Op vrijdag 11 juni begint met de wedstrijd Turkije – Italië het EK 2020. Tot die tijd blikt TOTO iedere dag vooruit op het toernooi. Met vandaag een voorbeschouwing op groep C, de poule van Oranje!

Groep C EK 2020

  1. Nederland
  2. Noord-Macedonië
  3. Oekraïne
  4. Oostenrijk

Speelsteden: Amsterdam (Johan Cruijff Arena) en Boekarest (Arena Nationala, ROE)

Bekijk het speelschema van groep C.

Nee, over de loting van de groepsfase had Nederland niet te klagen in december 2019. Oostenrijk en Oekraïne rolden uit de bus en als winnaar van de play-offs voegde Noord-Macedonië zich daar vorig jaar bij. Dat maakt van Groep C de zwakste poule van dit toernooi. Maar voor de knock-outfase zou de loting Oranje wel eens niet gunstig gezind kunnen zijn. Bij groepswinst speelt het Nederlands Elftal in de achtste finales tegen de nummer drie van Groep D, E of F. Mocht het de nummer drie van Groep F worden, dan stuit de ploeg van Frank de Boer direct op een topland. Groep F is de groep van Frankrijk, Duitsland, Portugal en Hongarije. Wordt Oranje onverhoopt tweede, dan is de winnaar van Groep A de tegenstander. De kans is groot dat Italië in die groep eerste wordt.

Oranje maakt na de opleving onder Ronald Koeman weer een wat moeilijkere periode door. Het succes in de Nations League van 2018/2019 kon vorig jaar geen goed gevolg worden gegeven en in de eerste WK-kwalificatie wedstrijd ging Nederland hard onderuit bij Turkije. Met Frank de Boer aan het roer lijkt het goede gevoel van een twee jaar geleden verdwenen, maar de bondscoach weet als geen ander dat het sentiment bij een goede toernooistart snel om zal slaan. De Boer weet ook dat zijn ploeg geen uitgesproken favoriet voor de titel is, maar niet meer dan een outsider voor EK-winst is. Een titel lijkt ver weg, bleek ook uit de oefenwedstrijd tegen Schotland, maar krijgt Oranje de kans in het toernooi te groeien kan het met een hechte groep ver komen.

De strijd om het tweede directe ticket voor de tweede ronde gaat normaal gesproken tussen Oekraïne en Oostenrijk. Oekraïne lijkt de beste papieren te hebben. In maart stuntte de ploeg van Andrei Sjevtsjenko in de WK-kwalificatie door Frankrijk in Parijs op een 1-1 gelijkspel te houden. Oostenrijk begon beroerd aan de WK-kwalificatie met onder andere een gelijkspel tegen Schotland en een pijnlijke 0-4 nederlaag tegen Denemarken. Noord-Macedonië maakt dit EK zijn debuut op een groot voetbaltoernooi en is de grote onbekende. Maar dat het Balkanland niet onderschat mag worden, bewees het in de WK-kwalificatiewedstrijd in en tegen Duitsland. Noord-Macedonië zorgde voor een enorme stunt door met 1-2 te winnen van de wereldkampioen van 2014.

Voorspelling Groep C

En dat brengt ons bij de voorspelling van Groep C. Dat Nederland zich gaat kwalificeren voor de achtste finales lijkt een zekerheid, en wij denken als groepswinnaar. Daarachter gaat Oekraïne als tweede door naar de volgende ronde. Hoewel Noord-Macedonië ‘favoriet’ is voor de laatste plaats, verwachten we het minst van Oostenrijk. Wordt de ploeg van Franco Foda laatste, dan levert je dat 4,5 keer je inleg op!

Voorspellingen andere groepen

Lees ook onze voorspellingen voor groep A, groep B en groep D.

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering.
Foto: Pro Shots