De eerste halve finale van het EK 2020 is een prachtig affiche: Italië – Spanje. Het is de herhaling van de finale van 2012, maar de verhoudingen liggen negen jaar later behoorlijk anders. De Italianen zijn de favoriet!

Italië – Spanje
Halve finale EK
6 juli 2021
21.00 uur, Wembley Stadium, Londen (Eng)

Bekijk het speelschema van het EK

SPEEL MEE!

De ploeg van Roberto Mancini maakt indruk dit toernooi. In de groepsfase won Italië drie keer met doelcijfers zeven voor en nul tegen, en in de kwartfinale rekende het in een spektakelstuk af met België. Alleen in de achtste finales ging het moeizaam. Pas in de verlenging werd Oostenrijk op de knieën gedwongen. Bij de Spanjaarden verloopt het toernooi met wat meer hobbels. In de poulefase werd al twee keer gelijkgespeeld, tegen Zweden en Polen, en in de achtste finale was een verlenging tegen Kroatië nodig. Ook in de kwartfinale tegen Zwitsersland won Spanje niet na negentig minuten en moesten er zelfs penalty’s aan te pas komen. Dat de Spanjaarden in de halve finale staan zegt wel iets over de vechtlust in de ploeg van Luis Enrique. Lukt het ze ook de sterker geachte Italianen op een gelijkspel te houden?

WEDTIP
Een gelijkspel en beide teams scoren > 4.20

Spanje kreeg na die twee gelijke spelen in de beginfase van het toernooi bakken met kritiek. Ook uit Nederland, in de persoon van NOS-analist Rafaël van der Vaart. De oud-international, zoon van een Spaanse moeder, noemde het Spaanse voetbal ‘verschrikkelijk’ en ergerde zich mateloos aan de vele passes die tot niets leidden. Maar inmiddels is die kritiek wel verstomd. Tegen Zwitserland en Kroatië namen de Spaanse spelers het vijandelijke doel liefst 28 en 23 keer onder vuur (inclusief verlenging). Daarvan waren er in beide wedstrijden 10 op doel. Tegen Slowakije, in de laatste groepswedstrijd (5-0), was dat 19 om 9. De Italianen schieten dit toernooi gemiddeld 5 keer per wedstrijd op doel en dat brengt ons bij onze tweede wedtip. Slagen beide ploegen er gezamenlijk in tot minstens 13 pogingen op doel te komen, pak jij 7 keer je inleg!

WEDTIP
13 of meer schoten op doel in de wedstrijd > 7.00

Waar kun je Italië – Spanje zien op tv?

Alle wedstrijden van het EK 2020 worden uitgezonden door de NOS. Italië – Spanje is dinsdagavond vanaf 21.00 uur te zien op NPO 1.

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering.
Foto: Pro Shots