Olympische Spelen wegwedstrijd vrouwen: wie van de vier?

Olympische wegwedstrijd vrouwen - TOTO

Vier Nederlandse vrouwen staan zondag aan de start van de Olympische wegwedstrijd in Tokyo, en alle vier zijn ze favoriet voor de zege. Een compleet Nederlands podium behoort zelfs tot de mogelijkheden! Wie pakt op de Fuji Speedway het goud?

Wegwedstrijd vrouwen
Olympische Spelen
25 juli 2021
137 kilometer
Start 06.00 uur (Nederlandse tijd)
Finish verwacht tussen 10.15 en 10.45 uur (Nederlandse tijd)

BEKIJK ALLE WEDOPTIES

Parcours

Net als de mannen rijden ook de vrouwen van Musashinonomori Park naar de Fuji Speedway, een voormalig Formule 1-circuit. De dames doen dat alleen een stuk directer. Waar de mannen een parcours van 234 kilometer aflegden, wacht de vrouwen een rit van 137 kilometer. De steile Mikuni Pass en ook de lange klim naar Fuji Sanroku zijn niet opgenomen, waardoor het aantal hoogtemeters niet al te hoog is. Met Doushi Road, een klim van 4,7 kilometer aan 6,2% gemiddeld, komen de rensters op zo’n 50 kilometer van de meet de zwaarste klim tegen. Daarna volgt nog de Kagosaka Pass (1,8 kilometer aan 5,5%) en een pittige bult op zeven kilometer van de streep, die bijna anderhalve kilometer aan 5,7% naar boven loopt. Vanaf daar is het vlak richting de finish.

Eerste en laatste kansen op Olympisch goud

Dat de Nederlandse ploeg favoriet is voor de gouden medaille, is een understatement. Met Anna van der Breggen en Marianne Vos staan de Olympisch kampioenen van 2016 en 2012 aan de start. Het drietal Van der Breggen, Vos en Annemiek van Vleuten is samen goed voor zes wereldtitels. En de Benjamin van het stel, Demi Vollering, beleefde dit jaar haar definitieve doorbraak door Luik-Bastenaken-Luik en de prestigieuze La Course te winnen. Voor Vollering wordt het haar eerste kans op Olympisch eremetaal, voor de andere dames normaal gesproken de laatste. Voor Van der Breggen is dat al zeker; de titelverdedigster stopt na dit seizoen met wielrennen.

Winst Anna van der Breggen > 3.40
Winst Annemiek van Vleuten > 4.80
Winst Marianne Vos > 6.60
Winst Demi Vollering > 7.65

Concurrentie uit andere landen

De vier Nederlandse dames mogen dan wel de vier grootste kanshebbers op het goud zijn, dat betekent niet dat er geen andere kapers op de kust zijn. De Britse Lizzie Deignan is op papier de grootste concurrente van de Oranjevrouwen. Deignan – toen nog Armisted – pakte in 2012 het zilver achter Vos. De Italianen hebben Elisa Longo Borghini, in 2016 winnares van het brons, en routinier Maria Bastianelli aan de start. Bastianelli werd in 2007 al eens wereldkampioene. Voor Polen maakt Kasia Niewiadoma kans op eremetaal en Lotte Kopecky is de Belgische hoop op een medaille. De Zuid-Afrikaanse Asleigh Moolman-Pasio en de Amerikaanse Coryn Rivera gelden als outsiders.

Voorspelling TOTO

Maar voor de concurrentie lijkt een gouden medaille niet binnen handbereik. Daarvoor is de Nederlandse afvaardiging net als de voorgaande twee Olympische Spelen gewoon te sterk. De vraag is dus wie van de vier de meeste kans maakt op die gouden plak. Van der Breggen en Van Vleuten zijn de sterkste renners, maar de vraag is of het parcours voor hen wel selectief genoeg is. Krijgen zij de concurrentie onderweg niet gelost, dan maken Vos en vooral Vollering de meeste kans op de zege. Zou de na dit seizoen afzwaaiende Van der Breggen in haar jonge land- én ploeggenote bij Team SD Worx misschien wel haar ideale opvolger zien?

WEDTIP

Winst Demi Vollering > 7.65

Waar kun je de Olympische wegwedstrijd voor vrouwen zien op tv?

De Olympische wegwedstrijd voor vrouwen is zondag vanaf 06.00 uur live te zien op NPO1. De finish wordt verwacht tussen 10.15 en 10.45 uur.

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering.
Foto: Pro Shots

HOE WERKT TOTO? ZET IN & WIN!