Olympische Spelen wegwedstrijd mannen: Pogačar, Van Aert of toch Mollema?

Van Aert & Pogacar | TOTO

Amper zes dagen na de finish van de Tour de France staat zaterdag in Tokyo al de Olympische wegwedstrijd op het programma. Twee landen leveren allebei twee topfavorieten en Nederland een gevaarlijke outsider. Wie volgt Gouden Greg van Avermaet op?

Wegwedstrijd mannen
Olympische Spelen
24 juli 2021
234 kilometer
Start 04.00 uur (Nederlandse tijd)
Finish verwacht tussen 10.20 en 11.00 uur (Nederlandse tijd)

BEKIJK ALLE WEDOPTIES

Parcours

Het Olympisch parcours van 2021 is er eentje voor de betere klimmers. Vanuit het Musashinonomori Park, waar de start ligt, is het 234 kilometer naar de finish op de Fuji Speedway. Onderweg komen de renners vijf beklimmingen tegen, waarvan de Fuji Sanroku en de Mikuni Pass het meest in het oog springen. De eerste is 14,5 kilometer lang met een gemiddeld stijgingspercentage van 6%, de tweede met 6,7 kilometer een stuk korter maar met 10,1% ook een stuk steiler. De top van de Mikuni Pass ligt op zo’n 30 kilometer van de streep. Daarna volgt nog één korte klim en een lange afdaling, waarna de Fuji Speedway wordt bereikt. Het peloton krijgt niet alleen de afstand van een klassieker voor de kiezen, maar ook de hoogtemeters van een stevige bergrit in de Tour de France.

Twee Sloveense topfavorieten

En dus is de winnaar van Luik-Bastenaken-Luik en de Tour de France de absolute topfavoriet. Tadej Pogačar won met groot machtsvertoon zijn tweede opeenvolgende Tour en liet in april zien ook het klassieke werk aan te kunnen én over een sterke eindsprint te beschikken. In de straten van Luik won de Sloveen de sprint van een groep van vijf en klopte daar onder andere wereldkampioen Julian Alaphilippe. De grootste concurrent van Pogi komt wellicht wel uit zijn eigen ploeg. Primož Roglič werd vorig jaar tweede in de Tour achter zijn landgenoot, en won dat jaar Luik-Bastenaken-Luik. Maar de vraag is hoe fit de kopman van Jumbo-Visma is, drie weken na zijn vroegtijdige exit in de Tour. Roglič stapte na een week af vanwege de gevolgen van een valpartij, mede om zich ook meteen op Tokyo te kunnen richten. Is hij fit, dan heeft Slovenië twee potentiële winnaars aan de start.

Winst Tadej Pogačar > 4.70
Winst Primož Roglič > 6.10

Concurrentie uit België

En dan het fenomeen Wout van Aert. Ook de Belg weet wat het is om bergetappes in grote rondes én klassiekers te winnen. En tijdritten. En massasprints. En dat allemaal in één Tour de France. Van Aert is misschien wel de beste allrounder van de wereld, maar of hij met de besten mee kan op de Mikuni Pass, is nog maar de vraag. Geen renner zal met hem naar de streep willen rijden en dus zullen ze (lees: Pogačar en Roglič) er alles aan doen hem er af te rijden op die steile klim. Kan Van Aert zijn wagonnetje aanhaken, dan is hij dé te kloppen man op Fuji Speedway. Met Remco Evenepoel hebben de Belgen nog een ijzer in het vuur. Waar Van Aert zich in vorm fietste in de Tour de France, bereidde zijn landgenoot zich in alle rust voor op de Olympische wegrit. Evenepoel moet in staat worden geacht bergop lang mee te kunnen én zou voor een vroege aanval kunnen gaan. Een tactisch voordeel van België op de Slovenen.

Winst Wout van Aert > 6.90
Winst Remco Evenepoel > 10.00

Andere kanshebbers & outsiders

Achter deze vier favorieten zijn het vooral de betere klimmers die we als kanshebbers voor Olympisch goud zien. Joao Almeida, Adam en Simon Yates, Alejandro Valverde, Maximilian Schachmann en David Gaudu bijvoorbeeld. De Fransman werd in de laatste week van de Tour steeds beter en geldt als outsider voor de winst in Tokyo. Dat is ook Bauke Mollema. Onze landgenoot liet deze week ontvallen dat hij stiekem al jaren uitkijkt naar deze wedstrijd. Mollema breidde zijn erelijst afgelopen Tour uit met zijn tweede etappezege en op die erelijst staat met de winst in de Ronde van Lombardije in 2019 ook een klassieke zege. Andere outsiders zijn Gianni Moscon, Michael Woods, Sergio Higuita, Marc Hirschi en Alexey Lutsenko.

Voorspelling TOTO

Veel zal afhangen van het koersverloop. Worden de Slovenen voor de Mikuni Pass niet onder druk gezet, dan lijkt het ons sterk dat veel renners een versnelling van Pogačar kunnen volgen. Ontstaat er op de beklimming van de Fuji Sanroku een sterke kopgroep, dan heeft de Tour-winnaar maar drie landgenoten om deze terug te halen. Dat lijkt op papier te weinig. De Slovenen zullen wellicht Roglič in een ontsnapping willen hebben. Daar zal ook Mollema willen zitten. De Groninger heeft een neus voor de juiste ontsnapping en is een afmaker. Wordt het Hollandse Glorie op de Fuji Speedway?

WEDTIP

Winst Bauke Mollema > 40.00

Waar kun je de Olympische wegwedstrijd voor mannen zien op tv?

De Olympische wegwedstrijd voor mannen is zaterdag vanaf 04.00 uur live te zien op NPO1. De finish wordt verwacht tussen 10.20 en 11.00 uur.

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering.
Foto: Pro Shots

HOE WERKT TOTO? ZET IN & WIN!