Wie kijkt naar de rest van het deelnemersveld, zal concluderen dat de Belg en de Sloveen een klasse apart zijn. Wie nog het dichtst bij het tweetal in de buurt kan komen, is Tao Geoghegan Hart. De kopman van INEOS Grenadiers won recent twee ritten en het eindklassement in de Tour of the Alps én is de enige oud-winnaar van de Giro die aan de start verschijnt. Geoghegan Hart won de ronde in 2020 na een zenuwslopend gevecht met Hindley en Wilco Kelderman. De Brit is misschien net niet van het niveau van Evenepoel en Roglic, maar beschikt wel over het beste team. Onder andere Pavel Sivakov, Geraint Thomas en Thymen Arensman staan Geoghegan Hart bij. Vooral bij het door corona geplaagde Jumbo-Visma zal toch met enige angst naar het Britse collectief worden gekeken.
Andere schaduwfavorieten
Achter Evenepoel, Roglic en Geoghegan Hart is het dringen in het rijtje schaduwfavorieten. Thomas is als oud-winnaar van de Tour de France natuurlijk de eerste in dat rijtje, maar zijn resultaten zijn dit seizoen nog allesbehalve imponerend en Geoghegan Hart is de kopman in zijn ploeg. Pakken we de quoteringen erbij, dan zijn Joao Almeida (UAE Team Emirates, al eens twee keer tweede in de Giro), Aleksandr Vlasov (BORA-hansgrohe, vierde in de Giro van 2021), Damiano Caruso (Bahrein-Victorious, tweede in de Giro van 2021), Hugh Carthy (EF Education-EasyPost, top-10 in de laatste twee Giro’s) en Thibaut Pinot (Groupama-FDJ, derde in de Tour van 2014) de kopmannen die in de buurt van het podium moeten komen.
Outsiders en dark horses
Naast de uitgesproken kopmannen zijn er natuurlijk ook outsiders aan te wijzen. Wat te denken van Jay Vine, ploeggenoot van Almeida bij UAE Team Emirates, die begin dit jaar de Tour Down Under op zijn naam schreef en vorig jaar twee etappes won in de Vuelta. Of Jack Haig, schaduwkopman bij Bahrein-Victorious, de nummer drie van de Vuelta van 2021. Maar als gezegd is de Giro doorgaans lastig te voorspellen. Vallen de topfavorieten om wat voor reden dan ook weg, dan ligt de strijd voor de overwinning helemaal open. In dat geval is het heel interessant om naar de categorie onder de (top)favorieten en outsiders te kijken. Naar Lennard Kämna bijvoorbeeld, de Duitser van BORA-hansgrohe die zijn neus steeds vaker aan het venster drukt. Of Santiago Buitrago, het talent van Bahrein-Victorious, onlangs nog derde in Bastenaken-Luik.
Jongerentrui en bergklassement
Buitrago doet ook nog mee in het klassement om de jongerentrui. Die is al gedrukt met de naam Evenepoel achterop, maar bij malheur van de wereldkampioen kan de Colombiaan serieus meestrijden in dat klassement. Zijn concurrenten: Almeida en diens ploeggenoot Brandon McNulty. Ook Arensman doet mee in het jongerenklassement, net als Ben Healy. De jonge Ier beleefde dit voorjaar bij de heuvelklassiekers zijn doorbraak met tweede plaatsen in de Brabantse Pijl en de Amstel Gold Race en een vierde plek in Luik-Bastenaken-Luik. We schrijven de renner van EF Education-EasyPost ook op voor het bergklassement, al is het nog maar de vraag hoe hij het absolute hooggebergte zal verteren. Een echte favoriet om Koen Bouwman op te volgen is er niet. Verliest een klassementsrenner in de eerste week minuten, dan is de bergtrui een aardig alternatief.
Paarse puntentrui
Rest ons nog de paarse trui voor de winnaar van het puntenklassement. Met dat tricot gaat in de Giro niet altijd de beste sprinter aan de haal. Het parcours is dusdanig zwaar dat de pure sprinters het einde van de ronde niet halen. Daarom zoeken we renners die een berg over kunnen en een sterke sprint in huis hebben. Types als Mads Pedersen, Kaden Groves en Michael Matthews bijvoorbeeld. Ook Mark Cavendish verschijnt aan de start. Een absolute topfavoriet als het gaat om het winnen van een vlakke sprint, maar een favoriet voor het paars is de Brit zeker niet.
Favorieten volgens TOTO
Eindklassement
1. Remco Evenepoel > 1.88
2. Primoz Roglic > 3.20
3. Geraint Thomas > 14.00
Jongerenklassement
1. Remco Evenepoel > 1.28
2. Joao Almeida > 4.75
3. Thymen Arensman > 17.50
Bergklassement
1. Thibaut Pinot > 7.75
2. Remco Evenepoel > 8.50
3. Primoz Roglic > 8.75
Puntenklassement
1. Mads Pedersen > 1.73
2. Fernando Gaviria > 5.75
3. Michael Matthews > 6.00
Waar kun je de Giro d’Italia zien op tv?
Eurosport zendt ieder etappe live uit. De uitzendingen zullen doorgaans vlak voor de start van de etappe al beginnen. De finish wordt dagelijks tussen 17.00 en 17.30 uur verwacht.
Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering.
Foto: ProShots