Olympische tijdritten: Nederlandse dames favoriet, Dumoulin outsider

Anna van der Breggen - TOTO

Na de vooral bij de vrouwen spraakmakende wegwedstrijden staan woensdag de Olympische tijdritten op het programma. En net als bij de wegwedstrijden zijn er volop kansen voor Nederlandse medailles!

Tijdrit mannen en vrouwn
Olympische Spelen
28 juli 2021
Vrouwen 22,1 km, mannen 44,2 km
Start eerste – laatste vrouw 04.30 – 05.06 uur
Start eerste – laatste man 07.00 – 09.10 uur

Starttijden Nederlanders:
04.58 uur Annemiek van Vleuten
05.06 uur Anna van der Breggen
08.56 uur Tom Dumoulin
Alle tijden zijn Nederlandse tijden

BEKIJK ALLE WEDOPTIES

Bij de vrouwen heeft Nederland met Annemiek van Vleuten en Anna van der Breggen twee kanshebbers op een medaille aan de start. En voor beide dames geldt dat ze er ook zomaar met de gouden plak vandoor zouden kunnen gaan. Maar de échte topfavorieten, dat zijn Van der Breggen en Van Vleuten niet. Die rol is weggelegd voor Chloe Dygert. De jonge Amerikaanse – pas 24 jaar oud – werd in 2019 wereldkampioene en lag vorig jaar op koers deze titel met succes te verdedigen. Tot een zware crash, waarbij ze over een vangrail heen werd gelanceerd en een gapende wond in haar bovenbeen opliep, roet in het eten gooide. Van der Breggen kreeg de WK-titel in haar schoot geworpen en voor Dygert wachtte een lange revalidatie.

Die revalidatie heeft ze inmiddels achter de rug, maar de grote vraag is natuurlijk in hoeverre ze ook terug op haar niveau van voor de val is gekomen. Dygert won bij haar rentree direct de tijdrit op het Amerikaans kampioenschap, maar afgelopen zondag kon ze bij de wegwedstrijd op de Spelen niet met de besten mee. Het parcours van de tijdrit voert grotendeels over de route van die wegwedstrijd, met redelijk wat klimwerk, en dat lijkt niet in het voordeel van de Amerikaanse, al is de afstand met 22,1 kilometer wat kort voor een echte slijtageslag. Haalt Dygert haar niveau van voor haar valpartij, dan is ze de te kloppen vrouw. Haalt ze dat niet, dan is Van der Breggen de grootste kanshebber. De regerend wereld-, Europees en Nederlands kampioene won in 2016 het brons en is in haar laatste jaar als prof in bloedvorm. En Van Vleuten? Voor haar is het parcours waarschijnlijk niet selectief genoeg, maar medaillekansen zijn er zeker!

Quoteringen TOTO

Winst Chloe Dygert > 1.99
Winst Anna van der Breggen > 2.21
Winst Annemiek van Vleuten > 4.85

BEKIJK ALLE QUOTERINGEN

Waar bij de vrouwen slechts twee vrouwen serieus kans lijken te maken op de gouden plak, is de strijd bij de mannen wat meer open. Wout van Aert, Filippo Ganna, Rohan Dennis, Remco Evenepoel, Primoz Roglic, Kasper Asgreen, Brandon McNulty, Stefan Kung, Remi Cavagna én onze eigen Tom Dumoulin; allemaal maken ze – de een wat meer dan de ander – kans op het goud. Maar als er een topfavoriet aangewezen moet worden, dan kijken we toch vooral naar Van Aert. De mannen leggen woensdag het parcours van de dames twee keer af, wat betekent dat ze een heuvelachtige rit voor de kiezen krijgen. Dat is sterk in het voordeel van de Belg, die in de voorbije Tour een tijdrit én een bergrit won. Voor regerend wereldkampioen Ganna zijn de hoogtemeters wat minder ideaal; de Italiaan gedijt het best bij een vlak parcours.

Naar de vorm van Dumoulin is het gissen. De Limburger keerde in juni terug in het profpeloton nadat hij een pauze voor onbepaalde tijd had ingelast, met als stip op de horizon deze Olympische tijdrit. In de Ronde van Zwitserland werd Dumoulin vijfde in de tijdrit, en op het NK pakte hij de titel. Zaterdag reed de renner van Jumbo Visma als veredelde training de wegwedstrijd, maar daar moest hij de favorieten al vroeg laten gaan. Dumoulin behoorde vijf jaar geleden met een zilveren plak in Rio tot de absolute top van het tijdrijden, maar dat lijkt gezien de huidige concurrentie niet meer het geval. Top 10 moet de Giro-winnaar van 2017 zeker nog kunnen rijden, een medaille lijkt op voorhand te hoog gegrepen.

Quoteringen TOTO

Winst Wout van Aert > 2.35
Winst Filippo Ganna > 4.00
Winst Rohan Dennis > 4.85
Winst Tom Dumoulin > 16.00

Top 3 Tom Dumoulin > 4.50

BEKIJK ALLE QUOTERINGEN

Waar kun je de Olympische tijdritten voor mannen en vrouwen zien op tv?

De Olympische tijdritten zijn woensdag vanaf 04.30 te zien op NPO1. De mannen starten om 07.00 uur.

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering.
Foto: Pro Shots

HOE WERKT TOTO? ZET IN & WIN!