Op vrijdag 11 juni begint met de wedstrijd Turkije – Italië het EK 2020. Tot die tijd blikt TOTO iedere dag vooruit op het toernooi. Met vandaag een voorbeschouwing op Groep E, de poule van de Europees kampioen van 2008 en 2012; Spanje.

Groep E EK 2020

  1. Polen
  2. Slowakije
  3. Spanje
  4. Zweden

Speelsteden: Sevilla (Estadio de la Cartuja, SPA) en St. Petersburg (Krestovskistadion, RUS)

Bekijk het speelschema van groep E.

Spanje geldt anno 2021 als een outsider voor de Europese titel. De ploeg van Luis Enrique heeft niet meer de status van de periode 2008-2012, toen het tussen de twee genoemde EK’s ook het WK won, maar herbergt nog genoeg kwaliteit. Dat Spanje nu geen échte topfavoriet is, komt door de wisselende resultaten van de laatste periode. In de Nations League werd Duitsland met 6-0 weggeblazen, maar ook met 1-0 verloren van Oekraïne. En in de WK-kwalificatie kwam Spanje op eigen veld niet verder dan een 1-1 gelijkspel tegen Griekenland en rekende het pas in blessuretijd af met Georgië. Maar als het eenmaal gaat lopen, zoals tegen Duitsland het geval was, dan zijn er weinig landen bij machte Spanje te verslaan en is het zeker kanshebber op de Europese titel.

Maar eerst dus de groepsfase. Met Polen, Slowakije en Zweden als tegenstanders zal Spanje zich ongetwijfeld kwalificeren voor de knock-outfase. De Spanjaarden zijn natuurlijk de uitgesproken favoriet voor de eerste plek in Groep E, en het lijkt op papier een ideale groep om in het toernooi te groeien. De strijd om het tweede directe ticket voor de achtste finales gaat normaal gesproken tussen Polen en Zweden. De Scandinaviërs hielden Spanje in de kwalificatiereeks voor dit EK in eigen land al eens op 1-1 en de Polen hebben Robert Lewandowski. De spits van Bayern München verbrak dit seizoen het stokoude record van Gerd Müller door in de Bundesliga liefst 42 keer te scoren. Slowakije lijkt vooraf de zwakste broeder in Groep E. Hoewel de Slowaken in de WK-kwalificatie in maart wonnen van Rusland, stelde het zwaar teleur door gelijk te spelen tegen Cyprus en Malta.

Voorspelling Groep E

Met de aanwezigheid van Slowakije lijkt de kans ons groot dat Groep E één van de vier beste nummers drie gaat leveren. En dat betekent dat zowel Spanje als Zweden en Polen zich zullen plaatsen voor de achtste finales. Wij verwachten dat Zweden er uiteindelijk met het tweede directe ticket vandoor gaat en dat Polen de nummer drie wordt.

Voorspellingen andere groepen

Lees ook onze voorspellingen voor groep A, groep B, groep C en groep D.

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering.
Foto: Pro Shots