Grand Prix van Australië: Verstappen weer terug op de troon?

Circuit Australië | TOTO

Het spel is op de wagen in het team van Red Bull Racing. Reden? Max Verstappen die in de laatste ronde van de vorige Grand Prix in Saudi-Arabië nog even een punt voor de snelste raceronde wegkaapte voor de neus van teamgenoot Sergio Perez. Daardoor gaat de Nederlander aan de leiding in het WK. Verstappen won de eerste wedstrijd in Bahrein, Perez trok twee weken geleden aan het langste eind. Komt de winnaar van de GP van Australië weer uit de Oostenrijkse renstal?

Grand Prix van Australië
31 maart – 2 april 2023
Albert Park Circuit
Starttijd 1e vrije training: 31 maart 3.30 uur
Starttijd 2e vrije training: 31 maart 7.00 uur
Starttijd 3e vrije training: 1 april 3.30 uur
Starttijd kwalificatie: 1 april 7.00 uur
Starttijd race: 2 april 7.00 uur
Bekijk de Formule 1 wedstrijdkalender 2023

Quoteringen TOTO

Winst Max Verstappen > 1,35
Winst Sergio Perez > 5,25
Winst Fernando Alonso > 9,25

Wie wint volgens jou deze race?

 

Dat Verstappen na de GP van Saudi-Arabië überhaupt aan de leiding van het WK zou gaan, hadden weinigen gedacht na de kwalificatie. De wereldkampioen kreeg te maken met een kapotte aandrijfas, waardoor hij vanaf P15 de race moest aanvangen. Nou liet hij vorig seizoen geregeld zien dat een plekje achterop de startgrid een goede eindklassering niet in de weg hoefde te staan. Ook nu werkte Verstappen zich binnen de kortste keren weer naar voren. Alleen zat winnen er eigenlijk nooit in; Perez reed een ijzersterkte race en bleef voor onze landgenoot buiten schot. Het betekende wel de tweede ‘1-2’ op rij voor Red Bull, dat daarmee de verwachte dominantie voor dit jaar nog eens onderstreepte.

Het circuit

Geeft Red Bull die dominantie op het Albert Park Circuit in Melbourne een vervolg? Als we kijken naar het verleden van deze Grand Prix biedt dat weinig hoop. Sinds Red Bull in 2005 zijn intrede deed in de Formule 1 wist het slechts één keer te winnen in Australië (Sebastian Vettel in 2011). Verstappen kwam in Melbourne nooit verder dan een derde plek. Daarbij moet wel worden aangetekend dat deze GP in 2020 en 2021 niet verreden werd vanwege de coronapandemie.

Het Albert Park Circuit is stratencircuit dat bekend staat om de interessante lay-out met snelle en langzame bochten, maar ook rechte stukken waarop hoge snelheden behaald worden. De baan is de afgelopen jaren amper veranderd. Hierdoor is het voor de coureur die al wat langer meedraait erg bekend terrein, bijvoorbeeld ook voor Verstappen, die eindelijk hoopt ook Grand Prix van Australië aan zijn indrukwekkende CV toe te voegen.

Verrassing Alonso?

Kijkend naar de huidige prestaties van Red Bull moet er iets heel geks gebeuren wil er zondag een andere coureur dan Verstappen of Perez op het hoogste schavot staan. De enige die in beide Grand Prix’ nog een beetje in het spoor van Red Bull bleef, was Fernando Alonso. De alweer 41-jarige Spanjaard is dit jaar een nieuw avontuur aangegaan bij Aston Martin. Dat legt de tweevoudig wereldkampioen voorlopig geen windeieren; hij finishte twee keer als derde. In een grijs verleden won Alonso nog in Australië. Dat gebeurde in 2006. Iedereen verwacht en hoopt stiekem ook dat de veteraan in 2023 nog een keer een overwinning pakt. Maar zoals het er nu voor staat, moet hij dan hopen op fouten of pech bij Verstappen of Perez.

Voorspelling TOTO

Verstappen zal uit zijn op revanche na het niet vlekkeloos verlopen weekend in Saudi-Arabië. De Nederlander wil laten zien wie op dit moment dé man is in de Formule 1. Een overwinning is dan het logische gevolg. Perez voelt dat hij dit jaar serieus kan meedoen om de wereldtitel. De Mexicaan had de voorgaande jaren nog weleens een slippertje. Dat mag hem niet meer overkomen. We verwachten Perez op P2. De vraag is of Mercedes en Ferrari erin slagen dichterbij Aston Martin (lees: Alonso) te komen. Dat zou gedurende het seizoen wel moeten lukken, maar Melbourne komt daarvoor nog te vroeg. Onze voorspelling is daarom dat Alonso als derde eindigt.

Speel het hele weekend

Bij TOTO begint de actie al op vrijdag! Inzetten op de Grand Prix van Australië is niet alleen mogelijk op de race, maar ook op alle sessies. Inclusief de vrije trainingen!

BEKIJK ALLE WEDOPTIES

 

BEKIJK DE MAX VERSTAPPEN SPECIALS

 

Weersverwachting

Het weer in Melbourne lijkt ideaal voor de coureurs en fans: niet te warm en niet te koud. Gedurende het weekend ligt de temperatuur op 20 graden of net iets daaronder. Vrijdag en zaterdag is het bewolkt. Op zondag laat de zon zich iets meer zien. Regen wordt er niet voorspeld.

Waar kun je de GP van Australië zien op tv?

Voor de Grand Prix van Australië moet de wekker vroeg worden gezet. De race is zondag 2 april vanaf 7.00 uur live te zien op streamingsdienst Viaplay.

SPEEL NU MEE

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering. 

Foto: ProShots