Op vrijdag 11 juni begint met de wedstrijd Turkije – Italië het EK 2020. Tot die tijd blikt TOTO iedere dag vooruit op het toernooi. Met vandaag een voorbeschouwing op Groep A, de poule van titelkandidaat Italië.

Groep A EK 2020

  1. Italië
  2. Turkije
  3. Wales
  4. Zwitserland

Speelsteden Groep A: Rome (Stadio Olimpico, ITA) en Bakoe (Olympisch Stadion, AZE)

Bekijk het speelschema van Groep A.

Italië is misschien wel de dark horse van dit EK. De Italianen worden niet als topfavoriet voor de eindzege gezien: met een quotering van 11.50 staat de ploeg van bondscoach Roberto Mancini pas op de zevende plek als het gaat om grootste kanshebbers op EK-winst. Maar is dat wel terecht? De Azzurri kwalificeerde zich als enige land zonder puntenverlies voor het EK. De eerste drie wedstrijden in de WK-kwalificatie werden met 2-0 gewonnen en ook in de Nations League, waarin het onder andere tegen Nederland speelde, verloor Italië niet. De laatste nederlaag dateert van september 2018.

Waarom Italië op basis van deze statistieken dan niet tot de absolute topfavorieten behoort? In de reeks van 22 ongeslagen wedstrijden was Nederland de enige tegenstander die tot de A-landen gerekend wordt. Italië boekte monsterzeges op San Marino, Armenië en Liechtenstein en won verder van landen als Finland, Griekenland, Bosnië-Herzegovina, Bulgarije en Litouwen. En dus is het nog maar de vraag of de Italianen hun indrukwekkende reeks ook kunnen verlengen als de tegenstand toeneemt. Maar dat de ploeg van Roberto Mancini met vertrouwen aan het toernooi zal beginnen, dat staat vast.

Zet in op Italië als Europees Kampioen!

Hoewel Italië in de groepsfase de echte toplanden nog niet tegenkomt, treft het met Turkije en Zwitserland wel twee taaie tegenstanders. Zij zullen normaal gesproken uit gaan maken wie naast de Italianen het tweede directe ticket voor de achtste finales grijpt. De Turken imponeerden in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Nederland (4-2 overwinning), maar stelden daar een teleurstellend gelijkspel (3-3) tegen Letland tegenover. De Zwitsers hielden in de Nations League eind vorig jaar Spanje en Duitsland op een gelijkspel en zijn inmiddels acht wedstrijden zonder nederlaag.

Wales is de outsider in Groep A. Aan de hand van sterspeler Gareth Bale verraste de Welshman in 2016 vriend en vijand door als EK-debutant de halve finales te halen, onder meer door in de kwartfinale titelkandidaat België te verslaan. Of zo’n stunt er dit EK weer in zit is natuurlijk nog maar de vraag, maar de resultaten van de ploeg van Ryan Giggs zijn de afgelopen jaren uitstekend te noemen. Wales plaatste zich rechtstreeks voor het EK, won in Divisie B zijn poule in de Nations League met overtuiging en in de laatste zestien interlands werd alleen van België en Frankrijk verloren.

Voorspelling Groep A

Een uitgesproken favoriet voor groepswinst en daarachter drie landen die alle drie niet kansloos zijn voor een plek in de achtste finales. Zwitserland is op papier de grootste kanshebber op directe plaatsing, maar door het speelschema zou Wales wel eens kunnen verrassen. De Welshman spelen de laatste wedstrijd tegen Italië, dat bij winst in de eerste twee wedstrijden de krachten kan sparen voor de knock-outfase. Is Wales de lachende derde?

Voorspellingen andere groepen

Bekijk ook onze voorspellingen van groep B, groep C en groep D.

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering.
Foto: Pro Shots